Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šok u Zadru

Tuga za nadbiskupom Prenđom: "Bio nam je poput oca"

ivan prendja
Foto: Željko Mršić/PIXELL
1/2
25.01.2010.
u 09:29

Nadbiskup Ivan Prenđa nije bolovao od kroničnih bolesti, a pronađen je nakon što se jutros nije pojavio na misi u Zagrebu, tvrdi glavni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Ivan Mustać.

Vijest o smrti nadbiskupa zadarskog mons. Ivana Prenđe šokirala je jučer Hrvatsku, a tužni Zadrani u nevjerici su prenosili vijest da je njihov omiljeni pastir Crkve u Zadru preminuo iznenada u 71. godini u Zagrebu, u kardinalovoj kući.

Kao da je usnuo

U Zadarsku nadbiskupiju jučer ujutro u 8.15 sati nazvao je kardinal Josip Bozanić i obavijestio ih da su nadbiskupa Ivana Prenđu, nakon što se nije pojavio na jutarnjoj misi, pronašli u krevetu mrtvog kao da je usnuo.

Suznih očiju svećenici, časne sestre i vjernici jučer su ispred zadarske katedrale novinarima tumačili da im je nadbiskup bio poput oca i brata.

Tugu nisu mogli skriti ni zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić i župan Stipe Zrilić, a sućut je izrazio i Petar Jovanović, protojerej stavrofor pravoslavne crkve svetog Ilije.

Suze su potekle i na konferenciji za novinare:

– Mi kršćani gledamo i na život i na smrt kroz svjetlo Isusa Krista.

No šokirani smo nadbiskupovom smrću. Nadbiskupiju je preuzeo kad je bila sva razrušena, s više od stotinu porušenih crkava i župnih domova. Uvijek je govorio da je njegova zadaća obnova Crkve, a da će je drugi dograđivati. U posljednje vrijeme često je govorio da će biti pokopan u katedrali pokraj svog preteče nadbiskupa Oblaka.

U petak će nadbiskupovo tijelo biti izloženo u katedrali, a u subotu će se održati posljednji ispraćaj koji će predvoditi kardinal Josip Bozanić – rekao je glavni vikar Zadarske nadbiskupije monsinjor Ivan Mustać.

Iz Zadarske su nadbiskupije izvijestili da je mons. Prenđa krenuo još prekjučer u Zagreb na izvanrednu biskupsku konferenciju. Kazali su da se osjećao dobro i da je, s obzirom na to da je bio strastveni vozač, i ovaj put sam vozio u Zagreb. Oko 22 sata čuo se telefonski sa svojim bratom, liječnikom Markom Prenđom.

Uvijek nam je pomagao

– Nazvao me sinoć i rekao da je u Zagrebu i da će tamo biti tri dana. Bio je odlično raspoložen i ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Bio sam mu osobni liječnik i nikada nije imao problema ni sa srcem niti s tlakom – potreseno nam je rekao Marko Prenđa. I drugi brat Ante te sestra Miljenka u Zemuniku Gornjem, odakle je rodom zadarski nadbiskup, bili su šokirani viješću:

– Bio nam je poput oca kojeg smo rano izgubili jer je prije 35 godina iznenada umro od moždanog udara. Često je dolazio k nama u Zemunik i svakodnevno posjećivao majku u domu. Bio je pun dobrote i pomoći za sve. Od 12. godine, otkad je otišao u sjemenište u Zadar, mnogo nam je pomagao. Bio je jako pametan pa je četverogodišnju školu završio u samo dvije godine, a Crkva, koju je ljubio, bila je njegov izbor od djetinjstva – kažu u obitelji Prenđa.

Vratiti Zadar iz Vatikana

Nekim je biskupima sigurno je bilo krivo što su upravo oni bili glavnom kočnicom da se još za života ne realizira velika želja sada pokojnog nadbiskupa Ivana Prenđe te da Zadarska nadbiskupija izađe ispod jurisdikcijskih skuta Svete Stolice te se priključi hrvatskoj crkvenoj matici. Povijesne okolnosti pripojile su Zadar izravno Vatikanu, a mons. Prenđa je marljivo radio na tome da upravo zbog novih okolnosti u hrvatskoj povijesti vrati Zadar doma. I premda je imao podršku kardinala Bozanića, biskupi okolnih biskupija nisu se htjeli udružiti s njegovom nadbiskupijom u metropoliju, pa se ideja unedogled odgađala. A nadbiskup Prenđa, kojemu je to bio životni san, nije je uspio doživjeti.

No upravo će to biti jedna od prvih velikih zadaća njegova nasljednika, po kojoj će se vidjeti ide li novi zadarski nadbiskup Prenđinim putem. A taj je put utro upravo nadbiskup Prenđa svojom neposrednošću, poštenjem i ljubavlju prema Bogu i čovjeku tražeći neprestano prigodu da pomogne onima koji su na rubu, u nevolji ili ih je društvo zanemarilo i odbacilo.

Ključne riječi

Komentara 14

PG
praseca gripa
20:40 25.01.2010.

Tog covjeka nikad nisam vidjela,ali sam ga voljela.Doista sam se nadala da cu ga nekad sresti,da cu uzivo cuti njegov glas koji je toliko utjehe i nade dao napacenima,a i svima koji su imali srecu slusati njegove propovijedi,poruke koje su dolazile iz samog srca,a to je bilo prepoznatljivo i zato smo ga voljeli. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je neizmjerno volio!

MO
momak23
13:17 25.01.2010.

Vliki gubitak kako za Zadar tako i za Hrvatsku. POČIVAO U MIRU BOŽJEM!!

OB
-obrisani-
12:33 25.01.2010.

Pa šta je trebao živjeti 100 godina,dobro da je bog odredio da ćemo svi umrijeti osim nekih koji ga prevare pa ugrade pismejker-neka mu je laka zemlja i adio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije