Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenija

Pala Janšina vlada, Alenka Bratušek nova mandatarka

janez jansa,alenka bratusek,portal (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.02.2013.
u 20:00

Kandidatkinja za premijerku Alenka Bratušek: Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora slovenski je strateški interes

Nakon 12-satne sjednice slovenski je Državni zbor solidnom većinom od 55 glasova za i 33 protiv od ukupno 90 članova dao podršku Alenki Bratušek iz Pozitivne Slovenije da sastavi novu vladu.

Time je izglasano i nepovjerenje Janezu Janši, predsjedniku Slovenske demokratske stranke, tajnim glasanjem sinoć oko 22 sata, nakon rasprave koja je trajala cijelog dana. Bratušek predsjeda strankom Pozitivna Slovenija, koju je uoči prošlih izbora osnovao ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, ali on se, nakon što je početkom siječnja izbila afera koju je otkrilo Povjerenstvo za sprečavanje korupcije, povukao s čela stranke.

Prva političarka u slovenskoj povijesti koja je dobila priliku sastaviti vladu nema puno političkog iskustva, bila je zastupnica u gradskoj vlasti u Kranju, iako je promijenila nekoliko stranaka, od liberala koje je osnovao Janez Drnovšek preko socijalno-liberalne stranke Zares, koja na prošlim izborima nije uspjela ući u parlament, do Pozitivne Slovenije. Bratušek, koja sad ima rok od 15 dana da sastavi vladu koja će dobiti povjerenje u Državnom zboru, po obrazovanju je tekstilna inženjerka i magistrica menedžmenta, a radila je u državnoj administraciji, bila je i direktorica za državni proračun. Već je najavila rebalans 'probušenog' proračuna, a po njezinoj prvoj izjavi neće biti problema ni u ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora, kako se u Zagrebu i očekivalo. Prvi komentari ocjenjuju nastup mandatarke, koja će krajem ožujka navršiti 43 godine, jako dobrim, čak briljantnim. Bratušek, naime, govori o suradnji, toleranciji, brizi za opće dobro, o tome da 'ozračje straha i grča treba nestati', a ističe i kako politika stroge štednje, koju je provodio Janša, nije dobra te da treba razmisliti o drugom načinu izlaska iz krize gospodarstva koje j e palo 2 posto.

- Neće biti grčkog scenarija za Sloveniju - kaže Bratušek.

Dan uoči sjednice, Bratušek je u medijima optužena da je dio svog magisterija prepisala, a to je istakao jučer i Janša.

- Protiv svakoga tko stane na prste SDS-u počnu stizati anonimna pisma. To je vaš način, ne i moj - rekla je na to mandatarka koju podržava nova koalicija lijevog centra. U njoj su, uz najbrojniju u parlamentu Pozitivnu Sloveniju, još Socijalni demokrati Igora Lukšiča, Građanska lista Gregora Viranta, umirovljenici Karla Erjavca, a računalo se i na potporu dijela zastupnika SLS-a.

>> Ratifikacija nije u pitanju ni s novom slovenskom vladom

Komentara 13

TO
Toni50
21:34 27.02.2013.

Janša je od Slovenije umalo napravio Grčku', naši u Hrvatskoj se trude da ga presrignu !

SE
sestrićna
22:34 27.02.2013.

pala vlada a mogla bi alenka--

MA
maraton
21:28 27.02.2013.

Janša od Slovenije nije moga napravit Grćku jer je Grćka veoma stara država koja se uvažava u svitu a Slovenije nije, iz Grćke je potekla kultura a iz Slovenije nije, Grćka ima tradiciju u graditeljstvu a Slovenija nema, Grća je imala velike filozofe koji se uće u skulama a Slovenija nema, Grćka ima lipo more a Slovenija nema a i ono malo će izgubiti, Grćka ima puno otoka i lipu obalu a Slovenija nema - pa kako je Slovenija mogla postati Grćka? Jedino bi to moga oni EUJanez koji je sada na jodlanju na Kranjskoj gori ili Bledu jer mora nemaju. Bidan ćovik - dodji u Hrvatsku na kupanje i gledanje u more ka tukac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije