Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jutro nakon referenduma

'Izbjegli smo put u nepoznato, zadržali stabilnost i to je najvažnije'

škotska
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
19.09.2014.
u 16:27

Danas u zoru središtem Edinburgha, bez izgreda – tek uz skandiranje, prolazili su jedni pored drugih građani ogrnuti škotskim i britanskim zastavama

“Kada ustanem znam, o da, ja znam da ću biti čovjek koji ustaje pored tebe”, odjekivala je noću pjesma škotskog benda The Proclaimers ulicama Edinburgha. Vozač automobila okićenog nacionalnom zastavom htio se probuditi u nezavisnoj Škotskoj. No rano ujutro, pogleda zalijepljenih za TV ekrane pivnica, dočekala ga je realnost – dva milijuna građana podržalo je ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 1,6 milijuna raskid 307 godina stare unije.

Strah od utopije

Prema predviđanju, tiha većina odnijela je pobjedu.

– Izbjegli smo put u nepoznato, zadržali stabilnost i to je najvažnije – kaže odvjetnik Alistair Fraser (52). Škotska je ostala integralni dio Kraljevstva, no danas već počinje proces decentralizacije. Tri najveće britanske stranke – Konzervativci, Laburisti i Liberalni demokrati – obećali su dati veće ovlasti škotskom parlamentu u slučaju ostanka u uniji.

– Nije važno, sat je počeo otkucavati – kaže Dave Barker (50) koji je glasovao za nezavisnost. – Za 10 ili 15 godina vratit ćemo se spremniji. Premda su unionisti prevagnuli u gotovo svim dijelovima zemlje, pobjeda u najvećem gradu Glasgowu ohrabruje ga. Budućnost u samostalnoj državi za njega je bila prilika za stvaranje boljeg društva, no za većinu to je tek obična utopija. – Ljudima su lagali, obećavali nerealne stvari – kaže umirovljenica Annete Everard.

San 45 posto stanovnika o boljem životu dirnuo je i strance. Andy Greife, Nijemac (41) koji šest godina radi u Edinburghu, kaže: – Euforija koja se osjećala na ulicama ironično me podsjetila na mirnu, pozitivnu proslavu rušenja Berlinskog zida.

Danas u zoru središtem Edinburgha, bez izgreda – tek uz skandiranje, prolazili su jedni pored drugih građani ogrnuti škotskim i britanskim zastavama.

– Britanski identitet je ovdje snažno ukorijenjen. Ponosna sam na našu snagu – napominje zadovoljno Everard. Mladi su, međutim, opijeni različitim pićima i slobodarskim duhom, uzvikivali: “Škotska! Škotska!”

Zapuhao vjetar promjena

Roberto Carta (26) sa Sardinije, student sociologije u Glasgowu, na prsa je također zakvačio oznaku “Da”: – Škotska je dobar primjer za sve nas. Vidjeli smo da je moguće bez nasilja donijeti odluku o vlastitoj sudbini.

Jutro je osvanulo sivo, vlažno i bez euforije. Za unioniste još jedan običan dan. Pa ipak, svjesni su da vjetar promjena puše nad Ujedinjenim Kraljevstvom. U centru Edinburgha, pored spomenika filozofa i ekonomista Adama Smitha, odjekuje glazba uličnog svirača. Opet su to stihovi iste pjesme The Proclaimersa: “Hodao bih 500 milja, i prešao još 500, samo da budem čovjek koji je propješačio 1000 milja kako bih pao na tvoja vrata”.

>> Škotska ostaje u V. Britaniji! Britanski premijer: Škoti će dobiti veće ovlasti

Komentara 12

TO
tomzag
16:59 19.09.2014.

Dobri su ovi penzići koji su mijenjali vjeru za večeru, kako se kaže, jer ih je Cameron ustrašio. Međutim par posto prevage pokazuje da se unionisti nemaju razloga bahatiti jer im budućnost nije sjajna.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:22 19.09.2014.

Ovaj referendum je poprilično zatresao gusarski brod kapetana Camerona.

CA
carpediem
17:49 19.09.2014.

Sama izjava Camerona da ce Skoti dobiti vise ovlasti je dokaz da Skoti nisu imali totalnu slobodu ali ce zato sad dobiti vise politicki prava ali gospodarstveni manje tako da ce Skotska Nafta da tece i dalje u London od cega ce Skoti imati samo mrvice sa stola ostalo pripada Royalistima i Lordovima takodje i Skotski viski ce piti Amerikanci a London ce da kasira a sve to funkcionira u ime STRAHA jer ako Skotska postane neovisna Skotima ce biti losije mada i oni sami neznaju da li ce im biti losije jer to uopce nisu probali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije