Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Samo istina - ratni dnevnik generala Hrvatske vojske'

Izazvala polemike među ratnim veteranima: Što je o Ademijevoj knjizi rekao general Slavko Barić

Zagreb:  Generalu Rahimu Ademiju dodijeljeno priznanje za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
09.10.2022.
u 19:00

Ademi je primio Veliku zlatnu plaketu za svoju knjigu 'Samo istina - ratni dnevnik generala Hrvatske vojske' koja je na natječaju “Bili smo prvi kad je trebalo” proglašena najboljom knjigom 2022. godine s temom iz Domovinskog rata u knjižnici Bogdana Ogrizovića.

General Rahim Ademi napustio je članstvo u Hrvatskom generalnom zboru zbog zabrane da mu se u prostorijama udruge uruči Velika zlatna plaketa "Bili smo prvi kad je trebalo" koju mu je dodijelila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata '91. (UHBDR '91.) u suradnji s drugim udrugama proizišlim iz Domovinskog rata.

Ademi je primio Veliku zlatnu plaketu za svoju knjigu 'Samo istina - ratni dnevnik generala Hrvatske vojske' koja je na natječaju “Bili smo prvi kad je trebalo” proglašena najboljom knjigom 2022. godine s temom iz Domovinskog rata u knjižnici Bogdana Ogrizovića.

- Ova je knjiga doprinos hrvatskoj vojnoj misli, jer je upravo ona temelj za znanstveni pristup proučavanju Domovinskog rata i istine o ratu. Unatoč tomu, ona još nije prihvaćena na Hrvatskom vojnom učilištu, a ja tvrdim da ova knjiga treba imati svoje mjesto na svim razinama školovanja na HVU i da treba ući u udžbenike. Osim toga, izuzetno je laka za čitanje i onima koji nisu vojno obrazovani – ustvrdio je general Slavko Barić na prigodnoj svečanosti u Zagrebu. 

05.10.2022., Zagreb - U knjiznici Bogdana Ogrizovica odrzana je dodjela priznanja Bili smo prvi kad je trebao za najbolju knjigu 2022. Samo istina ratni dnevnik generala Hrvatske vojske Rahima Ademija. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Barić je istaknuo da je general Ademi nakon rata doživio usud da objašnjava što se doista dogodilo u Domovinskom ratu te je konstatirao da je u toj borbi za istinu “ovom knjigom konačno pobijedio”.

- Ovakvom odlukom su me duboko uvrijedili, ponizili i postupili kao da sam četnički general. Pa gospodo moja, nije prostor HGZ-a privatna svojina, pa i ja imam pravo kao član koristiti ga jednom u životu. Umjesto da im bude drago da njihov član dobije tu veliku nagradu, istu večer je netko iz Upravnog odbora dao portalima lažu vijest "kako je general Ademi tražio promociju svoje knjige od HGZ-a" što je laž jer ja to nikada od njih nisam tražio. Na kraju poručujem dijelu onih koji su ostali u toj udruzi da im neću podilaziti kao što nisam nikada nikome. Nadam se da će ih ipak biti barem malo sram što su tako nisko pali i što ih napušta jedan pošteni ratni general. A ja napuštam ovo društvo i nije mi žao. Časnim pojedincima i mojim prijateljima iz HGZ-a ću se javljati na drugim mjestima", navodi, između ostalog, umirovljeni general Rahim Ademi u tekstu svoje ostavke na članstvo u Hrvatskom generalskom zboru.

Knjiga “Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” objavljena je u nakladi Večernjeg lista prošle godine, uredio ju je Žarko Ivković, a prosudbeni sud sastavljen od devet branitelja proglasio ju je najboljom birajući između 16 prijavljenih naslova.   

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
19:28 09.10.2022.

Bez mudrosti i stege Tuđmana i Šuška, ovi postadoše laki plijen razbijača hrvatskog jedinstva i ponašaju se ko kokošari.

ST
Stipan
19:30 09.10.2022.

Pošten i častan čovjek i general za razliku od nečasnih profitera i ljudi i generala. Čast malim iznimkama.

Avatar Cantor
Cantor
19:54 09.10.2022.

Nisam čitao knjigu pa ne mogu komentirati. Ali na svu sreću ima dovoljno drugih koji mogu komentirati nešto o čemu ne znaju ništa. Oni spašavaju stvar....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije