Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEST MJESECI RATA U GAZI

Izrael u sve dubljoj izolaciji: Gubi potporu i u prijateljskim zemljama

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meets with soldiers in Tze'elim
Foto: GPO/HAIM ZACH/REUTERS
1/6
05.04.2024.
u 12:48

Napad u ponedjeljak navečer u kojem je ubijeno sedam djelatnika Svjetske središnje kuhinje (WCK), uključujući šest stranaca, razbjesnio je čak i neke od najbližih saveznika Izraela. Zbog toga raste pritisak za prekidom borbi u Gazi.

Šest mjeseci nakon početka rata u Gazi, ubojstvo skupine humanitarnih radnika u izraelskom zračnom napadu ukazalo je na tešku humanitarnu krizu i nedostatak strategije jasnog izlaza iz sukoba, što ostavlja Izrael sve izoliranijim, piše Reuters. Napad u ponedjeljak navečer u kojem je ubijeno sedam djelatnika Svjetske središnje kuhinje (WCK), uključujući šest stranaca, razbjesnio je čak i neke od najbližih saveznika Izraela. Zbog toga raste pritisak za prekidom borbi u Gazi.

Izraelska vojska priznala je da su njezine snage napad izvele greškom i ispričala se za "nenamjernu" smrt sedmorice ljudi, među kojima su državljani Velike Britanije, Australije i Poljske, dvojni američko-kanadski državljanin i Palestinac. No, javno mnijenje čak i u tradicionalno prijateljskim zemljama poput Velike Britanije, Njemačke i Australije okreće se protiv izraelske kampanje u Gazi koja je pokrenuta nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada u kojemu je ubijeno oko 1200 ljudi, a 250 ih je oteto.

GALERIJA Novi napadi u Gazi usred pregovora o primirju, Izrael: 'Ubijen zapovjednika Islamskog džihada'

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meets with soldiers in Tze'elim
1/9

Američki predsjednik Joe Biden, koji je pod sve većim pritiskom vlastitih pristaša da utječe na Izrael kako bi se okončale borbe, rekao je da je ogorčen napadom na konvoj. Nakon razgovora s Netanyahuom u četvrtak Bijela kuća je zahtijevala "konkretne i mjerljive korake za smanjenje štete civilima" i poručila je da će buduća potpora SAD-a ovisiti o postupcima Izraela.

Netanyahu je u petak naredio ponovno otvaranje prijelaza Erez u sjevernoj Gazi i privremeno korištenje luke Ashdod u južnom Izraelu, kao i povećan pristup jordanskoj pomoći koja stiže preko prijelaza Kermen Shalom u južnom dijelu Gaze. Gaza je u ruševinama, a većina od 2,3 milijuna stanovništva protjerana je iz svojih domova i sada ovisi o pomoći za preživljavanje.

VEZANI ČLANCI:

Čak i prije napada na konvoj, Izrael je bio diplomatski izoliran, dok je Opća skupština UN-a opetovano pozivala na uspostavu humanitarnih primirja. Premijer Benjamin Netanyahu do sada se opirao pritiscima da promijeni politiku, inzistirajući na tome da Hamas ostaje egzistencijalna prijetnja Izraelu koja mora biti uništena prije uspostave trajnog mira.

"Pobjeda je nadohvat ruke. Vrlo je blizu i ne postoji zamjena za pobjedu", rekao je izaslanstvu republikanskih članova Kongresa u Jeruzalemu u četvrtak, apelirajući na veću proračunsku podršku Izraelu nekoliko sati prije razgovora s Bidenom.

FOTO Na Dolcu ostavljeni lampaši: Zapaljeni su na jednom od štandova

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meets with soldiers in Tze'elim
1/7

Komentara 4

KI
kimy
12:55 05.04.2024.

Ništa sankcije i međunarodna izolacija, bojkot sportista , samo prekor a pobiše preko 35.000 ljudi od toga gomilu žena i dece a sad i humanitarce...Bravo za isti kriterijum prema svima.

DE
denidoc
23:01 05.04.2024.

Izrael ima podrsku masovne vecine Amerikanaca, bez obzira na Baidenov pokvareni kabinet. Vecina zapadne Evrope takodje podrzava Izrael. Napad na sjvetsku kuhinju, nije bio namjeran. Svjetska kuhinja tako da se zna, je ljevicarska propagandna tvorevina kuhara Jose Andres, koji jee postao milioner i ljubimac globalista kao Biden, Obama Soros, Klinton i njima slicni. Andres je anti Trump fanatik i podrzava sve sto je vezano za Sorosa

XA
xaron
22:10 05.04.2024.

Prisjetih se topničkih dnevnika na sudu u Hagu. Koja je to hipokrizija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije