Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenija

Janša traži od Hrvatske katastarsku općinu Savudrija

jansa
Saša Despot
30.05.2010.
u 21:26

Janša je naveo da ne blokira Slovenija Hrvatsku već Hrvatska barem 18 godina blokira Sloveniju i njeno pravo na teritorijalni dodir s otvorenim morem.

Slovenija mora od Hrvatske zahtijevati katastarsku općinu Savudrija kakvu je imala do 1947. godine, gdje je tada bilo većinsko slovensko stanovništvo, dobiti taj dio kopna i sebi tako osigurati cjelovitost Piranskog zaljeva, kazao je slovenski oporbeni prvak Janez Janša u večerašnjem sučeljavanju s premijerom Borutom Pahorom.

Janša je to rekao pred kamerama komercijalne televizijske kuće POP TV tjedan dana prije održavanja zakonodavnog referenduma o ratifikaciji hrvatsko-slovenskog Arbitražnog sporazuma o granici.

Janša se usprotivio Pahorovoj tvrdnji da će Arbitražni sporazum Sloveniji dati više nego što bi dobila Drnovšek-Račanovim sporazumom uključujući i dodir njezina teritorijalnog mora s međunarodnim vodama Jadrana.

Janša je Slovence pozvao da glasuju protiv ratifikacije Arbitražnog sporazuma i obećao da će njegova stranka glasovati protiv ulaska Hrvatske u EU sve dok se pitanje granice ne riješi pa u slovenskom parlamentu neće biti dvotrećinske većine potrebne za ratifikaciju Hrvatskog pristupnog ugovora.

Objašnjavajući razloge Janša je kao argument naveo da ne blokira Slovenija Hrvatsku već Hrvatska barem 18 godina blokira Sloveniju i njeno pravo na teritorijalni dodir s otvorenim morem, ne priznaje stanje kakvo je bilo u vrijeme osamostaljivanja i ne ispunjava uvjete poglavlja o dobrosusjedskim odnosima.

Pahor mu je odgovorio da bi svaka nova blokada Hrvatske Sloveniju gurnula u međunarodnu izolaciju.

Slovenija nema prijatelja i saveznika za novi krug pogađanja ili traženje povoljnijeg rješenja, kazao je Pahor.v.z.

Komentara 200

LI
Libela
22:14 03.06.2010.

Kako vidimo dežurnim slovenskim djelatnicima ne ostaje ništa do li utipkavanja minusa na gole statističke činjenice. Savudrija nije nikad bila dio Slovenije, ni jedne minute. Rado Slovenci ističu da je tamo bilo Slovenaca 1910., ali rado prešućuju da su Hrvati bili pet puta brojniji 1945.godine, i to ne radi bilo kakvog \"naseljavanja iz Bosne za vrijeme NDH\" kako bajaju po Sloveniji, nego zato što Istrijani lako mijenjaju nacionalnost. Isto tako Slovenci neće reći da je te iste 1910. bilo samo SEDAM Slovenaca u Piranu na preko 7.400 stanovnika. Naravno da 1947.nisu mogli povlačiti granicu prema popisu iz 1910., nego prema recentnom iz 1945.. Smiješno je danas, nakon 60 godina tražiti promjene granica, kad se one ne mijenjaju u Europi odavno.

LI
Libela
22:18 03.06.2010.

Kome se ne sviđaju granice iz 1947. nek zaviri u Veliki geografski atlas Jugoslavije iz 1986., u izdanju Sveučilišne naklade Liber iz Zagreba, s kartama Vojnoistorijskog instituta iz Beograda, gdje su lijepo ucrtane i pomorske granice, ne samo republika nego čak i općina. Mislite li da bi kartigrafi išli izmišljati cijeli niz pomorskih granica, onako ih hira, da si daju više posla? Naravno granica u Piranskom zaljevu teče sredinom. Piranski zaljev nije nikad bio slovenski. Bio je talijanski do 1945.kad je počela intenzivna kolonizacija obale, pa je Piran u samo 11 godina 1945-56 d 7,5% Slovenaca i 85% Talijana došao na 67& Slovenaca i 15% Talijana.

OB
-obrisani-
16:57 31.05.2010.

Janša je idiot!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije