Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zbog aktualne situacije'

Izrael obustavio vađenje plina u polju u Mediteranu: Potrebe će podmiriti drugim gorivima

The gas platform for Leviathan, Israel's largest gas field is seen from a helicopter near Haifa bay
ARI RABINOVITCH/REUTERS
09.10.2023.
u 17:13

Poljem Tamar upravlja američki energetski div Chevron koji je potvrdio nalog o zatvaranju proizvodnje. Plinsko polje Tamar glavni je izvor plina za izraelske elektrane i za industriju, a dio plina iz Tamara izvozi se u susjedni Jordan i u Egipat

Izrael je obustavio proizvodnju u plinskom polju Tamar u Mediteranskom moru i podmirit će potrebe za energijom iz drugih izvora, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo energetike nakon rasplamsavanja sukoba s palestinskim Hamasom. "Zbog aktualne situacije izraelsko obrambeno vodstvo naredilo je privremenu obustavu opskrbe prirodnim plinom iz polja Tamar", navodi se u priopćenju ministarstva energetike. "Potrebe gospodarstva za energijom bit će podmirene drugim gorivima. Energetska industrija sprema se koristiti druga goriva za napajanje elektrana", navodi se.

Poljem Tamar upravlja američki energetski div Chevron koji je potvrdio nalog o zatvaranju proizvodnje. Plinsko polje Tamar glavni je izvor plina za izraelske elektrane i za industriju. Dio plina iz Tamara izvozi se u susjedni Jordan i u Egipat. U odvojenom priopćenju ministarstvo energetike objavilo je da je vlada premijera Benjamina Netanyahua ovlastila ministra energetike Yisraela Katza da, bude li potrebno, objavi dvotjedno izvanredno stanje u izraelskom energetskom sektoru.

VEZANI ČLANCI:

Objava izvanrednog stanja omogućila bi vladi da, u slučaju nestašiece, prirodni plin preraspodijeli potrošačima. Vađenje plina obustavljeno je zbog rasplamsavanja sukoba nakon upada palestinske naoružane skupine Hamas iz Gaze na teritorij Izraela. Izraelske oružane snage uzvratile su na upad, a u sukobu je do sada poginulo više od 1000 ljudi. Tamar se nalazi nekih 25 kilometara od grada Ashdoda, a za vedrih dana vidi se i sa sjevera Pojasa Gaze i u dometu je raketa oružane skupine Hamas. 

Najveće izraelsko plinsko polje na moru Leviathan nastavlja s proizvodnjom, priopćio je Chevron. Tamar je lani proizveo 10,25 milijardi kubičnih metara plina, za 18 posto više nego u 2021., prema vladinim podacima. Chevron je vlasnik 25 posto udjela u Tamaru, a Isramco 28,75 posto. Mubadala Energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ima u vlasništvu 11 posto udjela, Union Energy također 11 posto, Tamar Petroleum 16,75 posto, Dor Gas četiri posto, a Everest 3,5 posto.

VIDEO Željezna kupola, moćni izraelski protuzračni sustav uništava Hamasove rakete

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije