Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni trenutak

Iz Francuske došla na Plitvička jezera i kupila milijuntu ulaznicu

plitvička jezera, stana ježina (1)
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/12
27.09.2011.
u 12:55

Ime Stane Ježine bit će uklesano na spomenik, rad kipara Ivana Tokića iz Solina, na vidikovcu kod Velikog slapa

Dan 27. rujna ostat će zabilježen kao dan kada je taj Nacionalni park posjetio prvi milijunti posjetitelj. Milijuntog posjetitelja iz parka najavljuju već godinama, a ove godine taj se cilj napokon ostvario. Prošle godine došli su nadomak cilju sa 982 tisuće posjetitelja, a ovogodišnji – milijunti stigao je iz Francuske.

Sretna dobitnica 10-dnevnog putovanja za dvije osobe u američki nacionalni park Yellowstone te doživotne počasne ulaznice u NP Plitvička jezera jest Stana Ježina (67) koja od svoje 22. godine živi u Francuskoj. Rodom je iz okolice Splita, a udana je Murteranka. Plitvička jezera danas je posjetila treći put, ovaj put u društvu 22-godišnjeg unuka Romaina Delalaina i troje prijatelja. 

Stana je s unukom doputovala iz grada Sallanchesa, a u Hrvatskoj provode svake ljetne praznike. Kada je kupila milijuntu ulaznicu i shvatila što je osvojila, kazala je da je iznenađena i uzbuđena. Pljeskom su je dočekali svi djelatnici Nacionalnoga parka, na čelu s ravnateljem Branislavom Šutićem, a posebnoj su prigodi nazdravili francuskim šampanjcem Pommeryjem.

– Presretna sam, nisam se uopće ovome nadala. Nagradno putovanje ponudit ću unuku, a možda odemo zajedno. Svojim prijateljima Francuzima puno pričam o Hrvatskoj i Plitvicama, a to mi je usadio moj pokojni suprug – kazala je. Na pitanje čija obala je ljepša, hrvatska ili francuska, sa smiješkom je odgovorila: Ja volim svoju domovinu. Francuska obala je fina, ali meni je hrvatska najljepša. Svake godine, čim se sunce pojavi u travnju, već sam tu na Murteru – istaknula je simpatična Dalmatinka.
Svoga unuka prvi je put dovela da vidi ljepotu Plitvica.

– Došli smo provesti miran dan. Nevjerojatno je ovo što se dogodilo – rekao je Romain te dodao kako bi se volio preseliti u Hrvatsku i uložiti u njezine ljepote. Kaže kako ima djevojku u Francuskoj, no to ga neće spriječiti da se vrati na djedovinu.

Posebno ponosan danas je bio Branislav Šutić koji je događaj nazvao povijesnim trenutkom, a sreća je htjela da milijuntog posjetitelja obilježe baš na Dan turizma.

– Želim zahvaliti svim ravnateljima prije mene jer ja sam samo jedan među mnogima. Mi smo bili sretna generacija jer smo dočekali milijuntog posjetitelja. Za nas je cilj ostvaren, od danas više rekordi ne postoje. Plitvička jezera važna su karika u razvoju turizma, perjanica kontinentalnoga turizma, istaknuo je Šutić.

Ime Stane Ježine bit će uklesano na spomenik, rad kipara Ivana Tokića iz Solina, na vidikovcu kod Velikog slapa. Time je završena njegova trilogija UNESCO-ovih spomenika u najpoznatijim turističkim središtima, Dubrovniku, Splitu i Plitvičkim jezerima. Posljednji spomenik zamislio je kao prijestolje jer, kako objašnjava, goste u našoj zemlji trebamo tretirati kao kraljeve.

Komentara 16

RE
@rea
13:49 27.09.2011.

Onome koji je odlučio da nagradno putovanje bude Amerika treba dati otkaz.

MA
maxxxx
13:50 27.09.2011.

čudi me da joj nisu dali dres Lyona sa potpisima igrača

MO
morituriite
13:41 27.09.2011.

Pa valjda bi za cilj trebala biti promocija Hrvatske i hrvatskog turizma i u skladu s tim bi sretnoj dobitnici trebalo pokloniti 10-dnevno putovanje, primjerice, u Dubrovnik ili neko drugo odredište u Hrvatskoj, a ne u SAD-u!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije