Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božo Galić

'Jakovina i Vlada nemaju stratešku viziju poljoprivrede'

HDZ (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
14.08.2013.
u 15:00

Luka Burilović je rekao kako seljaci imaju pravo na prosvjede i razumije njihove probleme jer "oni zaslužuju bolje".

- Situacija u poljoprivredi je izuzetno teška, a ministar Jakovina i vlada nemaju stratešku viziju poljoprivrede, trenutne mjere su bez sadržaja, ministar Jakovina ne štiti interese seljaka zbog kojih postoji već štiti vladu da se održi na vlasti. Poljoprivreda je naša najvažnija grana i ovakvim mjerama ona nema budućnosti u EU. Ni ministar ni vlada nemaju razumijevanja za seljake niti postoji suradnja s njima. Mnoga Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja nisu dobro poslovala, propala su, a i oni koji dobro posluju u opasnosti su da propadnu. Odobravamo seljačke prosvjede, ali držimo kako razgovore treba nastaviti i kroz razgovore doći do rješenja - rekao je potpredsjednik HDZ, Božo Galić na današnjoj tiskovnoj konferenciji gdje su članovi Odbora za poljoprivredu HDZ-a govorili o aktualnim problemima u poljoprivredi, ali najviše o prosvjedima seljaka i nesposobnoj vlasti.

Luka Burilović je rekao kako seljaci imaju pravo na prosvjede i razumije njihove probleme jer "oni zaslužuju bolje". Založio se ravnomjerni razvoj jer, tvrdi, sadašnja vlast poticaje isplaćuje selektivno. - Ministar Jakovina i vlada poljoprivredu tretiraju kao sporednu stvar. Pet slavonskih županija su pri dnu, a vlast ništa ne čini za spas sela. Neodgovorno je od Jakovine kada kaže da novca nema jer znao je da novca neće biti pa nije trebao privilegirati jedne an uštrb seljaka. Nadam se da ministar Jakovina neće u Zagrebu samo igrati tenis, kako je to najavljivao, već da će brinuti i o interesima seljaka - rekao je Burilović, a Davor Adžić kaže kako se u medijima stvara percepcija kako seljaci traže nešto što im ne pripada. - I ti poticaju su ukalkulirani u cijenu, a ako dobije 30 posto manje on ne može biti konkurentan na tržištu. Zato država mora regulirati stane na tržištu - drži Adžić. Andrija Matić je iznio podatak da je u 158 poljoprivrednih tvrtki u Vukovarsko-srijemskoj županiji zaposleno 2 412 osoba, a u 2 334 OPG-a i poljoprivredna obrta oko 4 000 zaposlenih, a zbog smanjenih poticaja OPG-i su dobila 75 milijuna kuna manje, a zbog cijene pšenice dodatno je izgubljeno 60 milijuna kuna. - Za našu poljoprivredu bi glavni ciljevi trebali biti veće, dostupnije i raznovrsnije potpore, uspješnije investiranje u poljoprivredu i stvoriti snažniju pregovaračku poziciju za poljoprivredna gospodarstva - drži Matić.

>> 'Idemo do kraja, moramo urazumiti usijane glave u Vladi!'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije