Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda

Jambo izgubio spor s državom od koje je tražio 36 milijuna kn

'SPECIJAL EXPRESS 10.10.2011., Neretvansko polje, dolina Neretve - Stipe Gabric Jambo, gradonacelnik Metkovica, u obilasku svoje zemlje zasadjene raznim kulturama.  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
11.11.2012.
u 23:15

Tvrtka Jambo d.o.o. 1997. i 1999. potpisala je ugovore s MORH-om o hrani, a tužbom je Jambo tražio novac za neisplaćene račune

Metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo u sve je većim nevoljama s pravosuđem. Prije nekoliko dana je USKOK-u dao iskaz u povodu istrage o malverzacijama u tvrtki Razvitak u Metkoviću, a prije desetak dana je, i to nakon 12 godina parničenja, izgubio spor protiv države i potraživanje od 24 milijuna kuna plus kamate. Općinski građanski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu kojom odbija zahtjev tvrtke Jambo d.o.o iz tužbe podignute 2000. da im se za hranu koju su po ugovoru iz 1997. isporučivali Ministarstvu obrane isplati gotovo 36 milijuna kuna sa zateznom kamatom. Sud je Jambu priznao trošak od milijun kuna, a nešto više od 24 milijuna plus kamate je odbio.

Tvrtka Jambo d.o.o. i MORH sklopili su dva ugovora o isporuci hrane vojsci, i to 1997. i 1999. Temeljem njih je Jambo tužio državu tražeći enorman iznos na ime neplaćenih računa za prehrambene proizvode, i to za meso, pšenicu, suhomesnate proizvode, te za kupus i krumpir koji je isporučivao HV-u i HVO-u.

Državno odvjetništvo je, međutim, osporavalo ugovor iz 1997. jer u njemu nije bila navedena cijena po kojoj se kupuje hrana, nego je cijenu naknadno određivala tvrtka Jambo d.o.o. DORH je smatrao da je takav ugovor protivan Zakonu o obveznim odnosima.

Osim gubitka spora, Jamba je taj ugovor koštao i kaznene prijave koju je prije godinu dana, pozivajući se na nezastarijevanje ratnog profiterstva, podnijela udruga malih dioničara Razvitka iz Metkovića.

Oni su u toj prijavi tvrdili da je šef Metkovića za svoju tvrtku ugovorio cijenu proizvoda uz maržu od 200 posto, što je, smatraju, bogaćenje tijekom Domovinskog rata. U prijavi se navodi da je Jambo vojsci prodavao robu po skupljim cijenama. Tako tvrde da je na lubenicama zaradio 283%, na rajčicama 210%, na glavatom kupusu 186%, a na senfu 112%.

Tijekom desetljeća spor zbog namirnica dobivao je niz popratnih dimenzija. Tako se bivšeg pravobranitelja Petra Šalu optuživalo za zloporabu položaja jer je priznavao imovinski zahtjev gradonačelnika Metkovića. Jambo pak u jednoj fazi nije državi plaćao porez pravdajući to dugom koji država ima prema njemu. Najavljivala se i nagodba, no od toga nije bilo ništa. Nedavnu presudu Jambo nije želio komentirati tvrdeći da se radi o davno sklopljenom ugovoru, te da se ne sjeća.

>> Stipe Gabrić Jambo ispitan u USKOK-u. Postaje pokajnik?

Komentara 3

Avatar Vrijeme
Vrijeme
07:25 12.11.2012.

Mos misliti,..."trazio od drzava",....a sve sto ima oteo od drzave.

KR
kristov
12:44 12.11.2012.

Primakao se konačni pad i ovog gusara sa Neretve! Zanima me gdje je bio HVO 1997 i 1999. godine i koji su to rat vodili. HV još bi shvatio, no čini se da ono što smo dobivali po južnom bojištu skupo je stajalo!

DU
Deleted user
16:15 12.11.2012.

u pržun s njim i tko mu je to omogućio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije