Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladan tuš za kontroverznog pjevača uoči najavljenog koncerta

Policija potvrdila: Thompson tri godine ne smije u Švicarsku

thompson
Goran Stanzl/VLM
29.09.2009.
u 12:47

Iako su švicarski mediji najprije objavili informaciju da se zabrana ulaska hrvatskom pjevaču odnosi samo za taj koncert, iz Državnog odvjetništva naknadno je objašnjeno da se zabrana ulaska u Švicarsku odnosi na tri godine.

Marku Perkoviću Thompsonu na tri je godine zabranjen ulazak u Švicarsku. Odlukom švicarskog Saveznog ureda za policiju (Fedpol) tako je ujedno Thompsonu onemogućeno da u diskoteci Froschkönig u Luzernu održi za subotu najavljen koncert.

Zamjenski pjevač
Iako su švicarski mediji najprije objavili informaciju da se zabrana ulaska hrvatskom pjevaču odnosi samo za taj koncert, iz Državnog odvjetništva naknadno je objašnjeno da se zabrana ulaska u Švicarsku odnosi na tri godine.

Na tu odluku hrvatski pjevač može se žaliti, ali eventualna žalba neće zabranu staviti izvan snage. Informaciju o zabrani na tri godine, a koja nije napisana u odluci, potvrdila je i voditeljica službe za medije kantonalne policije u Bernu Eva Zwahlen njemačkom novinaru Martinu Eichu. Zabrana proizlazi iz članka 67. stavka 2. švicarskog ustava, a odnosi se na unutarnju sigurnost Švicarske.

Zabrana Thompsonova dolaska u Švicarsku i otkazivanje koncerta, koji je najavljivan kao Hrvatska noć u gradu Kriens - Luzernu, izazvalo je razočaranje Thompsonovih obožavatelja. Organizatori su izdali priopćenje, koje je potpisao Jozo Radoš, da će “planirani koncert ipak biti održan, ali s novim izvođačem”. Ime zamjenskog izvođača će se, kako se navodi, obznaniti čim sve bude dogovoreno. Oni koji žele vratiti ulaznice mogu to učiniti na mjestima gdje su ih kupili, pišu organizatori i navode da je povrat novca zajamčen.

Zabranu ulaska u Švicarsku Marku Perkoviću Thompsonu potpisala je savjetnica u vladi i predstojnica Ureda pravde i sigurnosnih poslova Yvonne Schärli-Gerig, a odluka je donesena na osnovi analiza i preporuka savezne Službe za analize i prevencije (DAP).

Kako se navodi, još prije četiri tjedna ona je na osnovi prijašnjih spoznaja odaslala je odgovor kantonalnoj policiji grada Luzerna u kojem se navodi da hrvatski pjevač nije dobrodošao zbog “pjesama kojima se veliča desni ekstremizam i fašizam”.

Thompson u šoku
Situacija se potom dodatno zakomplicirala nakon novih upita kantonalne policije Luzerna i predstojnice Ureda pravde i sigurnosnih poslova. Nakon što je Savezni ured za policiju provjerio spoznaje DAP-a, donesena je odluka o zabrani Thompsonova ulaska u Švicarsku.

Marko Perković Thompson i njegov menadžer Zdravko Barišić zatečeni su i u šoku.

– Doslovno smo frapirani. Ako se pokaže da su te zabrane službene, posegnut ćemo za svim pravnim sredstvima i tražiti pomoć od Ministarstva vanjskih poslova i našeg veleposlanstva u Švicarskoj jer to je pravi diplomatski skandal.

Nama je gotovo nevjerojatno da se nešto takvo događa u Švicarskoj, uzoru europske demokracije, i da se čovjeku koji je obišao cijeli svijet i nema nijednog počinjenog prekršaja, kao kakvom teroristu zabranjuje ulazak u zemlju – kaže Barišić.

Ključne riječi

Komentara 383

DA
danebi
13:25 29.09.2009.

Cim se Thompson spomene, napravi se od muhe slon....

OB
-obrisani-
15:51 29.09.2009.

Toliko vama svima koji veličate ustaštvo i perkoviča,žalosna je ova država koja ima vas za građene!A od perkovića kad ga slušam jedina je dobra stvar šta mi djeluje na probavu odmah dobijem proljev ,jer nije nikakav pjevač a kad pjeva krešti!

OB
-obrisani-
10:44 30.09.2009.

Jovo, pa zar nije 2/3 građana Hrvatske na prošlim Izborima glasala za Mesića? Misliš da bi ti isti glasali da Thompson postane kralj Hrvatske?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije