Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sad čak malo pričam kokošji'

Iz Amsterdama stigli u Hrvatsku uzgajati kokoši: 'Peter je htio živjeti u prirodi, a ja sam htjela živjeti s njim'

Barbara u emisiji Provjereno
Provjereno/Nova TV
29.03.2024.
u 21:36

Jedna nizozemska obitelj učinila je nešto što je mnogima u Hrvatskoj potpuno neshvatljivo – iz Amsterdama su se preselili u zaselak pokraj Vojnića. Ruševnu kuću počeli su obnavljati dok je Barbara bila trudna s drugim djetetom, a spavali su u kamp-kućici. I to im je, kažu, bila najbolja odluka u životu.

Barbara je u Amsterdamu živjela u stanu koji je, kaže, imao samo četiri prozora, a onda je prije 15 godina sa suprugom i petogodišnjim sinom svoj život okrenula naglavačke: rođena Nizozemka sada u okolici Vojnića uzgaja kuniće i kokoši.

Sakupljati jaja iz vlastitog kokošinjca, umjesto odlaziti po njih u supermarket, nevjerojatan je osjećaj, posebice ako uzmete u obzir da prije toga, iskreno priznaje, nikada nije bila ni blizu kokoši. "Mogla bih ih gledati po cijele dane. Imaju svoj jezik. Ja sada čak i malo pričam 'kokošji'. Znam kakve zvukove proizvode i što se tada događa, što misle. I to je toliko zabavno", napomenula je za Provjereno.

Naučiti hrvatski jezik sasvim je druga priča. U tome ju je njezin suprug Peter dobrano prešišao. Napola Nizozemac i napola Amerikanac, po struci je kovač i nije mu strano raditi rukama nije mu strano raditi rukama. Barbara i Peter otkrili su i motive dolaska u Hrvatsku. "Željeli smo živjeti u prirodi. Zapravo, Peter je bio taj koji je rekao da idemo živjeti u prirodu, a ja sam samo željela živjeti s Peterom. Nije se dogodio trenutak u kojem sam to požalila. Tako da sam super sretna s tom odlukom", rekla je Barbara.

Na komentar da i u Nizozemskoj imaju prirodu, Barbara se samo smješka i objašnjava da nije sva priroda ista. "Kada vjeverici slučajno ispadne lješnjak, dobijemo novo stablo lješnjaka. Dakle, stabla niču iz zemlje kao luda. Jako je plodno i imamo izvore pitke vode. To je sve naš kapital za život", pojasnila je.

VEZANI ČLANCI:

Od ideje do realizacije trnovit je put, ali sve što im se na na njemu događalo oni su prihvaćali. "Zatrudnjela sam možda čak i na putu ovamo tako da sam bila trudna prvih devet mjeseci našega života ovdje. Kuća je bila ruševina. Spavali smo u kamp-kućici", ispričala je Barbara za Provjereno. "Kada pogledam unatrag, došli smo ovdje u džunglu. I lijevo i desno od ceste bila je džungla, četiri ili pet metara visoka zelena stabla. Nismo znali ništa", dodao je Peter.

Želja im je svoje imanje u budućnosti pretvoriti u malu, ali samoodrživu zajednicu, mjesto na kojem će živjeti s drugim obiteljima, istomišljenicima. "Ovo je bila fundamentalna odluka, nikada ne bih učinio drugačije. Možda bih izabrao drugu zemlju ili možda s vremenom pronašao novu zemlju u kojoj bismo mogli učiniti istu stvar, ali ova stvar raste. A ono što raste ne puštaš tako lako. Ovo je životno djelo", istaknuo je Peter.

GALERIJA Velika izložba zmija i papiga u Zagrebu: Upoznajte najotrovniju zmiju na svijetu

Barbara u emisiji Provjereno
1/38

Komentara 3

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
00:19 30.03.2024.

Srećom su izabrali Hrvatsku, jer da su bilo gdje drugdje bio bi to strašan autogol. Nisu ni znali, ali rekoh srećom.

EB
EBERT
12:38 30.03.2024.

Pametna i dobra odluka. Puno srece sa vasim projektom. Tko hoce taj bude i uspio.

Avatar Denis_Plamenac
Denis_Plamenac
22:35 29.03.2024.

Ne razumijem. Zar nije lakše biti konobar u Austriji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije