Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREGOVORI

Izbori za 'srpske općine' prema zakonima Kosova

kosovo (1)
Reuters/Pixsell
06.03.2013.
u 09:10

Ti bi se izbori mogli provesti tek na jesen jer, kako doznaju Novosti, OESS-u treba za pripremu barem šest mjeseci

Kako doznaju Večernje novosti, u sljedećoj rundi dijaloga Prištine i Beograda zakazanoj za 20. ožujka ponovno je u Bruxellesu moguć dogovor o glasovanju u "srpskim općinama" na Kosovu koji će se održati prema zakonima Kosova, a za tehnički dio provedbe izbora i nadzor popisa birača bit će zadužen OESS.

No, ti izbori mogli bi se provesti tek na jesen jer, kako doznaju Novosti, OESS-u treba za pripremu barem šest mjeseci. Sljedećih tjedana ključne države EU – Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija, izvršit će pritisak na Prištinu kako bi prestala odbijati jedinstvenu srpsku zajednicu na Kosovu i tražit će pristanak Prištine na formiranje tijela koje će predstavljati Srbe u kosovskom parlamentu i drugim institucijama te imati vezu s Beogradom.

– Za razgovora u Bruxellesu ipak je postignut izvjestan napredak jer je prihvaćeno da zajednica od devet srpskih općina na Kosovu ima svoju skupštinu, predsjednika i potpredsjednika, ali još postoji spor oko zakonodavnih i izvršnih ovlasti – kaže glavni pregovarač i srpski premijer Ivica Dačić. No, američki veleposlanik u Srbiji Michael Kirby kaže da Amerika razmatra prijedlog o "zajednici srpskih općina" na Kosovu. 

– Amerika ne želi novu Republiku Srpsku na Kosovu, jer se taj model nije pokazao kao dobro rješenje za razvoj BiH. Nastavit ćemo ohrabrivati i Beograd i Prištinu da postignu dogovor prihvatljiv za obje strane, uključujući i sjever Kosova – rekao je američki veleposlanik u Srbiji.

>>'Srpske sigurnosne strukture prisutne na sjeveru Kosova'

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
17:24 06.03.2013.

Hvala vecernji sto ste uvazili jezicni savjet. Moje postovanje!

NE
Nepokolebljiv
09:05 07.03.2013.

Srbi na Kosovu mogu imati "Zajadnicu Opcina" mogu imati i Planinarski Savez ali sto Kosovari zele objasniti je da oni za te srpska drustva ne sljive za suhu sljivu. Kosovari nemaju "kukavicje jaje" kao9 mi Hrvati u Hrvatskoj: srpsku manjinu od jedva 3% koja vlada i pravi zakone kao da ih ima 99.9%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije