Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstvena usluga

Izvješće o sigurnosti pacijenata izglasano u EP

sdp,bruxelles,Biljana Borzan
Tomislav Krasnec/VLM
23.10.2013.
u 13:50

Štetu prouzrokovanu manjkavom zdravstvenom uslugom treba promatrati prvenstveno u smislu zaštite pojedinca, ali i kao društveni problem. Na primjer, liječnici često propisuju antibiotike, a da nisu sigurni jesu li neophodni, rekla je Borzan

Ured Biljane Borzan potvrdio je da je zastupnica u EP-u svojim glasom i službenom pismenom izjavom podržala je izvještaj talijanskog zastupnika Orestea Rossija koji upozorava na manjkavosti mjera koje neke zemlje članice EU provode u polju sigurnosti pacijenata.

Kvalitetna i sigurna zdravstvena usluga nešto što bi se danas u Europi trebalo podrazumijevati. Unatoč tome, 8-12% hospitaliziranih pacijenata u Europskoj uniji postanu žrtve neadekvatne zdravstvene skrbi, primjerice postoperativnih infekcija.

Zdravstvo je u nadležnosti država članica, ali institucije Europske unije trebaju poticati države članice na aktivnosti koje će rezultirati većom sigurnosti pacijenta, te koje će voditi europskoj standardizaciji zdravstvene zaštite.

- Štetu prouzrokovanu manjkavom zdravstvenom uslugom treba promatrati prvenstveno u smislu zaštite pojedinca, ali i kao društveni problem. Na primjer, liječnici često propisuju antibiotike, a da nisu sigurni jesu li neophodni. Jednako tako, pacijenti su nezadovoljni ako iz ordinacije izađu bez recepta za antibiotik. Na taj način sudjeluju u razvoju otpornosti na antibiotike koja je dugoročno vrlo opasna. Nužno je uključiti sigurnost pacijenata u obrazovanje i izobrazbu zdravstvenih djelatnika te raditi na akcijskim planovima i strategijama za suzbijanje infekcija - smatra Borzan.

Izvještaj o sigurnosti pacijenata izglasan je s velikom većinom glasova na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta 22. listopada 2013.

>>EK: Hrvatska može strukturne fondove iskoristiti za razminiranje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije