Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAMES MATTIS:

Novi šef Pentagona, nije za mučenje

James Mattis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.01.2017.
u 22:27

U razgovoru za ABC u srijedu navečer, predsjednik Donald Trump je rekao kako je siguran da je simulacija davljenja uspješan način ispitivanja zatvorenika, ali da je odluka o eventualnom vraćanju postupka u praksu na ministru obrane i na ravnatelju CIA-e

Novi šef Pentagona, general James Mattis, nije za promjenu postojećih američkih propisa za ispitivanje zatvorenika koji zabranjuju primjenu mučenja, izvijestio je Pentagon u četvrtak.

U razgovoru za ABC u srijedu navečer, predsjednik Donald Trump je rekao kako je siguran da je simulacija davljenja uspješan način ispitivanja zatvorenika, ali da je odluka o eventualnom vraćanju postupka u praksu na ministru obrane i na ravnatelju CIA-e.

"Stajalište (generala Mattisa) nije se promijenilo" nakon njegova potvrđivanja u Senatu, rekao je mornarički kapetan Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona.

General Mattis je odgovarajući na pisano pitanje senatora, tada rekao da "u cijelosti podupire" američke propise o metodama ispitivanja zatvorenika iz terenskog priručnika američke kopnene vojske.

Ti su propisi odsad standard za sve američke službe, pa i CIA-u. Oni ne dopuštaju simulaciju davljenja i druge postupke koji se mogu smatrati mučenjem.

"Podupirem te propise od vremena njihove pripreme i donošenja 2006.", istaknuo je.

Šef Pentagona je "rekao da će poštovati i podupirati međunarodne zakone o oružanim sukobima, Ženevsku konvenciju i američke zakone i to se neće promijeniti", dodao je Davis.

Glasnogovornik Pentagona je usto rekao da ministarstvo obrane nije primilo "naredbu ili naputak" za pripremu sigurnosnih zona u Siriji o kojima je Trump govorio na ABC-u.

Američki predsjednik gleda na te sigurnosne zone kao na sredstvo da se izbjeglice zadrži u Siriji i da se spriječi njihov odlazak u Europu.

"Zasad je naša glavna briga u Siriji ono čime smo se od početka bavili: oslabiti i pobijediti skupinu Islamsku državu", istaknuo je u četvrtak kapetan Davis.

>> Na pomolu trgovinski rat SAD-a i Meksika: Trumpov glasnogovornik objasnio kako će financirati zid na granici!

Komentara 1

NE
Nemesis100
10:27 27.01.2017.

Najpozitivniji lik u ovome svemu, James Norman "Mad Dog"!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije