Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Izbacili ga iz sudačkog reda jer nije htio voditi procese s križem u sudnici

Procesi se nisu odvijali zbog križa u sudnici
AFP PHOTO
24.01.2010.
u 13:41

Sudac Luigi Tosti odluku je prokomentirao kako je "napisana crna stranica za laicitet talijanske države", te je najavio žalbu talijanskom Vrhovnom sudu, a onda i Europskom sudu za ljudska prava

Sudac Luigi Tosti, iz mjesta Camerino u središtu Italije koji nije htio voditi procese u sudnicama u kojima je na zidu bio postavljen križ, izbačen je iz sudačkog reda. Već nije dobivao plaću jer nije vodio procese s križem u sudnici, a sada je ga je disciplinska komisija Samoupravnog sudskog vijeća, kojom je predsjedao bivši demokršćanin Nicola Mancino, izbacila iz sudačkog reda.

Komisija je svoju odluku obrazložila činjenicom da sudac Tosti nije "ispunjavao svoju obvezu, nije održavao procese", premda je unaprijed javljao kako neće suditi u dvorani s križem. Tosti je, kako stoji u obrazloženju njegova izbacivanja, "kompromitirao vjerodostojnost suda". Tu odluku je Tosti  prokomentirao kako je "napisana crna stranica za laicitet talijanske države", te je najavio žalbu talijanskom Vrhovnom sudu, a onda i Europskom sudu za ljudska prava.

Europski sud u Strasburgu je jednoglasnom odlukom (3. studenoga 2009.) zatražilo od talijanskih vlasti uklanjanje križa iz učionica državnih škola, a na što se sada žalila talijanska vlada desnog centra Silvija Berlusconija. Ako će Tostijeva žalba doći pred Europski sud, onda će se, vjerojatno, ponoviti zahtjev i za uklanjanjem križeva iz sudnica, kao što je prihvatio žalbu talijanske državljanke Soile Lautsi Albertin, koja je od 2002. godine bezuspješno tražila po talijanskim sudovima da se u državnoj školi Vittorino da Feltre u mjestu Abano Terme, pokraj Padova, koju su pohađala njezina djeca, otkloni križ iz učionica u ime načela državnog laiciteta.

Stavljanje raspela u sudnice predviđeno je okružnicom ministarstva pravosuđa od 29. svibnja 1926. koju je potpisao ministar Mussolinijeve vlade Alfredo Rocco. Potpredsjednik Samoupravnog sudskog vijeća Nicola Mancino kaže kako disciplinska komisija nije odlučivala o križu, već kako je Tosti izbačen jer je "odbijao voditi procese dok iz svih sudnica u Italiji ne bude otklonjen simbol. S namjerom da razriješi načelno pitanje nije obavljao svoju sudačku dužnost" i to neizvršavanje  dužnosti utjecalo je na odluku o njegovu izbacivanju iz sudačkog reda. Tosti od 2005. odbija voditi procese u sudnicama s raspelom.

Ključne riječi

Komentara 27

MO
morituriite
15:13 24.01.2010.

RE: garincha Slažem se s tobom da se istinska demokracija potvrđuje na poštivanju prava manjina. Ali to ne smije biti na štetu prava većine. Pa valjda i ona ima nekakva prava koja bi se trebala poštivati.

GA
garincha
15:28 24.01.2010.

RE:morituriite,u pravu si da to ne bi smjelo biti na stetu prava vecine ali-ni MANJINE!Zastupam stav da svako moze da vjesa kod svoje kuce i oko svog vrata sto zeli a neka javna mjesta budu neutralna kako bi ih svako,bez izuzeca,osjecao svojima...Pozdrav

Avatar jura-100
jura-100
15:12 24.01.2010.

Nažalost, čini se da i Hrvatska ide tim stopama - sve je više križava po javnim ustanovama. A u Ustavu lijepo stoji da smo laička zemlja. Svatko može za sebe izabrato što želi, ali neak drži za sebe. Neka nee bira i za mene. Prije su komunisti birali za nas, sad to hoće crkva... stalno netko bira umjesto nas samih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije