Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
želi u sabor

Sanader se štiti od progona i pokušava srušiti Vladu

sanader u saboru
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/5
14.10.2010.
u 09:43

Za reaktiviranje Sanaderova zastupničkog mandata ispunjene su sve zakonske okolnosti i MIP mora prihvatiti njegov zahtjev, tvrdi Sesvečan, predsjednik MIP-a.

Ruši li Ivo Sanader povratkom u saborske klupe HDZ-ovu većinu i Vladu ili je ovo samo manevar da pri kaznenom progonu ima imunitet? Te su dvojbe nastale poslije vijesti da je Sanader zatražio reaktiviranje zastupničkog mandata iako je u više navrata tvrdio da se neće vratiti u politiku, što je potvrdio i govoreći pred istražnim povjerenstvom.

Sjednica MIP-a u srijedu

I dok u HDZ-u tvrde da su očekivali ovakav rasplet, u SDP-u se već brane kako nisu u dosluhu sa Sanaderom. Žele izbjeći povezivanje s njim te će s inicijativom za glasanje o nepovjerenju Vladi pričekati dok ne vide što će biti sa Sanaderom.

Damir Sesvečan, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, tvrdi da će sazvati sjednicu za sljedeću srijedu te da Sanader prema zakonu ima pravo na povratak u saborske klupe najkasnije 22. listopada jer se zastupnički mandat aktivira u roku od osam dana od podnošenja zahtjeva. Da Sanader misli ozbiljno i da želi skinuti sa sebe anatemu najomraženijeg političkog “lika” pokazao je svjedočeći pred istražnim povjerenstvom za Inu.

Iako hadezeovci ističu kako vjeruju da Sanaderov povratak u saborske klupe ne znači preslagivanje većine, razvidno je da im on može pomrsiti račune. Pošto mu je u siječnju istekao šestomjesečni moratorij u kojem nije mogao aktivirati zamrznuti mandat, od tog dana to je mogao učiniti kad god je poželio. Na to se odlučio tjedan dana pošto je njegov bliski prijatelj Mladen Barišić aktivirao iz pritvora mandat i potom ga zamrznuo. No, ima i onih koji ovaj Sanaderov potez tumače kao “suptilnu” poruku Barišiću da je on spreman na osnivanje kluba ali i na rušenje HDZ-a te da ne klone duhom, da izdrži ispitivanje Uskoka i DORH-a.

Sanaderov najnoviji potez otvorio je nagađanja i već se spominju tri scenarija. Prema prvom, Sanader može “aktivirati” svoje spavače i pokušati rušiti većinu. Nagađalo se da bi u taj “novi klub” uz njega mogli ući Luka Bebić, Petar Selem, Mario Zubović, Jerko Rošin, Boris Kunst i Stjepan Fiolić, no mandat bi reaktivirala i Bianca Matković. Špekuliralo se s mandatom Mladena Barišića, ali on ne može idućih šest mjeseci raspolagati svojim mandatom jer ga je odmrznuo i opet zamrznuo pa se tim mandatom koristi njegova zamjenica Đurđica Sumrak. U toj idealnoj postavi za Sanadera HDZ bi sa 66 pao na 59 zastupnika.

Prema svemu sudeći, to je nemoguće jer je Bebić izjavio da je uza stranku i Jadranku Kosor. Kunst i Fiolić također su izjavljivali da su vjerni stranci. Tada bi Sanader mogao računati na Rošina, Zubovića i Biancu Matković. Njihove komentare nismo mogli dobiti jer su imali isključene mobitele. No kada bi se to dogodilo, HDZ bi sa 66 pao na 62 zastupnika.

Novi tročlani klub

U trećoj varijanti moguće je da Sanader tek s Rošinom i Zubovićem osnuje klub. Tada ne bi mogao rušiti većinu, ali bi se, barem nakratko,  zaštitio imunitetom od eventualnog kaznenog progona. Tada bi se mogao dogoditi cirkus poput onoga kada se Glavašu skidao imunitet. Postoji još jedna mogućnost, doduše dosta nevjerojatna, ali ne i nemoguća. Mogao bi u klub s Đurđom Adlešič, Zlatkom Horvatom i Ivanom Čehokom. Đurđa Adlešič tvrdi da će ona, prema dogovoru, kada dođe u Sabor, voditi Klub nezavisnih i da će imati tri zastupnika.

– Sve ostalo je “ki bi da bi” iako je nama to zanimljiva situacija – kaže Đ. Adlešič. Predsjednik Kluba nezavisnih Ivan Čehok kaže da Sanader nije zatražio da bude član Kluba: – Kada bi to zatražio, o tome bismo raspravljali. U ovom trenutku podržavamo Vladu J. Kosor.

Komentara 485

DU
Deleted user
11:53 14.10.2010.

brdjane...da to nije ona bez Bosanske i Hercegovacke?...hahaha

MI
mica1111
10:41 14.10.2010.

...biti ili ne biti pitanje je sad...:)))

OB
-obrisani-
11:52 14.10.2010.

Bog zemljaci i katolici: Mi smo Duvnjaci, nit smo Hercegovina, nit smo Bosna. Mi smo srce svi HRVATA. Sjetite se toga i sjetite se vas slaveni Kralj TOMISLAV!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije