Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugovor je potpisan

Ugovor je potpisan. J. Kosor: Neka živi Hrvatska, neka živi EU!

josipović i kosor potpisuju pristupni ugovor (1)
Patrik Macek/PIXSELL
09.12.2011.
u 09:27

Ivo Josipović: Hrvatska je s Europom bogatija, Europa je s Hrvatskom bogatija! Zahvaljujem svima!

10.47 sati Svečanost potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske za članstvo u EU je završena.

10.45 sati Pristupni ugovor posljednji je potpisao premijer Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron koji se prije potpisivanja rukovao s predsjednikom Josipovićem i premijerkom Kosor.

10.33 sati Premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović potpisali su pristupni ugovor.

10.25 sati Počeo je postupak potpisivanja pristupnog ugovora. Predstavnici zemalja članica pristupni ugovor potpisuju abecednim redom pa je tako svoj potpis na pristupni ugovor prva stavila Belgija.

10.18 sati Posljednja pred okupljenima govori premijerka Jadranka Kosor.

– Svaki naš korak unaprijed se mjerio strogim kriterijima koje smo morali ispunjavati. Kada sam preuzela dužnost premijerke, naši pregovori bili su beznadno blokirani i drago mi je što sam ih uspjela deblokirati te nakon 18 godina sa slovenskim kolegom riješiti bilateralno pitanje koje nas je mučilo punih 18 godina. Težak se posao uistinu isplati. U RH dobivate pouzdanog partnera. Hrvatska se danas vraća kući, kulturi europskih naroda kojima je uvijek pripadala. Našu pripadnost EU potvrdit će velikom većinom i hrvatski građani na referendumu. Zahvaljujem svima koji su pridonijeli svečanom i povijesnom danu. Srce mi je puno radosti. Pozdravljam svoju domovinu od Vukovara do Dubrovnika, neka živi Hrvatska, neka živi Europska unija! – završila je Kosor svoj pozdravni govor.

10.11 sati Govori hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

– Danas Hrvatska dio svoje suverenosti ulaže u EU, a ne odriče je se. Hrvatska je s Europom bogatija, Europa je s Hrvatskom bogatija. Zahvaljujem Vladi RH na čelu s Jadrankom Kosor koja je pregovore uspješno završila. Bez ustrajne potpore EU ne bismo bili tako uspješni, baš kao ni potpore pojedinih zemalja članica. Hrvatska danas ulazi u Europu, ali još je važnije da je Europa ušla u Hrvatsku. Za nas je sretna okolnost da se završni proces preklopio s novim parlamentarnim ciklusom. Hrvatska će imati novu osvježenu vladu koja će morati nastaviti ovaj put. Izazovi pred nama golemi su i neprestani. Do sada su odgovori na izazove stvarali snažniju Uniju, a tako će biti i sada. Upravo oni stvaraju snažniju Uniju. Čestitam vam svima i zahvaljujem svima – kazao je predsjednik Josipović.

10.08 sati Okupljenima se obraća Jose Manuel Barroso.

Barroso je radosno pozdravio Hrvatsku kao 28. zemlju članicu.

10.05 sati Govori predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek koji je naglasio da je Hrvatska primjer svim zemljama regije i svakako im treba pomoći. Pozdravio je hrvatski jezik kao 24. službeni jezik EU i poželio sreću za budućnost te završio govor rekavši: 

– Hvala!

9.58 sati Poljski premijer Donald Tusk srdačno je pozdravio Jadranku Kosor i hrvatsko izaslanstvo.

9.55 sati Prisutnima se obratio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy koji je naglasio da je ovo povijesni trenutak. 

– Hrvatska postaje 28. članica i od sveg srca čestitam predsjedniku Josipoviću i Jadranki Kosor jer je vaše vodstvo utrlo put. Ovo je radostan dan za EU – kazao je Van Rompuy.

Svoj pozdravni govor Van Rompuy završio je riječima: 

– Dobro došli u Europsku uniju!

9.50 sati Počela je svečanost potpisivanja pristupnog ugovora.

9.48 sati Izaslanstvo Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića ušlo je u Europsko vijeće.

Gotovo devet godina nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji hrvatsko izaslanstvo predvođeno Jadrankom Kosor potpisat će pristupni ugovor.

Europski čelnici u zgradu Europskog vijeća u Bruxellesu stižu prema abecednom redu, a njemačka kancelarka Angela Merkel osvrnula se na prijedlog novog europskog sporazuma i spašavanje eura i svoje obraćanje medijima završila hvaleći hrvatski uspjeh.

Summit Europske unije izazvao je neviđeno zanimanje novinara. Ekipe iz cijelog svijeta prate razvoj događaja oko eura, koji su potpuno zasjenili potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom.

Komentara 1246

PA
pavo
12:39 09.12.2011.

A referendum?

ZE
zendraf
10:16 09.12.2011.

izdaja!

RO
rogi05
11:24 09.12.2011.

agonija počinje .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije