Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okolnosti nepoznate

Izvijestija: Smrt ruskog oligarha u Hrvatskoj nije puka nesreća!

Leonid Gart (1)
Foto: grm-group.com
1/6
25.06.2012.
u 20:52

Svoje žaljenje obitelji i prijateljima pismenim je putem izrazio predsjednik Rusije Vladimir Putin. "Izgubili smo čovjeka koji je bio talentiran, ispunjen svrhom, posvećen poslu i pravi profesionalac", poručio je Putin.

Primao je čudne telefonske pozive, nakon njih bio nervozan, imao zaštitare pa i na ljetovanju – ili poslovnom ljetovanju - u Selcima. Imao je drugačije planove: kasnije tog dana, ruski je oligarh, jedan od najmoćnijih ruskih građevinara i bliski prijatelj predsjednika Vladimira Putina, Leonid Gart, trebao na feštu kod jednog od svojih hrvatskih prijatelja. Sasvim neočekivano, i ne u skladu s njegovim karakterom, promijenio je plan i umjesto toga isplovio gumenjakom na more.

Tijelo 39-godišnjeg Garta pronašli su u nedjelju predvečer u Bračkom kanalu. Njegova smrt nije puka nesreća, već se sumnja i na ubojstvo, uvjeren je Dmitry Khazov, Gartov dugogodišnji partner, osoba s kojom je osnovao građevinsku tvrtku GRM, koju je vodio dok nije preuzeo mjesto predsjednika Ruskog sanjkaškog saveza i s kojim je boravio u Hrvatskoj. Dok iz ruskog veleposlanstva u Zagrebu kažu kako će više detalja o smrti imati danas, kad bi u Hrvatsku trebala stići i Gartova supruga, njegov prijatelj, sada financijski šef GRM-a, puno je rječitiji.

Uznemirujući pozivi

- Imam mnogo sumnji, ali ne želim donositi preuranjene zaključke. No sumnjam da je smrt bila prirodna. Ne isključujem ubojstvo – kazao je za Izvestiju Khazov te istaknuo kako se u posljednje vrijeme Gart kretao isključivo uz pratnju zaštitara.

Izvori bliski istrazi otkrili su detalje Gartovog zadnjeg dana: jedan od Gartovih kolega otkrio je kako je Gart ranije tog dana, u subotu, primio sumnjive telefonske pozive. Jako su ga uznemirili. Natuknuo je da bi se moglo raditi o nekakvoj svađi oko vlasništva. Tad je naglo promijenio planove, nikome ne govoreći ništa, što nije bilo tipično za njega, i isplovio gumenjakom, umjesto da ode na feštu. Leonid Gart ljetovao je u u Selcima, sa svojom suprugom te Khazovim i njegovom suprugom. U Selca dolazi godinama, ne samo zbog ljetovanja, već i zbog posla. Vlasnik je agencije za promet nekretninama Gart d.o.o.

U nedjelju je njegova supruga otputovala u Moskvu, a on se poslije podne otišao voziti s gumnjakom. Poslijednji put je viđen oko 17 sati kada ga je direktorica Garta d.o.o. Silvana Kovačić Ursić vidjela kako isplovljava iz Sumartina u gumenom čamcu. No postoji i druga moguća verzija – naime, Gartu morski incidenti nisu strani. Lani se, uz Sumartin, potopio 14-metarski brod u njegovu vlasništvu. Tad se izvukao, kažu njegovi kolege.

- Riječ je o nesreći, no još ne znamo što se točno dogodilo - rekao je glasnogovornik Ruskog sanjkaškog saveza Mikhail Potapov, te dodao kako je riječ o velikoj tragediji pogotovo zato što je Gart u prosincu trebao navršiti 40 godina. Gart je na čelu saveza bio od lipnja 2010. godine, a za vrijeme njegova mandata rusko sanjkanje doživjelo je pravi procvat. Pod njegovim vodstvom ruski sanjkaši ostvarili su najbolje rezultate u posljednjih 20 godina – osvojili su svjetsko zlato i tri srebrne medalje na svjetskom prvenstvu prošle godine.

Prijatelj Putin

A kako pišu ruski mediji, Gart je svoje sportske projekte dogovarao sa svojim prijateljem, prvim čovjekom Rusije Vladimirom Putinom. Svoje žaljenje zbog smrti, obitelji i prijateljima. pismenim je putem izrazio i Putin. "Izgubili smo čovjeka koji je bio talentiran, ispunjen svrhom, posvećen poslu i pravi profesionalac", poručio je Putin.

A Leonid Gart je u biti jedan od najmoćnijih ruskih poslovnih ljudi, a prihodi njegove kompanije mjere se u milijardama eura. Osnivač je jedna od najvećih ruskih građevinskih kompanija GRM LLC koja je radila mnoge objekte za predstojeće zimske Olimpijske igre u ruskom Sočiju. Gartova kompanija iz temelja je izgradila olimpijski kompleks za skijaške skokove. Također, izgradili su i olimpijsku bob i sanjkašku stazu te medijski centar za OI 2014.

- Bio je vrlo aktivan čovjek, uvelike nam je pomagao. Uz njegovu smo potporu pokrenuli mnogo obećavajućih projekta - rekao je Potapov.

A koliko je stvarno jaka Gartova građevinska tvrtka i koliko su duboke njegove veze s najmoćnijim Rusom Vladimirom Putinom najzornije pokazuje lista projekata koje je ova građevinska tvrtka realizirala. Tu su nebrojeni stambeno-poslovni neboderi na najprestižnijim lokacijama u ruskoj metropoli. Također, njegova tvrtka sudjelovala je i u obnovi povijesno značajnih zgrada u Moskvi. Među ostalima, Gartova tvrtka GRM sudjelovala je u obnovi najpoznatijeg ruskog kazališta, Boljšoj teatra. Temeljitu rekonstrukciju jednog od zaštitnih znakova Moskve Leonid Gart i njegova kompanija napravili su od rujna 2009. do lipnja 2011. godine. Gart se čini se specijalizirao za kazališta pa su mu povjerili da obnovi i jedan od najstarijih teatara u Moskvi, kazalište Čehov.

Početkom ožujka ove godine tadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin, u pratnji bivšeg talijanskog predsjednika vlade Silvija Berlusconija, posjetili su Leonida Garta na olimpijskim gradilištima za OI u Sočiju. Dva najmoćnija Rusa tada su mu odali priznanje za obavljeni posao u ruskom sportu i na objektima za Olimpijadu. Ruske novine pišu kako je Gart često bio spominjan i u kontekstu skandala. Jedan od njih je navodno izbjegavanje plaćanja ruskim kompanijama koje su radile za njega nakon čega je tužba protiv njega otišla na arbitražu. Gart se, kažu, pojavio i na sudu zbog neplaćanja poreza, ali samo kao svjedok.

Komentara 51

MI
Milkica
23:34 25.06.2012.

"...rekao je kako je riječ o velikoj tragediji pogotovo zato što je Gart u prosincu trebao navršiti 40 godina." Malo žešća glupost. Da je trebao navršiti 41 godinu, onda ne bi bila tragedija????

T1
t111
06:31 26.06.2012.

drugi oligarsi se voze samo jahtama ne manjima od 50m, tako da isplovljavanje na gumenjaku je stvarno malo sumnjivo... bill gates u fici iz '77. otisao iz skradina za zadar... malo vjerojatno, zar ne?

PA
pavel1001
12:36 26.06.2012.

hahaha mali glupi turčin...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije