Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVAT NA MARSU

Jacob Matijević konstruirao je rover Curiosity za Crveni planet

jacob matijević (1)
Foto: arhiva
1/3
02.10.2012.
u 22:15

Po Jacobu Matijeviću NASA je nazvala malu piramidu na Marsu.

Glavni konstruktor Curiosityja, rovera koji istražuje Mars, bio je Jacob Matijević. Jacob je rođen u Chicagu 1947. godine u obitelji hrvatskih imigranata, a preminuo je samo nekoliko dana prije spuštanja rovera na Crveni planet.

Prije dva tjedna NASA-in rover Curiosity pronašao je na Marsu kamen u obliku male piramide, a znanstvenici su mu odmah dali ime u čast inženjeru prozvavši ga - “Jake Matijević”. “Jake” je kamen visine 25 centimetara i širine 40 centimetara. Zasad se čini da sadrži bazalt, sličan onom u vrtnom kamenju na Zemlji.

Jacob Matijević bio je vrhunski inženjer u NASA-i i radio je na svim NASA-inim misijama rovera na Mars: Sojourneru, Spiritu i Opportunityju. Matijević je imao doktorat iz matematike, a postoji i matematički teorem nazvan po njemu, koji se bavi komutativnom algebrom.

Komentara 3

SE
sestrićna
23:34 02.10.2012.

znači konstruirao je rover za sljetanje na hrvatsku:))

DU
Deleted user
23:37 02.10.2012.

Pa što bi takav čovjek u Hrvatskoj u današnje vrijeme i s današnjom vlasti? Podvaljivali bi mu da ne može voljeti Hrvatsku kao netko tko je u njoj rođen, predstavljao bi jedan najobičniji dio jedne "totalno pradoksalne nacije" i kad bi se protivio takvom tremanu odmah bi ga vrli premijer proglasio pripadnikom "poslusvijeta". A kad bi se još saznalo da nije kao čačić napravio ništa "etički neutralno" - ma daj, taj bi za vjeke vjekova kod njih "popusio"!

DR
dragandokozic
09:06 03.10.2012.

Ne treba naša vlast pametne i kreativne ljude; ni ova, ni ona. Jer, kod nas se vlast doživaljava kao položaj u sedlu (tako je zborio otac domovine nakon prvih dobivenih izbora), a ne kao briga za opće dobro. Tako jee bilo i tako će i biti. Ovaj znanstvenik to nije ni pokušao, ali znamo kako je npr. prošao Đikić u pokušaju da postane članom HAZU; nije takav kapacitet pristao u umirovljenički dom! A to je bilo za one vlasti. Svaka se vlast kod nas ponaša na isti način; tako će i biti dok god se sitnozubi budu ponašali kao navijači, a ne kao politički svjesni i odgovorni građani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije