Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aflatoksin u mlijeku

Jakovina o nalazima iz Beča: Od 15 uzoraka 11 ima pozitivan nalaz

Tihomir Jakovina (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
15.02.2013.
u 11:57

Pošiljka mlijeka iz BiH, točnije iz Kozarske Dubice mljekare Mlijekoprodukt, imala je 0,084 mikrograma aflatoksina

– Dobili smo potvrdu iz Referentnog laboratorija u Beču gdje smo poslali uzorke mlijeka, imali smo 11 pozitivnih uzoraka s neznatnim povećanjem aflatoksina od 0,057 mikrograma, a dozvoljeno je 0,05. Od 158 uzoraka koje smo radili u hrvatskoj industriji, oko 40 posto ima neznatno povećanje na mitotoksine, od 15 uzoraka koji su poslani u Beč, 11 ih ima pozitivan nalaz, četiri su negativna, od 11 uvoznih pošiljki samo je jedna bila pozitivna. Govorimo o pošiljci mlijeka iz BiH, iz Kozarske Dubice mljekare Mlijekoprodukt koja je imala 0,084 mikrograma – rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Napomenuo je da je mlijeko hrvatskih farmi izuzetne kvalitete te da smo vodeći u regiji po kvaliteti mlijeka. Od početka pojačane kontrole analizirano je na Hrvatskom veterinarskom institutu ukupno 184 uzorka mlijeka. Od toga je 158 uzoraka uzeto u industriji (sve najveće mljekare u Hrvatskoj), 15 na farmama i 11 iz uvoza (kontrole na granici).

– Sustav je maksimalno odradio svoj posao, u sedam dana odradili smo ono što je Slovenija radila mjesec i više dana, nema potrebe izazivati bilo kakvu paniku kod naših potrošača – dodao je.

– U Istočnoj Hrvatskoj našli smo 11 farmi koje odudaraju od mjera i u tom dijelu treba se raditi na provjeri stočne hrane. Nastavak kontrola proširuje se na stočnu hranu kojom se hrane te krave i privremeno ćemo obustaviti to mlijeko – rekao je Jakovina.

Veterinarska je inspekcija izdala je nalog za obustavu isporuke mlijeka sa spornih 11 farmi te su poduzete hitne akcijske mjere saniranja nesukladnosti kroz zamjenu stočne hrane, upotrebu mikofiksatora te uništavanje nesukladne stočne hrane.

– Ministarstvo zdravlja provodi nadzor nad hranom neživotinjskog podrijetla i mlijeka. Uzeli smo uzorke 12 mliječnih proizvoda i očekujemo rezultate tek za nekoliko dana – rekao je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

– Dukat je odmah povukao dva proizvoda i osigurali smo zamjenu potrošačima istog tog proizvoda. Odgovorno tvrdim da su svi proizvodi kojima su naši potrošači dosad vjerovali zdravstveno ispravni. Mi smo se danas kao industrija našli u situaciji u kojoj stočna hrana može prouzročiti jedan ovakav problem, mi ubuduće ništa više nećemo prepustiti slučaju, u ovih sedam dana uspjeli smo kupiti i instalirati vlastitu opremu gdje ćemo svakodnevno kontrolirati aflatoksin – rekao je direktor Dukata Alen Fontana.

Predsjednik uprave Vindije Dragutin Drk kazao je da im je prodaja pala za 30 posto, no vjeruje da će se u nekoliko dana situacija vratiti na staro.

>> Aflatoksin pronađen u uvoznom mlijeku iz Kozarske Dubice

Ključne riječi

Komentara 37

OB
-obrisani-
13:33 15.02.2013.

Čuj : Ovi piju Mlijeko kao Bandić vodu iz Vrbana lll, hahahahaha

DU
Deleted user
12:15 15.02.2013.

Svašta je propisano, reagira se samo kad neko digne frku oko nečega. Najluđe je kad sad javljaju kako je veterinarska inspekcija krenula u akciju. Ispada da ne rade ništa i onda kad izbije neka afera onda krenu kontrolirat baš to, pa još i rigorozno. Za to vrijeme tko zna kakvo meso jedemo, o vodi da i ne govorimo. U ovom slučaju treba najprije spustit kriterije jer ako je 11 od 15 neispravno, ljestvica je postavljena previsoko. Na ovaj način je riješena kriza oko vode u Vrbanima 3. Promijenjen je prerigorozan pravilnik, napravljeno novo ispitivanje i poslije toga se o tome prestalo pričat. Živo me zanima da li sada kad je ta bura prošla netko kontrolira koliko je mineralnih ulja u kubiku vode. Zanima me koliko su česte te kontrole. Kladim se da naprave jedno ispitivanje godišnje i to je to.

OB
-obrisani-
18:01 15.02.2013.

15.02.2013. u 17:57h D. Š. je napisao/la: - pasterizacija ne stvara nikakve otrovne spojeve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije