Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRIJESI IZ 2009.

Jambo nepravomoćno osuđen i morat će osam mjeseci u zatvor

Metkovi?: Stipe Gabri? Jambo na svojoj plantaži
Foto: Tino Juric/PIXSELL
1/6
06.03.2024.
u 08:41

Od izrečene kazne osam mjeseci mora provesti u zatvoru, dok mu se ostatak kazne od osam mjeseci mijenja uvjetnom kaznom uz rok kušnje od 16 mjeseci

 Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića, 15 godina od počinjenja djela, nepravomoćno je na Županijskom sudu u Splitu osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu  zbog trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti. Za navedena djela dobio je pojedinačne kazne, od sedam mjeseci, odnosno godine dana zatvora, pa je osuđen na jedinstvenu kaznu od  godine i četiri mjeseca zatvora. Od izrečene kazne osam mjeseci mora provesti u zatvoru, dok mu se ostatak kazne od osam mjeseci mijenja uvjetnom kaznom uz rok kušnje od 16 mjeseci.

Osim toga, Gabrić gradu Metkoviću mora platiti oko 18.000 eura, a mora platiti i troškove sudskog postupka od oko 670 eura. Istom presudom, Gabrićev suoptuženik Milorad Dodig koji je u inkriminirano  vrijeme bio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, nepravomoćno je oslobođen optužbi. 

Jambo se teretio da je tijekom veljače i ožujka 2009. kao gradonačelnik Metkovića želio osigurati svojoj tvrtki Jambo sredstva za podmirenje dospjelih obveza, odnosno isplatu plaća. Jambo je morao izaći iz vlasničke strukture tvrtke jer je to bilo nespojivo s funkcijom gradonačelnika. Odgovorna osoba u njegovoj tvrtki bila je Jambova supruga, a Gabrića se teretilo da je od Dodiga, koji je kao tadašnji pročelnik rukovodio i Neretvanskom udrugom maslinara, tražio da kupi od Jambove tvrtke sadnice maslina. Ideja je bila da tih oko 270.000 kuna plati grad Metković, što je i učinjeno. 

Jambo se teretio i da je od 2009. do 2012. kao gradonačelnik Metkovića s Petrom Čarapinom, koji je u to vrijeme bio pročelnik Upravnog odjela za financije (bio je optužen, no preminuo je pa je postupak protiv njega obustavljen, op.a.) osiguravao sredstva  za putovanja građana na hodočašća Hrvatske seljačke stranke u Mariju Bistricu. Troškove tih hodočašća; prijevoz i smještaj građana, plaćao je grad Metković, neosnovano, ukupno se radilo o oko 136.000 kuna. 

POVEZANI ČLANCI:

>> GALERIJA EPPO se oglasio o Vojkoviću: Zatražio potporu za sadnju tulipana, ali posumnjalo se u prijevaru

Metkovi?: Stipe Gabri? Jambo na svojoj plantaži
1/29

Komentara 1

HO
homofobic
17:40 05.03.2024.

Meni je tesko rezonirati. Kupili sadnice maslina i besplatno ih djelili da li Slavonijom uzgajivacima sljiva i pilica? Ne! Djelili ih domacem zivlju s namjerom da promoviraju maslinarstvo! Hodocasce u Mariju Bistricu? Nije puno gresnije nego grah i kobasice u Maksimiru! Hruha i igara ili graha i kobasica! Ovo je primjer kako transplantirani kadrovi Sluzbe nastoje (ovaj puta kaznama) poplasiti pucanstvo od necega drustveno korisna- ovaj puta maslinarstva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije