Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o cijeni pšenice...

Jakovina: Milanović pušta me da radim i nikad mi nije držao bukvice

Tihomir Jakovina
Patrik Macek/PIXSELL
29.07.2013.
u 14:13

Desetak se godina prosvjedovalo tako da su se dogovarali “ispod stola” i pred javnošću glumatali velike mirotvorce i sretna rješenja, kaže ministar

Katastrofalno stanje u poljoprivredi, propast više od 3000 farmi i pad proizvodnje mlijeka od čak 21% u godinu dana, otkupna cijena pšenice od svega 1,05 kn/kg, neispunjena obećanja... samo su neki od argumenata s kojima seljaci ovih dana ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini \"obećavaju\" vruće ljeto.

Na selu opet kuha zbog pšenice. Neke seljačke udruge tvrde da ste najgori ministar poljoprivrede dosad.

– Ne bih rekao da kuha. I sam sam nezadovoljan trenutačnom cijenom, no vjerujem da će se pojaviti otkupljivači izvana koji će ponuditi povoljniju otkupnu cijenu. Država ne može određivati visinu cijene niti se petljati u tržište. Izjave samozvanih seljačkih vođa o tome da sam najlošiji ministar su zlonamjerne.

Pitajte njih koliko su oni povećali proizvodnju i koliko su od države dobili novca za potpore.

I mljekari će u prosvjede. Tvrde da s njima ne želite ni razgovarati pa traže prijam kod premijera.

– Razgovaramo redovito. Ministar Linić objasnio im je mogućnosti proračuna, a predstavljen je i plan isplata potpora za 2012. koji smo cijeli ispunili.

Što biste rekli onima koji vas ovih dana pozivaju da date ostavku i mjesto prepustite bivšem ministru Petru Čobankoviću koji ionako mora raditi \"za opće dobro\"?

– To su politikantske izjave kojima se želi diskreditirati moj rad. Moj je prethodnik osuđen zbog kaznenog dijela, a to govori o prethodnoj vladi. Organizirali su prosvjede i predstavu za javnost, a nalazili su se s mojim prethodnikom i \"ispod stola\" dogovarali mirno rješenje.

Imate traktore, blokade, prosvjede, a onda pred novinare izađu \"heroji\" koji se hvale da su dobili više novca iz državne blagajne. Pitam ih je li nam takav stil prosvjedovanja donio veću proizvodnju i niže cijene?

Je li točno da su poljoprivrednici ove godine dobili 36 do 60% manje poticaja od \"obećanog\"?

– Do 30. lipnja za proizvodnu 2012. isplatili smo gotovo 2,4 milijarde kuna. U prosjeku su proizvođači dobili oko 70 posto poticaja. Oni nisu plaća poljoprivrednika, nego dopuna dohotku. Najlakše je tražiti od države.

Izjavili ste da niste ušli u Vladu da biste bili najsimpatičniji, nego najuspješniji ministar. Tko bi o tome trebao presuditi – Milanović ili poljoprivrednici?

– Ovdje sam kako bih ostvario rezultate, za to sam dobio mandat i Milanovićevo povjerenje. O tome koliko ću biti uspješan u konačnici će suditi birači na sljedećim izborima.

Kako premijer ocjenjuje vaše ministrovanje? Je li vam ikad očitao \"bukvicu\"?

– Premijer mi je dao slobodu u vođenju resora, u Vladi funkcioniramo kao dobar tim. Nisam bio na klasičnom \"roditeljskom\" kod premijera niti mi je čitao \"bukvicu\". Svatko tko radi i griješi, pa možda i bude \"roditeljski\".

Što vam je rekao kad se doznalo da ste zaboravili prenijeti upravljačka prava nad poljoprivrednom apotekom TJ-prom?

– Iskreno sam objasnio problematiku i priznao napravljen propust, ali kako je i Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa potvrdilo da nikad nisam stvarno bio u sukobu interesa, razumljiv je pozitivan stav i podrška premijera. Grešku sam priznao i snosio posljedice.

Je li točno da bi šume i vode mogle prijeći u Grčićev resor?

– To su špekulacije. Od toga nema ništa. To je model kako su se interesno prekrajala ministarstva kod mojih prethodnika.

Kako komentirate činjenicu da je hrvatska poljoprivreda 80-ih ostvarivala 800 milijuna dolara suficita, a danas oko milijardu dolara deficita?

– Analiza nikada nije napravljena, no činjenica je da su poljoprivrednici nakon propasti i privatizacije kombinata ostali nezaštićeni. Najveći je problem što velik broj poljoprivrednika proizvodi na malim površinama. Zato je potrebno udruživanje i drugačija organizacija.

U kojem roku mislite staviti u optjecaj čak 800.000 hektara neobrađenog državnog poljoprivrednog zemljišta?

– Vrlo bi brzo trebali krenuti prvi veliki natječaji. Više me brine kako ćemo motivirati sve vlasnike golemih površina da proizvode na tim oranicama ili ih daju nekom tko to može.

>> Farmeri: Jakovina nas ignorira, krajem kolovoza idemo u prosvjede

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije