Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranka Kosor

J. Kosor: SDP će biti protiv ulaska u EU ako odbije ustavne promjene

jadranka kosor
Željko Lukunić/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
27.04.2010.
u 19:12

Ovim promjenama nije regulirano pravo glasa dijaspore jer se oko te točke vladajuća koalicija nije uspjela dogovoriti s oporbom.

Vlada je danas, s izvanredne zatvorene sjednice, u saborsku proceduru uputila prijedlog da se izmjeni Ustav prema prijedlogu koji je utvrdio saborski Odbor za Ustav, izvjestila je premijerka Jadranka Kosor. Odbor je predložio izmjene u onim dijelovima koji se odnose na okončanje pregovora s EU, ali i nezastarjevanje pretvorbenog kriminala, te uvođenje svih nacionalnih manjina u preambulu Ustava.

- To je dobar prijedlog koji omogućava onaj prvi cilj zbog kojeg se Vlada i odučila na promjene ustava, a to je samo u onom dijelu koji je nužan za dovršetak pregovora, kako bi Hrvatska ove godine tehnički završila pregovore o ulasku u EU - pojasnila je premijerka te ustvrdila kako o tome ovisi i izglasavanje nekoliko zakona i koji se, bez tih promjena, ne mogu donijeti.

- Zakoni su već gotovi i čeka se izglasavanje promjena Ustava da bismo mogli reći da smo u zakonodavnom dijelu napravili cjelokupan posao - kazala je Kosor i upozorila kako je kraj travnja "i da se bliže rokovi za donošenje izmjena":

- Ako ne krenemo sada u proceduru, onda će nam svi rokovi propasti. Za to nema razloga i vjerujem da je suglasje svih političkih stranaka oko ulaska Hrvatske u EU nedvojbeno.

Unatoč tome, iz SDP-a se sinoć, nakon sastanka Kluba zastupnika moglo čuti kako inzistiraju da se u izmjenama regulira i pravo glasovanja dijaspore i da ustavne promjene u predloženom opsegu neće podržati. Ako se to dogodi, vladajući neće imati potrebnu dvotrećinsku većinu i pokušaj donošenja ustavnih promjena će propasti. Upitana, znači li to da SDP, ako ne bude podržao ustavne promjene u predloženom opsegu, opstruira ulazak Hrvatske u EU Kosor je odgovorila: "Tako je. Nema drugog objašnjenja."

- Svi naši pokušaji da se usuglasimo oko tog dijela, koji nije uvjet za završetak pregovora, nisu urodili plodom. Ultimativne zahtjeve nismo mogli prihvatiti - kazala je J. Kosor i zaključila:

- Ne mogu vjerovati da bi SDP glasovao protiv ulaska Hrvatske u EU, protiv završetka pregovora i protiv uvođenja u Ustav nezastarijevanja pretvorbenog kriminala. To bi bile vrlo čudne poruke.

Ipak, ostavila je mogućnost da se pregovori o izmjenama Ustava u smislu biračkog prava dijaspore nastave.

- Radi se o političkoj borbi i bilo bi jako čudno kako čitati te poruke. One bi se mogle čitati jedino na taj način da je oporba, odnosno SDP, protiv završetka pregovora u 2010., protiv potpisivanja pristupnog ugovora početkom 2011., protiv financijskog paketa od 3,5 milijarde eura i ono što je najvažnije, protiv nezastarijevanja pretvorbenog kriminala.

Komentara 220

DU
Deleted user
00:14 28.04.2010.

pristupni fondovi su priče za malu djecu

OB
-obrisani-
09:29 28.04.2010.

Ups... minus,minus,minus,minus.....

OB
-obrisani-
01:01 28.04.2010.

kukuriku: jebote na kojem to jeziku pišeš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije