Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOGA ZA PREDSJEDNIKA

Izbori u sjeni tragedije

Krakow
AFP
20.04.2010.
u 20:16

Poljska je tragično izgubila predsjednika Lecha Kaczynskog i čekaju je prijevremeni izbori, iako su se redoviti trebali održati u listopadu ove godine.

U nedjelju su završili dani žalosti u Poljskoj i pokopi poginulih kod Smolenska još uvijek „traju“, političari zbog „ustavnog kalendara“ vraćaju se na posao. Poljska je tragično izgubila predsjednika Lecha Kaczynskog i čekaju je prijevremeni izbori, iako su se redoviti trebali održati u listopadu ove godine. Točan datum prijevremenih izbora biti će oglašen sutra, ali to će biti, sudeći prema izjavama privremenog vršitelja predsjedničkih dužnosti Bronislawa Komorowskog nakon konzultacija s predstavnicima stranačkih skupina, 20. lipnja. To je ustavno najkasniji mogući termin, a stranke očito žele imati više vremena za predsjedničku kampanju.

Trenutačna prevaga u rasporedu političkih sila u zemlji nad Baltičkim morem ide u korist desnog centra i stranke Građanska platforma, koja zajedno sa Seljačkom strankom stvara vladajuću koaliciju. U oporbenim klupama sjede konzervativci braće Kaczynski, Pravo i pravednost te Savez demokratske ljevice. Populističke stranke Samoobrana i Liga poljskih obitelji nestale su s političke scene prije dvije godine, a pojavilo se nekoliko novih.

Ključno pitanje na poljskoj političkoj sceni u ovom trenutku je tko će zastupati poginulog Lecha Kaczynskog? Odgovor se čini, po analitičarima, ali i konzervativnim političarima, vrlo jednostavan. Brat blizanac Jaroslaw je „prirodna“ zamjena za brata. Poljska politička scena čeka odluku konzervativca ili bolje rečeno prvi potez i izjavu Jaroslawa Kaczynskog. Kao eventualna zamjena Lechu Kaczynskom spominje se eurozastupnik Zbigniew Ziobro iz mlađeg naraštaja političara, ali čovjek od povjerenja braće Kaczynski.

Kandidat konkurentne Građanske platforme izabran u predizborima Bronislaw Komorowski našao se u neugodnoj situaciji. Privremeno je preuzeo predsjedničku dužnost i „prisiljen“ je vući političke poteze te odluke koje su već kritizirane. Kako popularnost kandidata Građanske platforme može pasti, pokazuje i anketa tabloida Fakt dan nakon pogreba Lecha Kaczynskog koja pokazuje 33 posto podrške za Jaroslawa, dok je politička popularnost Lecha dan prije tragedije bila 20 posto.

Šef poljske ljevice izašao je s „altruističnim“ prijedlogom da se četiri parlamentarne stranke dogovore oko jednoga nestranačkog predsjedničkog kandidata kako bi se „sačuvalo“ zajedništvo i jedinstvo naroda koje se rodilo nakon tragedije poljske političke elite u Smolensku. Zamirisalo je je to pomalo na “ izbore“ iz bivšeg sustava, a državna izborna komisija proglasila je to neustavnim.

U tragediji poljskog zrakoplova tragično je stradao predsjednički kandidat Saveza demokratske stranke Jerzy Szmajdzinski. Ljevica ima najveći problem u izboru novog kandidata, ne skrivaju poljski političari i komentatori. Bivšeg ministra vanjskih poslova Wlodimirza Cimoszewicza ne mogu nagovoriti da ih predstavlja, a najozbiljniji kandidat u ovom trenutku izgleda bivši ministar pravosuđa Ryszard Kalisz. Dio ljevice razmišlja o podršci neovisnom kandidatu Andrzeju Olechowskom, a ime kandidata bit će objavljeno ovaj tjedan. Analitičari i promatrači poljske političke scene jednoglasno ističu da će se glavna bitka voditi između dva kandidata desnice, Bronislawa Komorowskog iz umjerene Građanske platforme i šefa konzervativaca Jaroslawa Kaczynskog koji „želi“ nastaviti započetu „misiju“ brata blizanca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije