Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije karijere

Ivo Josipović postao jedan od najizvođenijih naših skladatelja

josipović
Marko Jurinec/PIXSELL
Autori: Jasmina Popović, Maja Stanetti
14.05.2010.
u 23:44

Društvo skladatelja potvrđuje da upiti za partiture stižu odasvud, iz SAD-a, Europe, Australije, traže se CD-i...

Otkad je predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović postao je, čini se, gotovo neizbježan dio u programima klasične glazbe. Berislav Šipuš i Mladen Tarbuk i dalje su najizvođeniji hrvatski autori, ali djela predsjednika kompozitora sve se više pojavljuju na repertoaru. Potvrđuju to i u Hrvatskom društvu skladatelja, sviran je u “Lisinskom”, a nedjelju će se njegovo djelo moći čuti i u Hrvatskom glazbenom zavodu za Virtuoso.

Čvrste veze
Je li riječ o dodvoravanju kako bi se polaskalo predsjedniku i osigurao njegov dolazak na koncert? Ili je posrijedi samo dobar marketing kojim se uz politiku promiče i kultura?

Veze između Josipovića i glazbenika očito nisu nimalo oslabjele njegovim odlaskom na Pantovčak. Ne samo da su mu glazbenici bili sjajna podrška u kampanji i marljivo radili za njegov mandat nego je on isticao koliko je vezan uz njih. Bilo mu je žao što Zagrebačka filharmonija zbog hladnoće nije mogla na inauguraciji svirati Odu radosti, a nakon izbora ostao je dosljedan i posjećuje kulturne priredbe.

 Josipovića se i prije izvodilo, ali nema sumnje da je izbor za predsjednika dao dodatni motiv onima koji slažu repertoare. Struka je složna da je on solidan kompozitor i da ovakva promidžba hrvatske ozbiljne glazbe ne može štetiti, a možda može povećati interes za druge kompozitore. Dubrovački festival komorne glazbe “Julian Rachlin i prijatelji” od Josipovića je naručio skladbu za violinu i klavir koju će 4. rujna u atriju Kneževa dvora praizvesti Julian i njegova majka Sophie Rachlin.

– Ima se svijet u čemu ugledati na Hrvatsku jer je unikatno to da je skladatelj predsjednik države – kaže Julian Rachlin, a iz HDS-a potvrđuju da upiti za partiturama stižu odasvud, iz Europe, Amerike, Australije, traže se CD-i, a i domaće glazbeničke snage na koncertima u zemlji i inozemstvu izvode Josipovića.

Nova nota

Hitovi su Igra staklenih perli ili Diabolezza za klavir, kao dio stalnog đačkog i studentskog repertoara, Samba da camera, Lauros za violinu i gitaru posvećen Lauri Vadjon, a tamburaški Drmeš za Pendereckog također je potencijalni hit. Nema sumnje da to što je predsjednik države daje novu notu Josipovićevoj glazbenoj karijeri i da su neki glazbenici ponukani i svojim vezama s predsjednikom kada mu daju prostor u svojim programima. No, struka kaže da su se njegove često duhovite skladbe, koje osim toga ne traju predugo ni za izvođače ni za publiku, i prije relativno često izvodile.

Komentara 269

OB
-obrisani-
09:10 15.05.2010.

..tetka.........................xe xe xe ...!!!!

OB
-obrisani-
10:04 15.05.2010.

kamocemo50 Volis da lizes bre? Reci!

OB
-obrisani-
00:28 15.05.2010.

NJEŽNI svira ..... !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije