Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski izbori

Jakovčić: Da me SDP želio na listi pobijedio bi na izborima

jakovčić (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/4
14.04.2013.
u 20:04

Ivan Jakovčić rekao je kako je mali odaziv birača na prve europske izbore jasna njihova poruka i Milanoviću i Karamarku.

Nakon što je postalo očito da Ivan Jakovčić ni na koji način ne može osvojiti očekivani mandat poručio je kako je i sretan i nesretan.

- S jedne strane sam zadovoljan jer je Istra ostala uz mene, ali s druge sam tužan jer ovih 10 dana su bili prekratki da senzibiliziram druge dijelove Hrvatske. Mali postoci u ostatku Hrvatske mi nisu omogućili ulazak u Euro parlament - kazao je te poručio kako ovako slabi izlazak birača mora zabrinuti baš sve.

- Koalicija kojoj pripadam nije me htjela na listi, a da me je htjela, SDP bi sigurno pobijedio i ja bih pobijedio i ušao u europski parlament. Sada neka svatko razmisli tko je radi toga kriv - poručuje Jakovčić te je kazao kako bi trebao "osvijestiti" esdepeovce, sjesti za stol i razgovarati.

IDS pobjeđuje u Istri i to bi SDP-u trebalo biti jasno, a ne eksperimentirati s Kajinom - rekao je Jakovčić.

Ujedno nije otkrio kakvi su mu budući planovi te je samo poručio da će njegov povratak u sabor ovisiti o stranačkoj odluci.

Ministar Lorencin se nije pojavljivao, a Jakovčić je rekao kako ga je oslobodio napomenuvši kako nema potrebe da dolazi.

Nakon objave privremenih rezultata Ivan Jakovčić i dalje je bio optimističan te je poručio kako je "i dalje je u lovu za osvajanje te djevojke" kako je jednom prigodom naglasio najavljujući i predstavljajući svoju kandidaturu za Euroizbore.

- Predivna večer. Još i dalje osvajam tu divnu djevojku. U odličnoj smo poziciji. Treba pričekati ostale rezultate. Vidi se da su u Istri i Rijeci jako dobri rezultati, ali treba čekati i ostale županije u kojima nemamo promatrače. Bez obzira na sve očekujem da će biti onako kako treba. Očekujem da ćemo dobiti mandat.

Ukoliko konačni rezultati ne budu išli u korist Jakovčiću on samouvjereno poručuje kako je još uvijek do 19. svibnja istarski župan te da svoj posao do kraja mora odraditi profesionalno, a da će tek nakon toga odlučiti što će i kako dalje.

Iako je poznato da je Jakovčić svu energiju uložio u osvajanje mandata i odlazak u Europarlament u stožeru špekuliraju različite mogućnosti kojima bi se Jakovčić mogao baviti ukoliko službeni rezultati ne pokažu da je prestigao laburiste. Za Jakovčića tako nagađaju da bi se mogao posvetiti vinima, a ostaje mu mogućnost da aktivira i saborski mandat.

- Neslužbeno mogu reći da smo pobijedili u Istri i tu se može očekivati između 45 i 50 posto glasova, što je točno ono što smo i očekivali. U ostatku Hrvatske također dobivamo glasove i to je različito od županije do županije, ali zaključak je da smo vrlo blizu ulasku u parlament. Ako pređemo prag vjerujem da ćemo dobiti mandat, no još uvijek čekamo točne rezultate - poručio je Ivan Jakovčić.

Također je rekao kako je mali odaziv birača na prve europske izbore jasna njihova poruka i Milanoviću i Karamarku.

- Svi se moramo zamisliti na ovako mali odaziv no ipak to je prvenstveno poruka za Milanovića i Karamarka koji su glavni politički akteri u Hrvatskoj. Ja sam barem zadržao biračko tijelo koje sam imao iza sebe - rekao je Jakovčić naglašavajući kako svi oni koji su mu podmetali za kratke kampanje nisu uspjeli.

U stožeru jedine nezavisne liste za Europski paralament koju predvodi Ivan Jakovčić u Europskom domu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu nakon zatvaranja birališta bilo je prilično mirno. Kandidati sa liste za Europski parlament bili su u odvojenoj prostoriji i nisu se družili s novinarima.

Njihova izoliranost objašnjena je tremom i iščekivanjem prvih rezultata. Jakovčić je po zatvaranju birališta kazao kako se nada da bi na ovim izborima mogli osvojiti dva mandata. Kako doznajemo u stožeru izlaznost u rodnoj mu Istri do 16 sati kao i u cijeloj Hrvatskoj nije bilo znatno bolja. Zabilježeno je tek 15 posto izlaznosti.

Dok su boravili u izdvojenoj prostoriji kandidati su se sladili istarskim pršutom, pilo se bijelo vino i biska.

Očekivao se i dolazak ministra turizma Lorencina. U stožeru je uz Mariju Đurin, Nikolu Ivaniša, Nikolu Lunića, Tomislava Gola i akademkinja i stručnjakinja u proizvodnji hrane Vlasta Piližota, koja je inače treća na listi, a koja je, kako su se pohvalili u stožeru, uspjela prije dolaska i ispeči domaću pitu od višanja.

U stožeru radi nastupa na natjecanju neće biti olimpijski pobjednik Giovanni Cernogoraz.

>>Pusić: Nadam se 6 ili 7 mandata, Plenković: Očekujemo 5 mandata

>>SDP slao poruke članovima da glasaju, Pernar pokazao listić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije