Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatvoren dom

Izgladnjivali bolesnike: U sobi golih zidova bilo ih je 30

'10.09.2012., Breznica Djakovacka - Inspekcija zatvara Dom za psihicki bolesne odrasle osobe, a sticenike sele u druge ustanove. Vanjski ulaz u ogradjeni dio doma.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
10.09.2012.
u 22:44

Agonija 126 psihički bolesnih korisnika: od 2003. već je šest inspekcija ondje utvrdilo niz nepravilnosti.

Servirani su im obroci ispod normativa pa ih se zapravo izgladnjivalo, a pritom su bili odjeveni u pretijesnu, pretoplu ili na drugi način neprimjerenu odjeću i obuću. U sobama golih zidova Doma za psihički bolesne odrasle osobe Breznica Đakovačka bivalo je natrpano i po 30 ljudi, higijenski uvjeti ispod standarda, a novcem koji dobiju kao džeparac za osobne potrebe manipuliralo se bez njihova znanja. Zbog neljudskih uvjeta u kojima je 126 psihički bolesnih osoba živjelo, što je utvrdila inspekcija u svibnju, Ministarstvo socijalne politike i mladih zabranilo je rad domu i jučer ga zatvorilo.

Izrabljivali i zaposlenike?

Postoji i sumnja u moguće izrabljivanje korisnika i zaposlenika doma za rad na poljoprivrednom dobru doma. Domu je ovo već sedmi inspekcijski nadzor od 2003. godine otkad je otvoren, a svaki je utvrđivao nepravilnosti. Neizvršavanje mjera naređenih rješenjem iz 2011. godine također je jedan od razloga zatvaranja.

– Uvjeti u kojima su zatečeni korisnici doma za inspekcijskog nadzora potpuno su neprihvatljivi, kako sa stajališta stručnog standarda zbrinjavanja korisnika, tako i sa stajališta ostvarivanja osnovnih životnih preduvjeta za boravak osoba. Ova situacija nije od jučer i ilustracija je nereda koji smo zatekli u sustavu socijalne skrbi. Obećali smo da ćemo u sustav uvesti red, sada to i činimo – rekla je ministrica socijalne skrbi i mladih Milanka Opačić, dodavši da će korisnici već danas biti razmješteni tako da će dobiti adekvatnu skrb.

Metež nakon sastanka

Jučer poslijepodne u domu je vladao metež nakon sastanka što ga je s korisnicima i djelatnicima imao ministričin zamjenik Darko Ledinski. Korisnici nisu znali što će biti s njima, jedan nas je zamolio: "Moja djevojka i ja iz Baranje smo, najradije bismo negdje tamo da nas premjeste...". Pomoćnik ravnatelja nije komentirao situaciju.

Svih 126 korisnika ministarstvo će smjestiti, u suradnji s nadležnim centrima za socijalnu skrb, u pet okolnih državnih domova (Ljeskovica, Borova, Nuštar, Osijek i Bjelovar). Ondje će biti privremeno mjesec dana, nakon čega će im osigurati trajni smještaj vodeći računa o svakom posebno. Nadzor je utvrdio i veliku fluktuaciju stručnog osoblja zbog neprimjerenih uvjeta rada, a ispostavilo se i da novac dobiven nakon požara prije dvije godine nije utrošen za obnovu. S kćeri ubijene vlasnice doma ministarstvo još nije stupilo u kontakt, ali će se nastojati naći odgovorne osobe koje bi mogle voditi dom.

Komentara 52

LI
liliZG
14:38 11.09.2012.

Nepravilnosti od 2003 a tek ga sada zatvaraju , halo?????!!!!!!!!!!!!

DU
Deleted user
14:43 11.09.2012.

Po ovim sdp-ovcima ispada da država nije niti postojala dok oni nisu došli da uvedu reda. Stalno uvode red u nered, oni su potpuno nesposobni da naprave sustavna poboljšanja pa izvlače ovakve primjere i misle da će pobrati pluseve, možda od onih koji ne vide dalje od nosa.

OB
-obrisani-
14:31 11.09.2012.

11.09.2012. u 13:14h bilikamen je napisao/la: a što su radili ministri i ministrice iz HDZ ove vlade svih tih godina? ..................................... Eh, oni su imali važnija posla. Bavili su se zidanjem vlastitih zidova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije