Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U požeškoj bolnici

Izvedena rekonstrukcija dojke u prvoj županijskoj bolnici u Hrvatskoj

rekonstrukcija dojke
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
1/3
06.02.2014.
u 17:08

Ovakvi zahvati nisu svakodnevnica čak ni u većim centrima, a pogotovo se to ne radi u županijskim bolnicama – kazao je prof. Davor Mijatović, pročelnik Zavoda za plastičnu kirurgiju u KBC Zagreb dodajući da požeška bolnica osim educiranog osoblja ima i tehničke preduvjete za ovakve operacije.

Opća županijska bolnica Požega, prva je županijska bolnica u Hrvatskoj, u kojoj je danas  izvedena složena operacija rekonstrukcije dojke.

Na čelu tima koji je izveo operaciju na pacijentici 50-ih godina s područja Požeštine kojoj je prije dvije godine zbog zloćudnog tumora uklonjena dojka bio je prof. dr. Davor Mijatović, pročelnik Zavoda za plastičnu kirurgiju u KBC Zagreb. Uz njega je bio i specijalista opće plastične kirurgije dr. Kristijan Matković.

–On je bio kod nas na specijalizaciji dvije godine i jedini je od svih koji su završili ovakvu specijalizaciju, a koji su se odlučili u svojoj sredini napraviti ovaj vrlo složen i kompleksan zahvat. Ovakvi zahvati nisu svakodnevnica čak ni u većim centrima, a pogotovo se to ne radi u županijskim bolnicama – kazao je prof. Mijatović dodajući da požeška bolnica osim educiranog osoblja ima i tehničke preduvjete za ovakve operacije.

 

 -Inače ovakvi se zahvati rade samo u većim centrima i specijaliziranim centrima za bolesti dojke. Naime, tendencija je da liječenje bolesnica oboljelih od zloćudnih bolesti završava rekonstrukcijom dojke. Od sada će se ovakvi zahvati raditi i u našoj bolnici. Za naše će pacijentice to značiti konačni bolji estetski, ali i psihološki efekt jer kod liječenja koje podrazumijeva uklanjanje dojke dolazi i do velikog psihičkog stresa pacijentice, uz samu dijagnozu zloćudne bolesti. Ovo omogućava puno bolji psihički i fizički oporavak za bolesnicu – objasnio je dr. Kristijan Matković koji je dodao da se rekonstrukcija obavila  vlastitim tkivom pacijentice koje je skinuto s donjeg dijela trbušne stjenke.

 Ovakve operacije znaju potrajati i do 12 sati, a već nakon tjedan pacijentica će moći kući.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije