Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica HDZ-a

J. Kosor: Pašalićev dolazak na skup protivan je statutu stranke

\'20.01.2012., Zagreb - Celnici HDZ-a Jadranka Kosor, Ivan Suker i Davorin Mlakar odrzali su u Saboru konferenciju za novinare. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
07.03.2012.
u 15:21

– Tu je izbornu skupštinu trebalo prekinuti i trebalo je zamoliti sve one koji nisu članovi HDZ-a da je napuste – kazala je Kosor

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor za Pašalićev govor u ogranku HDZ-a doznala je tek jutros i žao joj je, tvrdi, što je kolege, koji su za to doznali u utorak navečer, nisu odmah obavijestili.

– Nakon što sam doznala za tu situaciju koja jest neuobičajena, ali ne samo to, ona je i protustatutarna, razgovarala sam i s predsjednikom gradskog odbora i s predsjednikom područnoga odbora u koji spada taj temeljni ogranak i tražila da se zbog situacije koja je ne samo bila protiv statuta nego i protivna našem propisniku, izborna skupština poništi i vjerujem da će u tom smislu i područni i gradski odbor donijeti odluke. Očekujem da se te odluke donesu danas – kazala je Kosor. Na toj izbornoj skupštini nije smio biti nitko tko nije član HDZ-a, a pogotovo da netko tko nije član HDZ-a održi govor kao počasni gost, nastavlja ona, jer je to protivno statutu i propisniku.

– Po mom mišljenju, u najmanju ruku, tu je izbornu skupštinu trebalo prekinuti i trebalo je zamoliti sve one koji nisu članovi HDZ-a da je napuste. To se nije učinilo. Bez obzira na to što je izabrano novo vodstvo temeljnoga ogranka, mislim da je regularno da se taj izbor ponovi i da se ponovno izabere predsjednik temeljnog ogranka i da se odabere novo vodstvo – tvrdi Kosor te dodaje kako se zna tko je pozvao Pašalića, pozvao ga je predsjednik ogranka Remete Damir Ilinčić budući da Pašalić živi na tom području.

– O posljedicama zbog pozivanja Pašalića odlučivat će se danas na područnom odboru, na čijem je čelu gospodin Stanko Gačić. Predsjednik ili predsjednica neće doći tamo i neće na ništa prisiljavati, ali sam tražila da se izborna skupština poništi jer je ovo protustatutarno – odlučna je Kosor koja se osvrnula i na učlanjenje Milana Kovača u stranku te insinuacije da je ona imala veze s time.

>>Ivić Pašalić: Vraćam se u HDZ, ali nakon izbornog sabora

– Navodno je napomena da je Kovač upisan u HDZ po mojoj preporuci, a to je netočno. Vidjet ćete iz izjave gospodina Krune Jurgeca, čiji su inicijali K. J., a ako ih okrenete onda je J. K., koji je, budući da on upisuje članove u našu centralu, svugdje stavio napomenu da ih je on upisao, J. K., Jurgec Kruno. I ja sam mu danas tumačila da bi bilo ispravno da je pisao K. J., a ne J. K. Neki su to izvukli iz sustava i koriste se time protiv mene. Prema tome, dakako da sam zatražila i očitovanja i neke druge postupke – kaže Kosor te dodaje da je Kovač sada član HDZ-a s članskom iskaznicom, ali da taj slučaj mora proći statutarnu proceduru.

>>Bačić: Bez odluke Suda časti nema povratka za izbačene članove

– Onaj tko je izbačen iz HDZ-a, zna se kako mora postupiti, taj koji je izbačen iz HDZ-a, ne može se vratiti, a onaj tko je dragovoljno otišao, može se vratiti, ali postupkom koji je statutom propisan, znači preko Visokog časnog suda i to je to. To su stvari koje su same po sebi razumljive i koje se rade po sili zakona. Naravno da ćemo mi sada vratiti kotač unatrag i vidjeti tko je sve ušao u stranku. Ja sam tražila u posljednjih šest mjeseci da točno izlistamo tko je dobio iskaznicu, na temelju kojega postupka jer se malim pregledom koji sam napravila vidi da su neki drugi, koji su samoovoljno izašli iz HDZ-a, dobili iskaznice – nastavlja Kosor, a na pitanje jesu li oni, prema njezinu mišljenju, poželjni članovi, ona odgovara da to nije tema o kojoj razgovaramo, već je tema je li prekršen statut HDZ-a.

Na komentar novinara kako je Kovač rekao da je razgovarao s njome i da mu je rekla da se može vratiti u stranku, ona je potvrdila da su razgovarali.

– Mi smo razgovarali vrlo kratko. Bio je kod gospodina Šeksa s gospodinom Ćirom Grubišićem. Pitali su mogu li me pozdraviti, ja sam rekla da može. I razgovarali smo o današnjoj vlasti i politici općenito. I o stranci i o budućnosti HDZ-a. No njegov povratak u HDZ nije bio tema našeg razgovora – zaključila je Kosor.

Kako bi dodatno dokazala da nema nikakve veze s upisima novih-starih članova, a posebice Milana Kovača, Kosor je novinarima uručila i dvije pisane izjave –  glavnog tajnika mladeži HDZ-a Josipa Bilavera te voditelja informatičke službe u središnjici HDZ-a Krunoslava Jurgeca.

– Dana 23. siječnja 2012. predao sam Kruni Jurgecu desetak upitnika za članstvo HDZ-a među kojima i upitnik Milana Kovača. Upitnike sam dobio od prijatelja, člana stranke, koji me zamolio u nedjelju 22. siječnja da ih proslijedim u središnjicu radi izrade članskih iskaznica. Odgovorno izjavljujem da mi nitko nije dao preporuku za primanje tih ljudi, a insinuacije da je predsjednica stranke proporučila primanje netočne su i lažne – kaže se u pisanoj izjavi Josipa Bilavera. Zanimljivo, tijekom cijelog dana u Saboru je većina hadezeovaca, komentirajući učlanjenje Kovača, rekla da se on u stranku upisao internetski 23. siječnja u 23 sata navečer, što je u sukobu s Bilaverovom izjavom.

Krunoslav Jurgec, koji u pismu objašnjava da su mu u opisu posla upisi novih članova u bazu te kontrola i održavanje baze podataka članova HDZ-a, potvrdio je da je 23. siječnja dobio od Bilavera desetak upitnika za članstvo, a među njima i onaj Kovačev.

– Kad upisujem članove HDZ-a u bazu podataka, u rubrici napomena upisujem tko mi je donio upitnik za članstvo te nakon toga stavljam svoje inicijale J. K. (Jurgec Krunoslav). Tako sam to napravio i ovaj put te se u napomeni nalaze inicijali J. K., odnosno tko je upisao. Ovaj način upisa bio je uobičajen za upis članova u bazu. Za ovaj upis nitko nije urgirao niti je bilo išta neobično prilikom procedure upisa niti je bila ikakva preporuka te sam smatrao da je upis redovit – navodi se u pisanoj izjavi K. Jurgeca.

Komentara 98

Avatar pf
pf
15:47 07.03.2012.

Raspadaju se. Gotovi su.

BA
baza
16:08 07.03.2012.

Uostalom, pa kako može JK biti Jaca Ona je Jadranka Vlaisavljević, a to je JV JK=?

FE
Felicijen
18:02 07.03.2012.

Pitam se samo zašto na važnije sastanke ne dolazi i Kosoričina mama ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije