Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razina 3

Japanska agencija: U Fukushimi se dogodio 'ozbiljan incident'

Fukushima
Reuters/Pixsell
28.08.2013.
u 08:31

U velikim rezervoarima u nuklearki skladište stotine tisuća tona kontaminirane vode. 93 posto od tisuću kontejnera je već gotovo puno radioaktivne vode.

Japanska nuklearna agencija je danas izvijestila da je curenje radioaktivne vode iz nuklearke oštećene u potresu i tsunamiju Fukushima Daiichi klasificirano kao \"ozbiljan incident\" razine 3 po međunarodnoj ljestvici, piše CNN.

Glasnogovornik Nuklearne regulatorne agencije Juntaro Yamada kazao je da su odluku o klasifikaciji donijeli nakon konzultacija sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, smještenom u Beču. Nakon što je prošlog tjedna objavljeno da je iz skladišta iscurilo stotine tona radioaktivne vode, NRA je izvijestila da je planirala izdati najozbiljnije upozorenje od vremena nakon snažnog potresa i tsunamija 2011. godine nakon čega su se tri reaktora u nuklearki počeli topiti.

U rezervoarima stotine tisuće tona radioaktivne vode

Curenje je ranije ocijenjeno \"razinom 1\" na međunarodnoj ljestvici koja ide od 0, što znači da nema sigurnosne prijetnje, do 7, za najveće incidente kao što je topljenje reaktora. Tvrtka koja upravlja nuklearkom, Tepco, se muči u borbi sa velikim količinama kontaminirane vode u postrojenju. Prošlog mjeseca su priznali da radioaktivna voda curi u ocean. Oko 400 tona podzemnih voda istječe svakog dana, a Tepco još \"upumpava\" ogromne količine vode kroz zgrade kako bi održali hladnima oštećene reaktore.

U velikim rezervoarima u nuklearki skladište stotine tisuća tona kontaminirane vode. 93 posto od tisuću kontejnera je već gotovo puno radioaktivne vode. Oko 350 rezervoara je izgrađeno da služe kao privremena skladišta nakon katastrofe i topljenja reaktora. No, i dvije godine nakon oni su još uvijek u uporabi. Na jednom od tih prijenosnih rezervoara je primijećeno curenje što je dovelo do posljednje krize.

Tepco tvrdi da je ostatak vode prebacio iz tog rezervoara u drugi kontejner. No, nisu kazali što je izazvalo curenje.

>>Fukushima: 25 maloljetnika oboljelo od raka

>>Iz Fukushime procurilo 300 tona radioaktivne vode

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije