Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zadovoljan sam pomacima'

Jandroković u prvom službenom posjetu predsjednika Sabora Srbiji

18.04.2018.
u 12:03

Jandrokovićev posjet Beogradu prvi je službeni posjet predsjednika Sabora Srbiji uopće i nastavak je političkog dijaloga između dviju država nakon nedavnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Sastankom s predsjednicom Skupštine Republike Srbije Majom Gojković započeo je dvodnevni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Srbiji. Prvi je to službeni posjet jednoga predsjednika Hrvatskog sabora Srbiji. Prema programu posjeta, Jandroković će se tijekom posjeta Srbiji sastati i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, ministricom za europske integracije Srbije Jadrankom Joksimović... Otvorit će i Ured Hrvatske gospodarske komore u Beogradu.

– Ovaj susret je veoma važan za razvoj bilateralnih odnosa dviju država i svjesni smo otvorenih pitanja uz prošlosti koje moramo rješavati. Do rješenja ne možemo doći ako ne razgovaramo i to je ključno bez obzira na one koji kritiziraju odnos dviju država. Danas je velika odgovornost na političarima koji ih vode – rekao je Jandroković.

Najavio je i kako će vrlo brzo doći do novih susreta članova odbora zakonodavnih tijela dviju država. Govoreći o sastanku, kazao je kako je bilo riječi o uspostavljanju bolje gospodarske suradnje, zaštiti nacionalnih manjina, pregovorima Srbije za pristupanje EU... Najavio je kako bi uz malo dobre volje hrvatska manjina u Narodnoj skupštini Srbije u budućnosti mogla imati jedno zagarantirano mjesto. Jandroković je pohvalio pozitivne pomake u Srbiji u vezi s položajem hrvatske nacionalne manjine spomenuvši otvaranje lektorata za hrvatski jezik na Sveučilištu u Novom Sadu, obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića...

1/5

U svojoj izjavi medijima Jandroković je kritizirao i govor mržnje članova Srpske radikalne stranke i njihova čelnika Vojislava Šešelja upućenih zastupnici u parlamentu Aleksandri Jerkov koja je nazvana "ustašicom" te joj je psovana "ustaška majka".

– Riječ je o izjavama koje imaju negativne konotacije za pripadnike hrvatske manjine i one su za nas neprihvatljive. Oni koji žele vratiti odnose u neka druga prošla vremena neće diktirati ritam, diktirat ćemo ga mi koji smo zainteresirani za bolju i kvalitetniju budućnost – rekao je Jandroković.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković kazala je kako se radi o povijesnom posjetu jednoga predsjednika Hrvatskog sabora Srbiji koji otvara nova vrata suradnje dviju država. Istaknula je kako je činjenica da posjet Jandrokovića dolazi u vrlo kratkom vremenu nakon posjeta predsjednika Srbije Vučića Hrvatskoj poseban znak prijateljstva i znak da obje strane žele unaprjeđenje suradnje. Ipak, Gojković se ni jednom riječju nije ogradila od govora mržnje članova SRS u Skupštini kojom ona predsjedava.

Zadovoljan je posjetom i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov koji smatra da je i ovaj posjet pokazatelj da dolaze bolja vremena za Hrvate u Vojvodini. Isto tako zadovoljan je i činjenicom da je Jandroković osudio govor mržnje u Narodnoj skupštini Srbije.

– Takav govor nedopustiv je i moguće su ozbiljne posljedice za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Mi smo živa zajednica i jako dobro osjećamo na svojoj koži sve čemu smo svjedočili mnogo puta u prošlosti – rekao je Žigmanov.

U hrvatskom izaslanstvu bio je i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je rekao kako je već sama činjenica da je riječ o prvom posjetu predsjednika Hrvatskog sabora Srbiji jasan znak koliko je posjet važan za odnose dviju država.

– Boljim odnosima i suradnji pridonijet će i susreti predstavnika izvršne vlasti, ali i otvaranje Ureda HGK u Beogradu poslije pet godina. Svi ti koraci pokazuju spremnost na suradnju i da iz ograničenih odnosa krećemo prema boljim odnosima dviju država i samim time boljoj budućnosti – rekao je Pupovac.

U četvrtak ujutro Jandrokovića očekuju susreti s Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a potom će se u Subotici popodne sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatskim nacionalnim vijećem.

Komentara 38

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
14:48 18.04.2018.

Nece valjda slati zamjenika Petrova s javnim biljeznikom , taj bi potpisao da je Hrvatka agresor:))

DU
Deleted user
11:12 18.04.2018.

Njonjo je uvijek zadovoljan... s malim..pomacima ...koji drzavnik ...srbija se trese..dje je pupavac jel maskiran ...ili nije isao ....k velikomevropejcu vucicu..pupi....pupi.....pupi.....

Avatar majmunranko
majmunranko
10:46 18.04.2018.

Zanimljivo je vidjeti da su i naša predsjednica Sabora i njihov predsjednik skupštine rodno neutralne, odnosno transrodne osobe. Baš si pašu. Naša Gordana je vjerojatno pasivna u odnosima, kao uostalom i njegova politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije