Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jandroković razgovarao s Hillary Clinton u New Yorku

hillary clinton
AFP
23.09.2009.
u 14:53

Hillary Clinton je još jednom čestitala hrvatskoj vladi i predsjednici Jadranki Kosor na deblokadi i nastavku pregovora o punopravnom članstvu RH u Europskoj uniji.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković razgovarao je u utorak s državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton u New Yorku, gdje je doputovao na zasjedanje Opće skupštine UN-a. Susreli su se na Transatlantskoj večeri kojoj su nazočili ministri vanjskih poslova država članica Europske unije i NATO saveza, a Clinton je bila domaćin.

U razgovoru s hrvatskim ministrom vanjskih poslova, Hillary Clinton je još jednom čestitala hrvatskoj vladi i predsjednici Jadranki Kosor na deblokadi i nastavku pregovora o punopravnom članstvu RH u Europskoj uniji.
Jandroković je zahvalio na potpori državnoj tajnici te naglasio zadovoljstvo visokom razinom prijateljskih i partnerskih odnosa Hrvatske i SAD-a. 

Večernji list saznaje da bi Jandroković uskoro mogao dobiti službeni poziv za susret s Hillary Clinton u State Departmentu u Washingtonu.

 

Jandroković u New Yorku održao bilateralni sastanak s britanskim kolegom Milibandom
Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković  održao je u srijedu poslijepodne u New Yorku gdje sudjeluje u radu 64. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, bilateralni sastanak s Davidom Milibandom, ministrom vanjskih poslova Velike Britanije.  Razgovaralo se o razvoju događanja na relaciji Slovenija i Hrvatska ali i o suradnji naše zemlje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

- Ministar Miliband je naglasio da njegova zemlja snažno podupire naša nastojanja da postanemo punopravna članica Europske unije. Pozdravio je deblokadu hrvatskog pristupnog procesa i nastavak pregovora o punopravnom članstvu u EU - izjavio je Jandroković za Večernji list.

Hrvatski je ministar britanskom kolegi naglasio da se "nalazimo u završnoj fazi ispunjavanja svih mjerila i očekujemo brz nastavak pregovaračkog procesa u 15 poglavlja, od kojih su njih devet spremna za otvaranje, a šest za zatvaranje".

Na sastanku je potvrđeno da je Hrvatska pripremila temelje za otvaranje preostalih poglavlja na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, te je u većini zahtjevnih područja poput brodogradnje dovršila potrebne reforme, a one se nastavljaju i u pravosuđu, javnoj upravi te u sklopu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Jandroković je boravak na East Riveru iskoristio i za susret s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

- Složili smo se da su bilateralni odnosi dviju država prijateljski i bez otvorenih pitanja uz redovne posjete visokih dužnosnika, odličnu parlamentarnu suradnje te mogu poslužiti kao primjer drugima u regiji -  zaključio je Jandroković.

Ministri su ocijenili da je potrebno poticati još bolji razvoj gospodarskih odnosa u kojima je naša zemlja posebno zainteresirana za infrastrukturne projekte u Turskoj dok istodobno postoji interes obiju država za privlačenjem investicijskog kapitala i povećanom trgovinskom razmjenom.

Ključne riječi

Komentara 15

PI
Pippo9
08:23 24.09.2009.

Ovo je pokazatelj da nas se cijeni u svijetu i da naša diplomacija obavlja vrhunski posao

OJ
Ojhaa
17:16 23.09.2009.

To su stari jeftini trikovi HDZ blefera, počeo je več Tuđman kako bi napravio dojam na Miloševiča.... Pa je tako otišao u washington gdje se uvalio američkom predsjedniku da na hodniku za minut vremena razgovara s njim, a u medije plasirao montirane fotke kako sjede skoro u ovalnom uredu, da bi se stekao dojam kako ameri uvažavaju i podržavaju neovisnu Hrvatsku. Isto je i sada, pomoču često odvišnih insceniranih susreta (Kosor, Jandro, Kolinda, Clinton, Foley......u svim mogučim kombinacijama) hrvatska diplomacija pokušava stvorit privid nekog velikog šurovanja sa amerima. Da bi ispalo kako su ameri na hrvatskoj strani i pritišču na sloveniju. Nama u sloveniji to nimalo ne smeta. Dapače, ako vam je to u pomoč da potpišete Rehn 2, samo izvolite nastavit sa ovim glumatanjem.

PI
Pippo9
15:20 23.09.2009.

Ovo je pokazatelj da smo cijenjeni u svijetu i da je naša diplomacija obavila dobar posao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije