Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANIRANJE ŠTETE

Izvlačenje Coste Concordije moglo bi izazvati ekološku katastrofu

brod Costa Concordia (1)
AFP/Pixsell
16.01.2012.
u 10:32

Još se ne zna kako će brod odsukati s grebena pokraj otoka Giglija na koji se nasukao u noći s petka na subotu. Prema današnjim službenim podacima, poginulo je 6 osoba od 4234 putnika i članova posade.

Nizozemska tvrtka Smit, jedna od najvećih svjetskih tvrtki za izvlačenje brodova poslije havarija, izvući će i brod Costu Concordiju, ali operacija neće biti nimalo jednostavna. Trenutačno se radi na pražnjenju rezervoara s gorivom u kojima ima 2400 tona nafte. Bit će potrebno najmanje dva tjedna da bi ispraznili rezervoare, objašnjavaju stručnjaci. Istodobno će se raditi na postavljanju zaštite da bi se izbjegla eventualna ekološka katastrofa.

No, još se ne zna kako će brod odsukati s grebena pokraj otoka Giglija na koji se nasukao u noći između petka i subote. Prema današnjim službenim podacima, poginulo je 6 osoba od 4234 putnika i članova posade. Sada je brod polegnut, a jedan od načina da ga se izvuče je da ga se pokuša ispraviti. Prethodno treba osigurati da brod može plutati, držati se na vodi, kako bi ga se oteglilo do brodogradilišta.

Druga mogućnost je mnogo kompleksnija i dugotrajnija, brod bi se trebao rastaviti i komad po komad prebaciti u brodogradilište. I jedna i druga mogućnost je komplicirana i dugotrajna s obzirom na to da je brod dugačak 293 metara i težak 114.500 tona. Za stavljanje broda u okomit položaj bit će potrebno postaviti u more goleme stupove na suprotnoj strani od one na koju je nagnut, kako bi ga se moglo podignuti. Oko broda bit će postavljeni golemi jastuci. Prethodno će biti potrebno zakrpati 70-metarsku rupu nastalu udarcem u greben te ispumpati more iz brodske utrobe.

Nakon što isprave brod, remorkerima će ga otegliti do brodogradilišta gdje će se odlučiti, s obzirom na štetu, hoće li biti obnovljen ili uništen. Vrijednost broda je oko 500 milijuna eura. Ove je godine od krstarenja trebao zaraditi 62 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 3

LI
liliZG
11:01 16.01.2012.

nek pitaju naše kak su odsukali onaj trajekt koji se zabio u obalu......

DZ
dzukaficuka
11:45 16.01.2012.

Ma toce EU+Briselj + Zslo srediti oni imaju naj moderni slep sluzbu u svijetu .To je za EU ficfiric po Evropskoj normi je to nista dlaka u jajetu.Koje su to barabe Italijani prvi zbrisali sa broda ko zna koliko su kabina prije opljackali ha ha ha

AD
adrian1
11:42 16.01.2012.

da se nasukao na hrvatsku obalu odsukavali bi ga 2 godine u 256 pokušaja, a koštalo bi više nego vrijednost broda koja je 430 milijuna dolara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije