Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN prihvatio Goldstone izvješće

Izrael nezadovoljan UN-ovom odlukom

General Assembly
Reuters
06.11.2009.
u 15:10

Glavna skupština UN-a prihvatila je izvještaj Goldstone s velikom većinom glasova. Negativno izjašnjavanje Njemačke, Sjedinjenih Država i Izraela nije moglo spriječiti prihvaćanje izvještaja.

Glavna skupština UN-a prihvatila je izvještaj Goldstone s velikom većinom glasova. Negativno izjašnjavanje Njemačke, Sjedinjenih Država i Izraela nisu mogli spriječiti prihvaćanje izvještaja u kojem se istražuje ratne zločine u pojasu Gaze za Izraelsko-palestinskog rata koji se vrlo intenzivno vodio od kraja prošle do početka ove godine.

Nakon dvodnevne rasprave glavna je skupština sa 114 glasova za odlučila da izraelske i palestinske vlasti u odvojenim istragama trebaju utvrditi je li bilo ratnih zločina tijekom sukoba. Izvještaj koji je dobio ime po UN-ovu istražitelju Richardu Goldstoneu tereti obje strane za ratne zločine u sukobu u kojem je nastradalo najmanje 1400 Palestinaca, među njima i velik broj civila te 13 Izraelaca.

Rezolucija nije obvezujuća što bi moglo cijelu situaciju vratiti na sami početak, jer međunarodni stručnjaci procjenjuju da niti jedna strana neće pokrenuti istragu kako bi rasvijetlila zločine.

Rezolucija koju su izradile i predložile arapske zemlje po mišljenju izraelskih dužnosnika pri UN-u nema osnove. Izraelska je vlada izjavila kako su vojni i moralni standardi za ofenzive bili veći nego kod bilo koje od dvadesetak arapskih zemalja koje su predložile rezoluciju. Nadalje se navodi da će Izrael i u budućnosti štititi svoje građane od palestinskih napada i prijetnji.

Europska unija u glasovanju je bila vidljivo podijeljena pa su za istraživanje zločina glasovale Irska, Malta, Portugal, Slovenija i Cipar. Protiv su bile Italija, Nizozemska, Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka. Velika Britanija i Francuska bile su suzdržane.

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
10:00 07.11.2009.

Zasto nigdje u svijetu nitko ne voli zidove. Pa nije to palo ljudima iz neba, ima zato razlog. Sionisti su tresnja na zidovskoj torti.

OB
-obrisani-
14:25 07.11.2009.

Pomalo i Zidovi postaju ono sto jesu,Ratni Zlocinci. Samo kukaju na Naziste i fasiste a oni 60 god. vec drze zemlju Palestinaca okupiranu i Palestince ubijaju(mnogo dijece) i uzeli im sva prava u njihovoj zemlji koja se danas zove Izrael.Da smo mi to uradili cijela HR bi bila u Hagu.Ali i Izrel ce platit ceh.Kavi su Zidovi vidim po Ivi Goldsteinu lazovu i nijegovom sine debilu.Ali i oni ce platiti sta rade protiv nas.

OB
-obrisani-
02:01 07.11.2009.

rebecca duvaj pajser

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije