Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
35 poglavlja

J. Kosor: Hrvatska je prva država od 1982. koja u EU ulazi sama

jadranka kosor
Robert Anić/PIXSELL
11.06.2011.
u 12:49

Kao najteži trenutak u pregovorima Kosor je istaknula slovensku blokadu.

Hrvatski jezik postaje jedan od službenih jezika Europske unije, hrvatski ribari moći će se nastaviti služiti tradicionalnim načinima ribolova, poljoprivredno zemljište zaštićeno je od kupnje stranaca prijelaznim rokom od 7+3 godine, hrvatski seljaci od prve će godine članstva dobivati puni iznos potpora.

Te je točke jučer izdvojila premijerka Jadranka Kosor kao neka od najboljih postignuća pregovora s Europskom unijom.

Hrvatske posebnosti

Premijerka je čestitke uputila pregovaračima – u pregovorima i njihovim pripremama sudjelovalo ih je oko 4000 – a zahvalila je i braniteljima, predsjedniku EK-a Joseu Manuelu Barrosu, povjereniku za proširenje Štefanu Füleu, povjerenici za pravosuđe Vivian Reding, mađarskom predsjedništvu Unije i premijeru Viktoru Orbanu. Na hrvatskoj strani zahvalila je samo svome timu i vladajućoj koaliciji. Hrvatska je, dodala je, jedinstvena po tomu što u EU ulazi sama – posljednji takav primjer bilo je priključenje Grčke 1982. – ali i po tome što je jedina pregovarala o 35 poglavlja, s više od 400 mjerila i podmjerila za njihovo otvaranje i zatvaranje.

Da je završetak pregovora u Bruxellesu stigao iznimno brzo, pokazuje i podatak da je planove restrukturiranja brodogradilišta – veliku stavku u poglavlju 8, Tržišno natjecanje – Glavna uprava za tržišno natjecanje odobrila prije samo nekoliko dana. Inače, u nacrtu zajedničkih pregovaračkih stajališta, osim što su planovi restrukturiranja odobreni za sva brodogradilišta pa mogu nastaviti raditi, ali i s privatizacijom, stoji i zaštitna klauzula. Ocijeni li EK da su brodogradilišta u bilo kojem trenu dobila novac od države, potporu ili subvenciju koja nije u skladu s pravnom stečevinom EU, taj se novac mora vratiti.

Ista pravila za sve

No, takva pravila vrijede za sve države članice. U nacrtu zajedničkih pregovaračkih stajališta stoji i to da je Hrvatska "potpuno ili u dovoljnoj mjeri ispunila mjerila za poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava, te je 1. srpnja 2013. potvrđen kao datum ulaska.

Ključne riječi

Komentara 99

OB
-obrisani-
04:44 12.06.2011.

. .kad je i coban, Bebic, partijas - komunist, shvatio da je EU jedina opcija za Hrvatsku, valjda ce i drugi odtepli i dotepli cobani u Hrvatskoj shvatiti isto! .

Avatar bakunjin
bakunjin
21:57 11.06.2011.

Zgodno je gledati ovih dana kako su mišljenja građana podjeljena po pitanju EU, a političari skoro pa svi od reda slave u orgazmičkom zanosu. Još novih fotelja na vidiku. Pa nije to mala stvar, dakako.

OB
-obrisani-
04:44 12.06.2011.

. . .ribnik37 . .....Pa rekao sam vec , . sta ti nije jasno. . Gade mi se uvozni srbi katolici jer umisljaju da su nesto sto nisu . .Nas pravih Hrvata je jako malo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije