Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WikiLeaks

Izraelci: Suleimanija bismo željeli na mjestu šefa egipatske države

Omar Suleimani
REUTERS/PIXSELL
08.02.2011.
u 16:20

Izraelci su bili zapanjeni staračkim izgledom Hosnija Mubaraka i njegovim nerazgovijetnim govorom

Britanski Daily Telegraph, pozivajući se na američke diplomatske depeše objavljene na WikiLeaksu, otkriva da je novi egipatski potpredsjednik Omar Suleimani dugogodišnji izraelski favorit.

Za njega se u židovskoj državi uvelike misli da bi na položaju predsjednika mogao naslijediti Hosnija Mubaraka. Tijekom razgovora predstavnika izraelskog ministarstva obrane s američkim dužnosnicima 2008. upravo je on spomenut kao najpoželjnija osoba koju bi Izraelci htjeli vidjeti na mjestu šefa egipatske države.

Suleimani je, kako se navodi, osoba koja je gotovo svakodnevno u kontaktu s predstavnicima izraelske vlade, i to putem tajne telefonske "vruće linije" koja povezuje izraelsko ministarstvo obrane i sjedište egipatske službe sigurnosti koju je Omar Suleimani vodio.

Daily Telegraph spominje i depeše u kojima je navedeno da je on, kao jedna od ključnih osoba angažiranih u bliskoistočnom mirovnom procesu, svojedobno nagovijestio kako bi bila pozdravljena izraelska invazija pograničnog dijela Egipta da bi se zaustavilo krijumčarenje oružja teroristima iz redova Hamasa u susjednom pojasu Gaze.

U povjerljivim dokumentima navodi se i da je izraelski ministar obrane Ehud Barak za jednog od službenih posjeta Kairu bio impresioniran Suleimaniem, koji je u to vrijeme vodio egipatsku službu sigurnosti, kao i da su tom prilikom Izraelci bili zapanjeni staračkim izgledom Hosnija Mubaraka i njegovim nerazgovijetnim govorom.

Ključne riječi

Komentara 187

RI
Riznica
18:28 08.02.2011.

08.02.2011. u 18:20h  je napisao/la: --------------------- Jos kad bi ti rekli koliki je Egipat i koliko je 3% tog obradivog tla u dolini usca Nila koji se uz to moze stalno navodnjavati (da prehrani citavu Afriku) , bio bibi puno pametniji...

OB
-obrisani-
20:02 08.02.2011.

08.02.2011. u 19:55h @rea je napisao/la: Ludnica. Fali jedino rezonancija. Da doda svemirski štih. ++++++++++++++++++ Nego sestro,što ima novo ? Jesi našla kakvu bogatu sefardu kad ti već ne ide sa Aškenjazijcima !

ST
Stockholm
19:22 08.02.2011.

Riznica, a sto je to \"Alaksandiri\"? Jel to neki grcki ples?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije