Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodao tvrtku

Jakovina skriva tko mu je za tvrtku u dugovima platio 400 tisuća kuna

Tihomir Jakovina
Goran Stanzl/PIXSELL
27.12.2012.
u 13:01

Ministar poljoprivrede tvrdi da se taj mladi poduzetnik obvezao pokriti sve obveze TJ-Proma pa je za Jakovinu ova priča završena.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prodao je svoju tvrtku TJ-Prom zbog koje je bio u sukobu interesa i kao načelnik općine Bukovlje, ali i kao član Vlade Kukuriku koalicije jer je istodobno bio i dužnosnik i direktor poduzeća, što je zakonski nedopustivo.

Otkrit će sudski registar

No Jakovina ne želi otkriti kome je prodao svoju poljoprivrednu apoteku koja je, prema financijskom izvješću za 2011. godinu, dužna 847 tisuća kuna. Tvrdi da mu je taj misteriozni kupac za njegovu tvrtku bez ikakvih prihoda platio 400.000 kuna i obvezao se čak platiti i dugove!

– Odlučio sam se prodati tvrtku i tako otkloniti sve moguće nesuglasice i sukobe interesa. Tvrtku sam prodao za 400 tisuća kuna mladom poduzetniku iz Slavonskog Broda – rekao je danas Jakovina. Tko je mladi poduzetnik, nije želio otkriti. Poručio je samo da će se njegovo ime znati na upisu u sudski registar.

– To je poslovni odnos s budućim vlasnikom – kazao je Jakovina te istaknuo kako su svi kupoprodajni papiri u redu. Ministar poljoprivrede tvrdi da se taj mladi poduzetnik obvezao pokriti sve obveze TJ-Proma pa je za Jakovinu ova priča završena. Na pitanje zašto prije nije prodao tvrtku, a ne tek nakon otkrića i pritiska medija, odgovorio je kako je napravio propust zbog kojeg se ispričao.

– Zbog poslovne gužve nisam na vrijeme reagirao. Svjestan sam svog propusta – rekao je Jakovina.

 Tvrdi i je dug TJ-Proma samo 110.000 kuna, iako je u financijskom izvješću za 2011. naveden dug državi za poreze i doprinose od 169.598 kuna, dugovi dobavljačima su 426.335 kuna, zaposlenima 6718 kuna, a ostale obveze iznose 245.141 kunu. Među ostalim, Jakovinina tvrtka duguje i devet tisuća kuna Hrvatskim vodama, u kojima je Jakovina predsjednik Upravnog vijeća.

A u sudskom registru na kojeg se pozvao Jakovina, pojavilo se novo ime u TJ-Promu. Tako se kao direktor te tvrtke navodi Predrag Šimić kojeg je na to mjesto imenovao povjerenik, odnosno odvjetnik na kojeg je Jakovina u međuvrmenu prebacio upravljačka prava. Jakovina se još spominjao kao jedini osnivač TJ-Proma. Šimić je imenovan direktorom TJ-Proma 27. studenoga, a to je objavljeno na Trgovačkom sudu tek 20. prosinca. Večernji list je aferu s Jakovininim sukobom interesa otkrio početkom prosinca i ta se promjena direktora tad još nije vidjela u registru.

Povezuje ih rukomet

Predrag Šimić rukometni je trener i sportski sudac iz Slavonskog Broda, a poveznica s Jakovinom mu je lokalni rukometni klub u kojem je i ministar aktivan. Dosad relativno nepoznat u poslovnim krugovima, Šimić je bio prilično iznenađen našim pozivom i zahtjevom za komentar o promjeni vlasničke strukture TJ-Proma.

– Ne znam ni tko ste, ni što ste i ne mogu vam ništa komentirati. Ja sam u Slavonskom Brodu i ako želite da vam objasnim ili prokomentiram stvari, dođite k meni – rekao nam je Šimić. Kada smo mu rekli da za deset minuta možemo biti na bilo kojem mjestu u gradu, i neka samo kaže gdje želi sastanak, malo je promijenio nastup.

– Ne, ne mogu sada, ne dolazi u obzir, imam nekih obaveza. Javite se za dva ili tri sata pa ćemo se sve dogovoriti – odgovorio je Šimić. Nakon toga se više nije javljao na naše pozive.

>> Ministar Jakovina prodao svoju tvrtku za 400 tisuća kuna

Komentara 31

NB
Navrnuti Bracanin
18:53 27.12.2012.

Nije li to prava Božićna priča. To je čudo jedno. Firma grca godinama u dugovima a proda se u tren oka kad se priča otkrije. E Zoki, Zoki. Tako dobro si sakrio letvicu da je više ni sam nemožeš naći.

IV
ivka.vg
19:20 27.12.2012.

Kao dužnik prema državi je ušao u vladu i za 10 mjeseci se riješio duga...Elegantno! Jer ja mogu u vladu da se riješim svog kredita......

DA
Daruvarčanin
18:42 27.12.2012.

Drugi pišu... ----- ova kupoprodaja je smješnija od top liste nadrealista iz najboljih dana... usput rečeno, Predrag Šimić je samo direktor, sudski registar još nije promjenio osnivača. moguće je da je ta ista osoba kupila firmu, ali još to nijeje uvedeno. također 400.000 kuna za takvu firmu je isplativo samo ukoliko je onih 390-tak tisuća kuna osnovnih sredstava neki stan ili poslovni prostor od 100-tinjak kvadrata, jer ukupna dugovanja firme prelaze 800 tisuća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije