Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što je aflatoksin?

Izaziva rak, ali da ga dobijete mlijeko biste morali piti 10 godina

mlijeko
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
Autor
Sonja Hoffman
08.02.2013.
u 21:00

Aflatoksin, koji je pronađen u mlijeku, produkt je metabolizma plijesni, a najčešće ga se nalazi na uljaricama.

Aflatoksin, koji je pronađen u mlijeku, produkt je metabolizma plijesni, a najčešće ga se nalazi na uljaricama. Dokazano je kancerogen za ljude, a rak izaziva u južnim krajevima svijeta jer je produkt metabolizma plijesni koje obitavaju u tim područjima.

– Često ga ima na kikirikiju, soji i kukuruzu – pojasnio je toksikolog prof. Franjo Plavšić s Hrvatskog zavoda za toksikologiju.

Spore plijesni su, kaže, svuda pa se taj toksin može naći i na uljaricama koje je plijesan zahvatila u skladištima i silosima.

– Iako se koriste sredstva protiv plijesni, njihove su spore svuda i unatoč mjerama opreza pronađu put do uljarice – istaknuo je toksikolog. Iako aflatoksina ima više vrsta, M1 je karakterističan za mlijeko, a u njega dolazi nakon što krava pojede stočnu hranu koja sadrži neku od uljarica, a to je najčešće kukuruz.

– Zato se u posljednje tri godine redovito testiraju namirnice na mikotoksine – tvrdi toksikolog. Pojašnjava i da takva serija mlijeka na tržište može dospjeti samo ako nisu obavljene baš sve kontrole.

Granice u kojima neka namirnica smije sadržavati određeni toksin pomno su određene i predstavljaju “bezopasnu dozu”.

– Malo povišena količina aflatoksina u mlijeku ako su je ljudi i pili svakodnevno od prosinca, ne može izazvati rak niti povećati rizik od zloćudne bolesti. Za tako što trebalo bi mlijeko piti deset do petnaest godina – rekao je toksikolog, profesor Franjo Plavšić.

>>Zbog opasnih toksina povučeno Dukatovo i Vindijino mlijeko

Ključne riječi

Komentara 20

IM
Immanuell
10:36 09.02.2013.

@iskra, otkad se proizvodi kukuruzno ulje. Imaš ga na policama gotovo svakog trgovačkog centra.

DU
Deleted user
12:00 09.02.2013.

Tijelo je tu da se potroši.. "Umro je u 80-toj zdrav kao dren"..Kako ovo groteskno zvuči..

SU
suncobran
21:41 08.02.2013.

netrebamo komentirat ionako novaca za mirovine neče biti pa im nije žao građana ali sjetimo se svi i dali netko zna kako je izašli odgovorni u mjekari u kini takav postupak i naše institucije bi trebale izvesti u našoj državi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije