Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigle prinove

Izlegla su se četiri ptića, svijet će uskoro ugledati još dvije male rode

'malena_pxl_sla_190511'
Foto: ''
1/3
19.05.2011.
u 16:09

Kako nema ni glista ni crva, rodan skuplja kukce te njima hrani potomke, a noću zamijeni "suprugu" u gnijezdu

Bude li sve kako treba, roda Malena, slomljena krila, i njezin rodan Klepetan, koji joj se već devet godina vjerno vraća s juga Afrike, u gnijezdu na krovu dvorišne zgrade škole u Brodskom Varošu ove će godine dobiti rekordan broj prinova, čak šest. Četiri su se ptića već izlegla.

Brižni roditelji

– Prvi ptić svijet je ugledao prije tri dana, svaki sljedeći dan još po jedan, a sada je pitanje nekoliko sati da se iz ljuske oslobodi i četvrti. Bio sam na krovu i malo se poigrao "babice", četvrtom ptiću, ali pod budnim okom Malene i Klepetana, pomogao sam odvojiti dio ljuske, a na ptiću je sada da se izbori za ovozemaljski život, u čemu mu kljunom pomaže i Malena – sretan je školski domar Stipo Vokić i dodaje da će se, s obzirom na toliko prinova, puno više morati brinuti za hranu.

U očekivanju da će se za koji dan izleći i dva preostala ptića, Klepetan sve češće odlijeće po hranu, koje baš i nema u izobilju. Kako nema kiša, nema ni glista ni crva pa skuplja skakavce i kukce te njima hrani male rode. Prije noći Malenu zamijeni u gnijezdu i grije jaja i ptiće.

– Oboje su jako brižni, svako jutro prebrojavaju jaja i mlade, a za 40 dana ptići bi trebali biti spremni za prvi let. Kako rastu, tako u gnijezdu pomalo poskakuju i zamahnu krilima, ali još su nejaki da se otisnu u visine – kaže.

Sve će to njih Klepetan, kao i 35 njihove braće i sestara do sada, na vrijeme naučiti za najdulje dva mjeseca. Oko blagdana svetog Lovre, polovicom kolovoza, male će rode biti spremne za 13.000 kilometara dalek put, s kojega se u brodskovaroško gnijezdo, kao i njihovi prethodnici, nikada neće vratiti nego će usput osnovati svoje zajednice.

Škola letenja

– Kada mladi stasaju, Malena se posve makne iz gnijezda na rub krova i mladima prepusti gnijezdo te ih promatra i uživa sa strane, kao da zna da će ih za prvih kolovoških vjetrova zauvijek izgubiti – kaže Stipo Vokić.

S ptićima će na put krenuti i Klepetan, koji će se opet potkraj travnja, kao i svih dosadašnjih devet godina, vratiti i nastaviti prelijepu ljubavnu priču.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar broz
broz
21:36 19.05.2011.

E,ljepote.Manite crne kronike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije