Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije postignut dogovor o taocima

Izrael i Hamas produljili primirje za još najmanje jedan dan: Izraelska vojska spremna za ponovni sukob

Palestinian Islamist group Hamas releases hostages
Foto: AL-QASSAM BRIGADES, MILITARY WIN
1/4
30.11.2023.
u 07:12

Hamas je objavio da je Izrael odbio u zamjenu za daljnje produženje primirja primiti sedam žena i djece koje Hamas drži kao taoce, kao i tijela još troje za koje palestinski militanti tvrde da su ubijeni tijekom izraelskog bombardiranja enklave

Izrael i Hamas usuglasili su se u četvrtak o produljenju prekida vatre za najmanje još jedan dan, nekoliko minuta prije isteka šestodnevnog primirja. Izraelska vojska rekla je u priopćenju da će se primirje produljiti zbog nastojanja posrednika da nastave proces oslobađanja talaca držanih u Gazi u zamjenu za palestinske zarobljenike. 

Hamas, koji je u srijedu oslobodio 16 talaca u zamjenu za oslobađanje 30 Palestinaca iz izraelskih zatvora, u izjavi je rekao da će se primirje nastaviti sedmi dan. Ranije u četvrtak je ta militantna skupina koja vlada Pojasom Gaze objavila da je Izrael odbio u zamjenu za daljnje produženje primirja primiti sedam žena i djece koje Hamas drži kao taoce, kao i tijela još troje za koje palestinski militanti tvrde da su ubijeni tijekom izraelskog bombardiranja enklave.

VEZANI ČLANCI:

Glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman također je ranije rekao da nije postignut dogovor o sljedećim taocima koji će biti oslobođeni. "Stoga, ako ovaj okvir istekne, izraelska vojska (...) je u potpunosti pozicionirana i spremna ponovno pokrenuti vojne operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze", izjavio je. Pozivajući se na dužnosnike, izraelski mediji izvijestili su da će vojska nastaviti s napadima na Gazu u sedam ujutro po lokalnom vremenu, ako vlada do tog vremena ne dobije popis talaca koje treba osloboditi, a koji ispunjavaju njezine kriterije. 

Oružano krilo Hamasa poručilo je svojim borcima u Pojasu Gaze da budu spremni za nastavak bitke s Izraelom ako se privremeno primirje ne produlji. Kao odgovor na brutalni napad Hamasovih militanata na Izrael 7. listopada u kojem je prema procjenama ubijeno 1200 ljudi, a 240 ih uzeto za taoce, Izrael je u proteklih sedam tjedana, a do početka primirja, snažno bombardirao Gazu, u kojoj se odvija humanitarna katastrofa, a prema podacima tamošnjih vlasti ubijeno je više od 15 tisuća ljudi, od čega 40 posto poginulih čine djeca.

VIDEO Palestinka Marah prva je zatvorenica oslobođena u primirju između Izraela i Hamasa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije