Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šire se prosvjedi

Izraelci sve ogorčeniji: 'Bidene, spasite taoce od Netanyahua'

Protest against Israeli PM Netanyahu's government and to call for the release of hostages kidnapped in the deadly October 7 attack by Hamas, in Tel Aviv
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
1/5
24.04.2024.
u 09:37

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi kazao je da je Iran udaljen "tjednima, a ne mjesecima" od razvoja nuklearnog oružja

Nakon 200 dana rata, Izrael vojno ne uspijeva postići ciljeve koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu postavio 7. listopada i ide prema slijepoj ulici. Sedam mjeseci Izrael nije uspio ostvariti svoja dva glavna cilja – oslobađanje talaca i potpuno uništenje Hamasa, a patnja Palestinaca zbog rata nagrizla je međunarodnu potporu. Hamas je oslabljen, njegove pridružene brigade eliminirane, njegovi borci raspršeni, a tisuće ih je ubijeno, od kojih je jedan, kako se vjeruje, bio istaknuti vojskovođa, tvrde Izraelci. List navodi da su sam rat i metode izraelske vojske imali visoku cijenu: deseci tisuća Palestinaca ubijeni su, Gazom se širi glad, a ubijanje civila, dok su tražili hranu oko humanitarnih konvoja, dovelo je do globalne osude. Nakon sedam mjeseci rata, pitanje se vrti oko toga što je Izrael postigao i kada će rat završiti.

Užasnuti masovnom grobnicom

Zbog toga, u Izraelu jačaju prosvjedi protiv premijera Netanyahua i traži se hitan sporazum o razmjeni izraelskih talaca i palestinskih zarobljenika. Hamas tvrdi da je od 140 osoba koje su oni držali kao taoce već polovica poginula u izraelskim bombardiranjima. Masovnih prosvjeda svaki je dan sve više, a Izraelci nose transparente s porukom "Bidene, spasite ih od Netanyahua". Međutim, Netanyahu i dalje nikoga ne sluša i žestoko bombardira jug i središte Pojasa Gaze te priprema veliku ofenzivu na grad Rafah, na malo područje s 1,5 milijuna Palestinaca koja će još više zaoštriti negativan sentiment prema izraelskoj vladi. Nakon povlačenja izraelskih snaga iz grada Khan Yunisa, otkrivene su masovne grobnice u kojima je stotina tijela. Grobnice su iskopale snage izraelske vojske nakon što su prodrle u grad. Prema procjenama, u masovnim je grobnicama više od dvije tisuće tijela. Objavljeno je i da su, nakon operacije izraelskih specijalnih snaga, tijela otkrivena i na lokaciji palestinske bolnice Al-Shife.

VEZANI ČLANCI:

Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava Volker Türk rekao je da je "užasnut" uništenjem bolnica Naser i Al-Shifa u Gazi, kao i izvješćima o masovnim grobnicama u koje su bačene stotine tijela, rekla je UN-ova glasnogovornica.

– Osjećamo potrebu da upozorimo i alarmiramo javnost jer je očigledno da je ovdje otkriveno puno tijela – rekla je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava. – Nekima od njih ruke su bile vezane, što, naravno upućuje na ozbiljna kršenja međunarodnih pravila o ljudskim pravima i na kršenje međunarodnoga humanitarnog prava, zbog čega je sve potrebno dodatno istražiti – dodala je. Prema izvješćima, trupla su bila zakopana ispod gomile otpada. Među mrtvima su i žene i starije osobe. Türk je ponovno upozorio na opasnost sveobuhvatnog upada u Rafah, kazavši da bi takvo što moglo rezultirati "dodatnim zločinima".

Iran ne planira odgovoriti na izraelski napad na zračnu bazu u središnjem Iranu, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. "Incident je bio diverzantski manevar i nije vrijedan spomena", rekao je glasnogovornik ministarstva Naser Kanani. Akcija je bila toliko beznačajna da ni sami Izraelci nisu htjeli preuzeti odgovornost za nju, rekao je glasnogovornik. Kanani je dodao kako Iran ne želi eskalaciju napetosti u regiji, no da će odgovoriti na svaku buduću izraelsku agresiju.

 

GALERIJA Izrael napao iranski konzulat u Damasku: Ubijen zapovjednik iranske revolucionarne garde
Protest against Israeli PM Netanyahu's government and to call for the release of hostages kidnapped in the deadly October 7 attack by Hamas, in Tel Aviv
1/7

Više američkih medija izvijestilo je da je Izrael prošli petak pogodio bazu zračnih snaga u pokrajini Isfahan, nedaleko od iranskih nuklearnih postrojenja. Izrael nije službeno komentirao napad. On je uslijedio nakon iranskog napada na Izrael u kojem je ispaljeno i korišteno više od 300 projektila i dronova. Tome je napadu prethodila smrt dvojice iranskih generala u napadu na zgradu veleposlanstva u sirijskome glavnom gradu Damasku, koji se također pripisuje Izraelu. Kanani je rekao da nakon napada u Isfahanu neće biti revizije nuklearne politike zemlje. "Nuklearnom oružju nema mjesta u iranskoj obrambenoj strategiji i naš će nuklearni program i dalje biti u skladu s međunarodnim propisima."

Ciljevi nisu jasni

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi u intervjuu za Deutsche Welle kazao je da je Iran udaljen "tjednima, a ne mjesecima" od razvoja nuklearnog oružja, ističući da iransko obogaćivanje urana i nedostatak pristupa međunarodnih inspektora iranskim nuklearnim postrojenjima izazivaju zabrinutost zbog njegovih nuklearnih aktivnosti. Među ostalim, objasnio je da se ne može zaključiti, iako je postizanje vojne razine obogaćivanja urana zabrinjavajuće, da Iran trenutno posjeduje nuklearno oružje. Grossi je rekao da ciljevi Irana u tom pogledu nisu jasni i da se o njima može samo nagađati. Važno je napomenuti da su iranske vlasti potvrdile da ne žele proizvoditi nuklearno oružje i najavile su spremnost poštivati nuklearni sporazum ako se sve strane sporazuma vrate ispunjavanju svojih obveza.

Komentara 3

KI
kimy
10:30 24.04.2024.

Sada je evidentno da spašavanje talaca i nije bio cilj Netanyahua. Posle preko 34.000 ubijenih palestinaca malo je verovatno da je neko ostao živ

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
09:47 24.04.2024.

Izraelci sve oduševljeniji: 'Bidene, spasite taoce uz Netanyahua'

Avatar Prosenjak
Prosenjak
09:43 24.04.2024.

Samo Bibi i njegova strategija mogu spasiti taoce. Pouzdanje u Bidena znak je nedostatka razuma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije