Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON KRVOPROLIĆA

Izrael deportira uhićene s konvoja, namjerava sve osloboditi do sutra

napad
REUTERS
02.06.2010.
u 12:20

Izraelski veleposlanik u SAD-u akciju izraelskih snaga usporedio s ponašanjem američke vojske tijekom Drugog svjetskog rata.

Izrael je tijekom dana pustio iz zatočeništva i deportirao 449 osoba s humanitarnog konvoja koje je držao zatočenima nakon napada na flotilu. Među njima je i 380 Turaka koji su poslani kući. Autobus sa 123 aktivista iz muslimanskih zemalja stigao je u Jordan. Izrael je najavio da bi svih 600 aktivista trebalo biti pušteno najkasnije do sutra.

Uz brojne osude iz međunarodne zajednice, Izrael se nalazi i pod pritiskom Sjedinjenih Država. Američki predsjednik Barack Obama kazao je u razgovoru s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom kako će se SAD potruditi uvjeriti Izrael da pusti sve uhićene svojim domovima. Turski premijer, koji je izraelski napad na konvoj ocijenio kao "krvavi masakr", u jednosatnom telefonskom razgovoru s Obamom rekao je kako se "Izrael izlaže opasnosti da izgubi svog jedinog priajtelja u regiji".

The Jerusalem Post javlja kako su zbog prosvjeda u Turskoj obitelji izraelskih diplomata i sve manje važno osoblje pozvani da se vrate u Izrael, ali diplomatska  misija zasad ostaje u Turskoj.

Michael Orem, izraelski veleposlanik u SAD-u, akciju izraelskih snaga usporedio je s akcijama američke vojske tijekom Drugog svjetskog rata.

- Izrael je djelovao u skladu s međunarodnim pravom. Svaka se država ima pravo braniti, naročito od terorističkih prijetnji kakve predstavlja Hamas, uključujući i obranu na otvorenom moru.  Amerikanci su se vodili sličnim interpretacijama prava kada su se borili protiv Nijemaca i Japanaca tijekom Drugog svjetskog rata - kazao je.

Izraelski mediji pišu kako je izraelski ministar obrane Ehud Barak posjetio danas jedinicu koja je izvela prepad i uime vlade zahvalio im na uspješnoj akciji.

Ključne riječi

Komentara 101

OB
-obrisani-
23:39 02.06.2010.

Tufahija=Iznobed Opet o hrani?

OB
-obrisani-
23:40 02.06.2010.

koje sad ova ?

CF
cimer_fraj
22:46 03.06.2010.

\"Turski sahista\" 1769. Barun Wolfgang von Kempelen, sluzbenik carice Marije Terezije, javnosti je prezentirao prvog sah-robota. Konstrukcija se je sastojala od velikog stola na kojem je bila pricvrscena sahovska ploca sa figurama. Za stolom je sjedila lutka u prirodnoj velicini. Na glavi turban, u lijevoj ruci vodena lula (nargila), a desnom je mehanicki pokretao sahovske figure. Zbog izgleda su ga od milja zvali \"turski sahista\". Konstrukcija je svojedobno izazvala pravu senzaciju u Evropi. Slali bi je na turneju po gradovima, od Beca, preko Parisa, Berlina pa sve do Londona. Mnoge politicke velicine ondasnjeg vremena, od Marije Terezije preko Fridriha Velikog pa sve do Napoleona gubile bi protiv turskoh sahista. Iako se je suskalo, da u zatvorenom kucistu stola sjedi netko, tko je zasluzan za nepobjedivost sahiste, von Kempelen je uporno odbijao otkriti tajnu Turcinove genijalnosti. Cak i nakon sto mu je Fridrich Veliki ponudio veliku svotu novca. Prilikom jedne javne prezentacije, netko je u publici odjednom histericno poceo vikati \"Vatra\". Nastala je pomutnja, a okovana vrata sahovskog stola odjednom su se otvorila. Van je iskocilo zivo ljudsko bice. Od svog osnutka, Izrael u monogecemu podsijeca na turskog sahistu. Pobjedjuje svakoga i dozvoljeno mu je sve: jedini u regiji smije posjedovati A-bombu, smije okupirati, rusiti i graditi po vlastitom nahodjenju, u Gazi drzi najvecu tamnicu pod otvorenim nebom na svijetu, nejgovi obavjestajci odlucuju o zivotu i smrti u drugim drzavama, a ovih dana demonstrira, da je nepobjediv cak i u piratstvu. Toliko uspjesno igra svoje partije saha, da mu se neki beskrajno dive, a drugi pak neprestance ukazuju na onoga, koji cuci pod stolom i posluzuje naoko nepobjedivi mehanizam. Dojava o laznoj vatri svojevremeno je raskrinkala \"genijalnost\" turskog sahiste. On je potom transportiran u Ameriku, gdje je jedno vrijeme usamljen krasio sobu jednog muzeja u Filadelfiji, dok ga jednog dana nije progutala vatra, ovaj put ona prava. Tesko se je oteti dojmu, da je Izrael u gomili svoje \"genijalnosti\" i \"nepobjedivosti\" definitivno prestao razlikovati izmedju stvarnosti i vlastite mitomanije. Poslije Egipta, puca strateski vrlo vazna veza i sa Turskom, Izrael postaje sve usamljeniji, a pritom se igra i vatrom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije