Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski sabor

Izglasan proračun – 82 glasa za, 41 protiv, jedan suzdržan

hrvatski sabor,nada čavlović smiljanec,slavko linić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
24.02.2012.
u 12:42

Protiv su glasali HDZ, HDSSB i Hrvatski laburisti. Vlada je oporbene amandmane odbila.

Zastupnici Hrvatskog sabora danas su izglasali državni proračun za 2012. godinu, i to sa 82 glasa za, 41 protiv i jednim suzdržanim. Protiv su glasali  HDZ, HDSSB i Hrvatski laburisti.

Zastupnici su izglasali i izmjene Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga prouzročenog gospodarskom krizom. Po novom modelu naplate poreznog duga omogućuje se otpis kamata svim pravnim osobama koje su prošle godine kasnile s plaćanjem, a u mogućnosti su podmiriti dug, ako u roku od 30 dana podmire taj dug. Nudi se i mogućnost da pravne osobe koje na taj način ne mogu platiti svoje dugove sve neizvršene obveze nastale do 31. siječnja ove godine refinanciraju na rok od 36 mjeseci.

Izglasani su Zakon o Poreznoj upravi, Zakon o prestanku važenja zakona o Financijskoj policiji, Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma te Zakon o financijskom inspektoratu. Zastupnici su izglasali i osnivanje Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija koji će nadzirati investicije u energetskom sektoru koje će provoditi tvrtke u većinskom i djelomičnom državnom vlasništvu.

HDSSB-ov Boro Grubišić zamjerio je što u Nadzornom odboru sjede samo dva člana i što nije prihvaćen amandman njegova kluba prema kojem u NO-ima treba sjediti neparan broj članova kako bi se odluke ipak donosile transparentnije.

U Saboru su izglasane i izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kojim se preraspodjeljuje dio poreza između države i jedinica lokalne samouprave, zahvaljujući čemu će općine, gradovi, županije i Grad Zagreb dobiti 193,4 milijuna kuna. Tako se lokalnim i regionalnim jedinicama prepušta dva indeksna poena doprinosa poreza na dohodak, a u isto se vrijeme za dva indeksna poena smanjuju sredstva za zajedničko financiranje.Općinama i gradovima pripast će 1,5 posto, a županijama 0,5 posto prihoda.

HDSSB-ov Zoran Vinković naglasio je da je njegova stranka prilično nezadovoljna izmjenama ovog zakona jer se jedinicama lokalne samouprave uzima gotovo 260 milijuna kuna, a vraćaju samo 193,4 milijuna kuna, s tim da samo Gradu Zagrebu ide oko 100 milijuna kuna, a ostatak se dijeli na ostale jedinice.

HDZ i HDSSB dali 76 amandmana na prijedlog proračuna

– Tako će Ličko-senjska županija dobiti samo 9754 kune. Našim amandmanima otvorila bi se vrata decentralizaciji u Hrvatskoj jer mi smo predlagali raspodjelu poreza po mjestu nastanka, tako da kad građanin Hrvatske kupi gorivo u Slavoniji dobit i jedan posto PDV-a i ostaju u Slavoniji – kazao je Vinković te ustvrdio da se odbijanjem HDSSB-ovih amandmana radi nova i još jača centralizacija Hrvatske.

Na prijedlog državnog proračuna za 2012. godinu zastupnici HDZ-a i HDSSB-a dali su čak 76 amandmana, Vlada nije prihvatila nijedan, ali su zato zastupnici u Saboru prihvatili sva tri amandmana Vlade na proračun ukupno vrijedna 81,5 milijuna kuna. Prihvaćenim Vladinim amandmanima povećana su proračunska izdvajanja za potrebe Ureda zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava, Državnog ureda za Hrvate izvan RH te financiranje prijevoza učenika srednjih škola i sufinanciranje opremanja školskih knjižnica, a prihvaćene su i izmjene u proračunu Hrvatskih voda kroz smanjenje pozicije rashoda po kapitalnim objektima za 30 milijuna kuna, čime je osigurano 10 milijuna kuna više za vodoopskrbu Hrvatskog zagorja te 20 milijuna za regionalni vodovod istočne Slavonije.

Vladinu odluku da iz proračunskih zaliha teških 200 milijuna kuna izdvoji 70 milijuna kuna za financiranje javnog i međumjesnog prijevoza za učenike srednjih škola nije pozdravio HDZ, koji je tražio stanku. HDZ-ov Ivan Šuker podsjetio je ministra financija Slavka Linića da u Zakonu o proračunu jasno stoji da proračunska zaliha služi tijekom godine za pokriće neplaniranih, iznenadnih i nedovoljno planiranih sredstava te da Vlada može i bez ovog amandmana donijeti odluku o korištenju spomenutih sredstava. HDSSB je podržao ovaj amandman iako je donio odluku da sami proračun neće podržati.

– Tražimo detaljno obrazloženje ovog amandmana, je li to stopostotno financiranje svih srednjoškolaca u RH ili će se ponoviti pogreška od prije tri godine kada je financirano samo jedno godište – zatražio je Vinković.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor zatražila je stanku jer je donošenje takvog amandmana presedan koji može imati ozbiljne posljedice.

Kosor pozvala Milanovića na osobit oprez

– Podupiremo ideju, no podsjećamo da smatramo kako su prihodi u proračunu prenapregnuti za 1,5 milijardi kuna, a rashodi podcijenjeni za milijardu i pol kuna. Upozoravali smo i ranije da u fondu za izravnanje nedostaje oko 350 milijuna kuna. A iz tog izvora financira se školstvo, zdravstvo, vatrogastvo na lokalnoj razini. Presedan je da Vlada u zadnji trenutak amandmanom poseže u proračunsku pričuvu koja je nešto što se mora čuvati kao proračunsko blago – rekla je Kosor nakon stanke te podsjetila da će i u Ministarstvu obrazovanja za plaće nedostajati 350 milijuna kuna.

– Ovo nije dobra praksa. Milanović je neki dan, dok je zemlja bila zatrpana snijegom, rekao kako je palo previše snijega pa očekuje velike poplave. A upravo se takve situacije rješavaju, odnosno financiraju iz proračunske pričuve, pa zato premijera pozivam na osobit oprez – nastavila je Kosor, a odgovor joj je ponudio predsjednik Kluba zastupnika Igor Dragovan.

– SDP-u je jedino važno da su osigurana sredstva za besplatni prijevoz učenika. Ako je to presedan, onda ćemo mi u SDP-u uvijek biti za nešto što je u korist naše djece. Nešto što do sada nije bilo, vraća se nazad, a to je da će naši učenici imati besplatan prijevoz. Vi ste ga ukinuli, mi ga danas vraćamo – objasnio je Dragovan, a Ivan Šuker je primijetio da je ovo samo dokaz nemogućnosti da se s bilo koje druge pozicije nađu sredstva i da se radi presedan koji može biti vrlo opasan.

Baranović napao Kosor i Karamarka

HNS-ov saborski zastupnik Petar Baranović komentirao je jučerašnji "dramulet u Saboru", kako ga je nazvao, odnosno zahtjev šefice HDZ-a Jadranke Kosor da u Sabor dođe premijer i objasni uhićenja mljekara te njezinu tvrdnju da HDZ-ova vlast nikada nije privodila ljude u gluho doba noći.

– Kao čovjek koji je 20 godina živio od ribarenja i dugi niz godina zastupao ribare, imam određena iskustva. Ova predstava koja je upriličena jučer ujutro bila je ispod svake razine i ono što želim napraviti kao zastupnik i u ime HNS-a jest apelirati na kolege u politici da ovu tešku situaciju u kojoj se našao mljekarski sektor ne koriste za jeftino dobivanje političkih poena i izjave koje su ispod svake razine, a čiji je cilj jedino izmanipulirati hrvatsku javnost – kazao je Baranović te dodao da ga je posebno zasmetalo aludiranje na ponašanje policije koja se našla u nezahvalnoj situaciji.

– Posebice izjava bivšeg ministra Tomislava Karamarka, jer 27. sam travnja osobno intervenirao prema svojim kolegama ribarima s apelom da deblokiraju tijekom prosvjeda Kanal sv. Ante u Šibeniku nakon što su me ljudi iz policijskog sustava upozorili da imaju jasne upute da postupaju na temelju zakona i odblokiraju Kanal sv. Ante koristeći sva sredstva koja imaju na raspolaganju. Prema tome, takva vrsta licemjerja u politici nije prihvatljiva – tvrdi Baranović. Mljekari su u jako teškoj situaciji, i ono što bi Sabor i politika trebali napraviti je da se profesionalno i korektno prihvate posla te aktiviraju one mehanizme koji su na raspolaganju i da pomognu tim ljudima da izađu iz krize – nastavio je on.

– To manipuliranje s emocijama građana, mljekara, javnosti, dok s druge strane postoji jasna zakonska praksa, je ispod svake razine i mislimo da tome ne bi trebalo biti mjesta obzirom na težinu situacije u kojoj se nalazi hrvatska država – rekao je Baranović koji je na pitanje novinara zašto nije reagirao na sve jučer odgovorio da je ostao zatečen svime što se događalo, a posebno riječima koje su izrečene.

- Nije bilo dovoljno razuma da se sjedne za stol i da se za stolom rješavaju stvari nego se jedan mirni prosvjed pretvorio u nešto što je onemogućilo građanima u Zagrebu da normalno odlaze na svoje radno mjesto. U Zagrebu ima pouzdanih informacija da su uslijedili i neki otkazi jer se kasnilo na posao. Mljekarima poručujem da ove probleme rješavaju na sastancima s otkupljivačima mlijeka uz posredstvo ministra poljoprivrede. Na ovaj se način neće izaći iz krize pogotovo kad se sve to nađe pod krinkom politizacije i manipulacije – zaključio je Baranović.

Komentara 126

OB
-obrisani-
07:09 25.02.2012.

Nažalost u Hrvatskoj je demokracija shvaćena kao matematika 50+1. Naravno da izborni pobjednik 50+1 ima pravo ali i odgovornost je na njegovim leđima. Nemoguće je da u oporbenim klupama sjede sve odreda budale. Zar je moguće da onih \"50-1\" ne znaju ništa o potrebama svoje izborne baze?

OB
-obrisani-
19:00 24.02.2012.

Svi se sjećamo izjava JACE, USVOJILI SMO, i TKO nam Što Može ?, hehehehehe Sada će Linić usvajati 4 godine

OB
-obrisani-
15:17 24.02.2012.

inter . kaj sam opet....pogrešil ????....ajoooooj stalno nekaj fulam....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije