Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Izraelu

Izlazne ankete: Likud i Cionistička unija gotovo potpuno izjednačeni

Izrael glasovanje
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.03.2015.
u 23:00

Kako nijedna od dvije vodeće stranke nije dobila ni četvrtinu mjesta u Knessetu, o budućem mandataru za sastavljanje vlade mogle bi odlučivati manje stranke.

Izlazne ankete objavljene odmah nakon zatvaranja birališta, koje su objavile tri najveće izraelske televizije, pokazale su kako su Likud premijera Benjamina Netanyahua i Cionistička unija koju predvode Yitzhak Hertzog i Tzipi Livni, gotovo potpuno izjednačeni.

Jedno istraživanje pokazalo je da bi Netanyahu mogao osvojiti 28, a Hertzog 27 mjesta, au druga dva Likud i Cionistička unija osvajaju po 27 mjesta u Knessetu koji ima ukupno 120 zastupničkih mjesta.

Kako nijedna od dvije vodeće stranke nije dobila ni četvrtinu mjesta u Knessetu, o budućem mandataru za sastavljanje vlade mogle bi odlučivati manje stranke. Odmah nakon objave izlaznih anketa Netanyahu je kazao kako Likud ide prema pobjedi naglasivši da je njegova stranka ostvarila rezultat koji je bolji od očekivanog.

No Hertzog je upozorio da ne treba nasjedati na Netanyahuove spinove jer su u ovakvoj situaciji obrati mogući. Izlazne ankete su također pokazale da je Ujedinjena arapska lista postala treća stranka po broju osvojenih mandata. Ova koalicija arapskih stranaka koje djeluju u Izraelu osvaja 13 mjesta, čime postaje značajan koalicijski partner . Netanyahu sigurno s njima neće koalirati, što otvara put Cionističkoj uniji da dobije mandat za sastavljanje nove vlade.

>> Benjamin Netanyahu: 'Pobijedim li, palestinske države neće biti'

Komentara 10

Avatar viki_nuland
viki_nuland
23:16 17.03.2015.

Bilo bi idealno kada bi Netanyahu ponovno pobjedio, sto ekstremnije to bolje, jer njega je vise nemoguce prodati kao normalnog politicara unatoc svim naporima Hasbara (propagande), on ce nastetiti Izraelu vise nego sto bi mogao recimo cak i tako ekstremna stvar kao rat eventualno ujedinjenih Arapskih susjednih drzava koji trenutno nije niti moguc zbog pomno planiranih napada cionistickih zastitnika na gotovo sve Arapske drzave koje nisu bile pod "kontrolom". Taj psihopata je (vidi danasnji clanak u VL) cak javno izjavio da njegovom pobjedom on i sluzbeno uvodi Aparthejd u Izrael, koji je nesluzbeno vec odavno tu, ali to sada postaje sluzbena politika.

HE
hermet
23:43 17.03.2015.

"Jedno istraživanje pokazuje..." kaže novinarka. Imate li podatke tko i kada je proveo to istraživanje? Jednom sam pročitao negdje da postoji namjera da se obnovi Solomonov hram. Ne znači da je istina.

DI
Diosiario
23:55 17.03.2015.

Nije bitno tko će pobjediti nego tko će ostvariti cilj. A cilj je da Izrael napravi s tom tzv. palestinom isto ono što je Hrvatska napravila s tzv. sao krajinom. To znači potpuno oslobađanje države od terorista i okupatora. I kako god su Srbi otišli za Srbiju tako bi i ovi tzv, palestinci trebali na traktore i put Irana i Saudijske Arabije. Ovo je rijetka situacija u kojoj Izrael može učiti od Hrvatske,k koja ja imala potpuno isti problem i rješila ga vrlo učinkovito. Ali Hrvatska je tad imala Tuđmana, a Tuđman je samo jedan, jedini i neponovljivi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije