Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENO 19 OSOBA

Iz prve ilegalne tiskare na tržište plasirali 170.300 eura

krivotvoritelji (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
1/7
27.03.2013.
u 14:36

Akcija Konfiktus: Krivotvorene eure raspačavali su u Austriji, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj

Uhićenje 19 osoba, koje su, kako se sumnja, unazad nekoliko mjeseci u prvoj ilegalnoj tiskari krivotvorenih eura u Hrvatskoj, smještenoj u Bjelovaru, uspjeli otiskati čak 170.300 lažnih eura, koji su zatim raspačavani u Hrvatskoj, Italiji, Austriji i Sloveniji, rezime je velike policijsko-uskočke akcije kodnog imena Konfiktus. U akciji koja je danas okončana privođenjem 11 osumnjičenika na ispitivanje u USKOK, sudjelovao je i EUROPOL, krovna policijska organizacija za borbu protiv svih oblika kriminala.

Našli i 189 novčanica funti

Među privedenima su, tvrdi policija, svi članovi organizacije, od vrha do dna, a pretragama su osim krivotvorenih eura nađene i funte. Radi se o ukupno 189 novčanica u apoenima od 50 funti, s time da još nije utvrđeno jesu li te novčanice tiskane u tiskari u Bjelovaru ili negdje drugdje. Što se pak tiče krivotvorenih eura, u tom se slučaju radilo o 3406 novčanica u apoenima od 50 eura, a jedan dio tog novca nađen je u tiskari.

Cijela priča počela je prije sedam-osam mjeseci kada je policija dobila dojavu o ilegalnoj tiskari novca. Prema običaju u takvim situacijama, od sudova su zatraženi nalozi za tajno praćenje i prisluškivanje tijekom kojeg su otkriveni razmjeri, po svemu sudeći, vrlo sofisticirane operacije. Kako se sumnja, mozak cijele operacije bio je Dražen P. kojeg se sumnjiči da je ostale osumnjičenike okupio u grupu radi počinjenja djela. Jedan od glavnih pomagača u toj priči bio mu je Saša K., vlasnik sitotiskarskog obrta u Bjelovaru, koji se pretvorio u ilegalnu tiskaru novca. Uloga Dražena P., kako se sumnja, bila je da pribavlja materijal potreban za izradu novčanica, a glavninu posla zatim su odrađivali Saša K. i Paula R. Ostali osumnjičenici, koje se tereti da su bili dio grupe – Zdravko C., Tihomir P. Kristo M., Tihomir D., Dušan U., Hrvoje T., Damir B. i Patrik P. – služili su kao svojevrsni distributeri krivotvorenog novca.

A to su, mora se priznati, radili vrlo domišljato – kupujući razne stvari, prije svega izrazito skupe mobitele. Pronalazili su kupce diljem Hrvatske, od kojih su kupovali skupocjene aparate raznih marki, plaćajući im pri tome novčanicama izrađenim u ilegalnoj tiskari. Jedan dio osumnjičenika bio je zadužen i za to da na sličan način krivotvorene novčanice distribuira i u okolnim zemljama, a zanimljivo je da nitko od kupaca očito nije primijetio da se radi o krivotvorinama. A kako i bi kada su, po riječima policije, novčanice tiskane u ilegalnoj tiskari bile iznimno visoke kvalitete.

Inače, u nekim od kupoprodaja mobitela sudjelovali su i prikriveni istražitelji, pa se policija i na taj način domogla krivotvorenih novčanica, koje će u daljnjem postupku poslužiti kao dokaz.

Bacio bombu na policiju

S akcijom Konfiktus povezan je i događaj iz zagrebačke Dubrave od utorka poslijepodne, kada je nakon filmske potjere, interventna policija uhitila Tihomira D. Bježeći pred policijom, on se sudario s automobilom koji mu se ispriječio na tramvajskoj pruzi, no prethodno je na policajce bacio ručnu bombu. Sreća je što se bomba nije aktivirala te što nitko nije ozlijeđen, jer se radilo o jednoj od prometnijih zagrebačkih ulica.

– Ne želim ništa komentirati. Nisam znala za njegove mutne poslove. Doviđenja, doviđenja – sve je što je o uhićenju svog sina danas htjela reći majka Tihomira D.

>> Potjera u Dubravi: Bježao od policije pa se zabio u drugo vozilo

Komentara 1

ZA
Zagradina
17:14 27.03.2013.

Linić išao u Ameriku da posudi na kamatu 5-6% a u Bjelovaru ima koliko hoćeš bez kamate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije