Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustavni sud

Jasna Omejec: Referendum treba provesti po starom Ustavu

Jasna Omejec
Goran Stanzl/Pixsell
07.07.2010.
u 15:12

Vladimir Šeks najavio je da ga valja održati prema starom Ustavu, što znači da su mali izgledi da sindikat uspije, jer bi na referendum trebalo izaći 2,25 milijuna birača, polovica biračkog tijela u Hrvatskoj i BiH.

Priča o ustavnom sudovanju jedna je od najljepših priča ispričanih u Hrvatskoj - novinarima se danas pohvalila predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, koje je sazvala kako bi obilježila dvije godine svog mandata na mjestu predsjednice.

- Predsjednica sam postala 12. lipnja 2008. godine, na dan kad su u Beču igrale Hrvatska i Austrija - izjavila je Omejec. Komentirala je i trenutačno ključno pravno pitanje u Hrvatskoj, treba li referendum o radničkim pravima održati prema novom ili starom Ustavu. Vladimir Šeks najavio je da ga valja održati prema starom Ustavu, što znači da su mali izgledi da sindikat uspije, jer bi na referendum trebalo izaći 2,25 milijuna birača, polovica biračkog tijela u Hrvatskoj i BiH. Jasna Omejec rekla je da neće govoriti o konkretnom pitanju, ali izjavila je da je čvrsto opće pravno pravilo prema kojem se postupak vodi po onom propisu po kojem je započet, čak i kad je riječ o Ustavu.

Ustavni sud odbacio je prijedlog da se neustavnim ocijeni Sporazum o arbitraži sa Slovenijom, jer za to nije mjerodavan. Predsjednica Omejec podsjetila je da je u veljači prošle godine Ustavni sud predložio da se u ustavnim promjenama to promijeni, po uzoru na mnoge druge ustavne sudove koji mogu ocjenjivati ustavnost međunarodnih ugovora, no to nije učinjeno.

Dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku, neće se primjenjivati odredbe novoga Zakona o poljoprivrednom zemljištu, prema kojima država može zapušteno zemljište davati u zakup drugima, pa čak i zemljište koje nije obrađeno "sukladno agrotehničkim mjerama". Sud kani provesti široku raspravu i prikupiti podatke o praksi drugih zemalja, a provedba spornih odredbi počela je 1. srpnja i sad se zaustavlja.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dobit će od države naknadu zahvaljujući tome što je Ustavni sud promijenio praksu u pogledu prava na stanove. Naime, stanove koje je akademija dobila još prije Drugoga svjetskog rata, pa su bili nacionalizirani, prodani su stanarima po cijeni nižoj od tržišne. Sudovi, sve do Vrhovnoga, odbili su tužbe HAZU, dosad je to činio i Ustavni sud, ali sad je praksa promijenjena pa će HAZU, odlukom Ustavnog suda, dobiti u roku od tri godine naknadu za štetu u prodaji tih stanova, u nekretnini ili novcu.

 

Komentara 26

Avatar Rodnaldo
Rodnaldo
18:04 07.07.2010.

Kako kaže Vlada i Vladimir tako radi predsjednica ustavnog suda.Kaj bi drugaćije govorila protiv onih koji ju hrane.Vladimir Šeks me podsječa na Borisa Jeljcina pa se ne mogu nadati nečemu boljem.

MR
mravac
23:34 07.07.2010.

Postoji rješenje za taj cirkus koji izvode vladajući.!Tužiti vladu RH u Bruxeles za izigravanje zakona i ljudi Hrvatske..Tada će doći do toga da se pijana crvena nosina,stavi na stranu sa svojom Snjeguljicom i ostalim patuljcima.!

FE
Felicijen
16:05 07.07.2010.

Nije samo jasno da li je to mišljenje Jasne Omejec ili je to stav Ustavnog suda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije