Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Josipović

Ivo Josipović: Demokracijama Europe prijeti desni radikalizam

ivo josipović, predavanje, opatija (1)
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
1/7
09.03.2012.
u 19:44

Predsjednik Ivo Josipović u Opatiji održao govor povodom "Dana antifašizma u Opatiji"

– U suvremenom europskom društvu nema opasnosti od lijevog radikalizma i ekstremizma. Europskim demokracijama prijeti desni radikalizam, negdje desničari znaju dobiti ozbiljan broj mjesta u parlamentu. Što učiniti da se povijest ne ponovi? Ključna je riječ demokracija koja će onemogućiti da se spriječe nasilni politički pokreti, no demokracija nije dovoljna, pogotovo ne demokracija kao tehnika – kazao je u petak navečer predsjednik Ivo Josipović u Opatiji, gdje se povodom "Dana antifašizma u Opatiji" održala panel-rasprava na temu "Antifašizam i desni radikalizam u Hrvatskoj i Europi", napominjući kako je tema fašizma i antifašizma kod nas svedena na Drugi svjetski rat.

Upozorio je kako su dijelovi društva koji su obespravljeni skloni nedemokratskim opcijama, lako ih je zadobiti, pojavljuju se, primjerice, u nogometu kada se igračima drugačije boje kože dobacuju pogrdne riječi, kazao je predsjednik Josipović.

– Ne smijemo zaboraviti da virus radikalizma može lako zaraziti društvo. Društvena je kriza okruženje u kojem ovaj virus nalazi plodno tlo. Jedan model došao je do zida, liberalni oblik kapitalizma očito ne daje odgovore na probleme s kojima se susrećemo. Ono što se događa u Grčkoj i drugdje opasan je simptom nad kojim se treba zamisliti, nisam siguran da smo prepoznali pravi izlaz iz toga. Problem je kako na društveno prihvatljiv način stvoriti više, a ključ je uspjeha naći način da se više i bolje radi. Rad je temelj blagostanja i demokracije, a bit je u pravilnoj raspodjeli. Ako ne nađemo način za oporavak gospodarstva, u Europi i u Hrvatskoj, suočit ćemo s s krizom velikih posljedica. Hrvatska je dominantno demokratsko društvo, čak je naglašenog senzibiliteta za socijalnu pravdu, ali sve to neće biti dovoljno ako svakodnevno, u svim djelatnostima, ne budemo spremni raditi na suštini demokracije, u prvom redu slobodi, socijalnoj jednakosti i jednakoj šansi za sve. Učinimo sve da Hrvatska bude što bliže tom idealu – kazao je Josipović.

Komentara 494

DM
Dragi moji bregi
18:26 10.03.2012.

Dobio je injekciju u Izraelu.

Avatar Becarina
Becarina
21:23 09.03.2012.

da nas netko uci demokraciji tko se borio protiv demokracije na ovim prostorima izgleda mi previse smijesno i kao politicar neuvjerljivo.

OB
-obrisani-
22:24 09.03.2012.

boze sacuvaj za koga je narod glasao......e moj narode........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije