Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi gaf

Jakovina zabranio proizvodnju prošeka, iako EU to nije tražio

'28.03.2013., Zadar - Tradicionalno hrvatsko desertno vino prosek vise se nece moci distribuirati pod tim imenom jer je previse slican talijanskom proseccu.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL'
Foto: 'Dino Stanin/PIXSELL'
1/3
03.04.2013.
u 10:24

Hrvatskim vinarima nitko ne može osporiti pravo na proizvodnju prošeka pod tim imenom, čak ni nakon ulaska u EU, tvrdi Miroslav Božić, jedan od glavnih pregovarača u pretpristupnim pregovorima s EU za poljoprivredu

Proizvođači prošeka u Hrvatskoj mogu bez ikakvih problema nastaviti s proizvodnjom i stavljanjem na tržište prošeka i nakon ulaska RH u EU 1. srpnja 2013. Nigdje u pristupnom sporazumu s EU, ni u bilo kojem drugom važećem službenom dokumentu ne postoji nikakva preuzeta obveza iz koje bi proizlazilo da se od toga datuma u Hrvatskoj mora prestati s proizvodnjom ili označavanjem proizvoda s nazivom prošek. Poruka je to Miroslava Božića, bivšega državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede i jednog od glavnih pregovarača s EU u području poljoprivrede, koja je nakon najnovijeg gafa resornog ministra Tihomira Jakovine ovih dana odaslana na njegovu te adrese svih 27 hrvatskih proizvođača prošeka, kao i potpredsjednika Vlade RH Nevena Mimice i Vesne Pusić.

Jakovinino je ministarstvo, podsjetimo, svega tri mjeseca prije ulaska u EU, objavom na svojim internetskim stranicama zaprepastilo proizvođače, obavijestivši ih kako se od 1. srpnja u Hrvatskoj zabranjuje prošek! I to samo zato što, iako je riječ o posve različitim proizvodima, imenom podsjeća na talijanski prosecco.

– Ili je u pitanju loša namjera ili neznanje, no takvo ponašanje traži odgovornost ministra Jakovine – kaže bivši glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić i predsjednik odbora za medije HDZ-a.

Kakvi su njihovi dalji koraci u vezi s dezinformacijama o prošeku, iz resornog ministarstva zasad nismo uspjeli doznati. Činjenica je samo da je internetska objava zabrane u međuvremenu povučena.

Božić tvrdi da nitko u pregovorima s EU nije ni zahtijevao prestanak proizvodnje prošeka nego je Europska komisija zatražila da se povuče zahtjev za njegovim uvrštenjem na listu tradicionalnih izraza kako nam očekivano protivljenje Talijana ne bi zaustavilo okončanje pregovora s EU. Hrvatskim proizvođačima, međutim, nitko ne može osporiti pravo na proizvodnju prošeka pod tim imenom, čak ni nakon ulaska u EU, ni da pokrenu postupak za uvrštenje prošeka na listu tradicionalnih izraza.

– To je pravo neotuđivo i potpuno neosporno – tvrdi Božić.

Korištenje naziva prošek ne može osporiti ni administracija u Bruxellesu niti bilo tko u hrvatskoj administraciji, objašnjava on. Jedini koji bi to mogli talijanski su proizvođači prosecca koji su to ime zaštitili na važećoj listi tradicionalnih izraza EU. No i tada bi morali dokazati dvije stvari – da se potrošači EU dovode u zabludu u pogledu vrste proizvoda ili da postoji namjera, tj. da proizvođači prošeka svjesno dovode potrošače u zabludu.

>> U EU ne možemo s prošekom jer Talijani već imaju svoj prosecco

>> 'Nije gotovo. Grci su spasili svoje vino, možemo to i mi!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije