Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo pozitivno

Ivo i Boris obnovili bratstvo i jedinstvo iz prošlih vremena

tadic josipovic (1)
Reuters/Pixsell
Autor
Zorana Bajt
20.07.2010.
u 21:00

Blic: Jedina prepreka na koju je naletio hrvatski lider za službenog posjeta Srbiji bilo je spoticanje i nezgodan pad na pozornici u Subotici kada je pokušao pomoći jednoj ženi.

Odnosi Hrvatske i Srbije ne trebaju se temeljiti na rivalstvu nego na partnerstvu. Više treba govoriti o partnerstvu, tako radimo i Tadić i ja. Stvaramo dobru pozadinu – izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović gostujući na kraju svoga prvog službenog posjeta Srbiji u emisiji RTS “Svedok” koja se emitira u najgledanijem terminu.

Suradnja s J. Kosor

Govoreći o iskrenosti u odnosima Srbije i Hrvatske posljednjih godina, Josipović je kazao da je uvjeren u iskrenost Borisa Tadića te da i on želi da ti odnosi budu najbolji mogući.

– Nezamislivo je da netko želi dobro svojoj državi bez dobrih odnosa sa susjedima. Ima konkretnih pomaka i to je važno – izjavio je Josipović. Na pitanje kako komentira kritike da se “zaglavio u regiji i da bi više trebalo gledati preko oceana”, Josipović je kazao da te kritike često dolaze iz krugova koji nisu izašli iz prošlosti, ali da je i to dio demokracije. Komentirajući odnose srbijanske i hrvatske vlade, kao i mišljenje hrvatske premijerke Jadranke Kosor o povlačenju hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid, Josipović je rekao da “su uz različit celofan oni ipak na istim pozicijama te da je Vlada Jadranke Kosor i njegova Vlada”. U Zagrebu je pak J. Kosor bila upozorila: – O tužbi za genocid odlučuje Vlada, a Vlada to pitanje nikad nije razmatrala. A Josipović, na pitanje koja je to formula savezništva koja bi mogla ujediniti Srbiju i Hrvatsku, kao što je recimo Zajednica za ugljen i čelik bila nit spajanja Francuske i Njemačke poslije II. svjetskog rata, naglasio je da “možda ne moramo tražiti neku takvu točku zajedništva, ali da odnosi mogu biti bolji i kroz suradnju nevladina sektora, zatim u gospodarstvu i znanosti”.

Osim u elektroničkim medijima, posjet hrvatskog predsjednika Srbiji opširno je popraćen i u tiskanim medijima. Beogradska politika članak o boravku Josipovića objavila je pod naslovom “Novo razdoblje u odnosima Srbije i Hrvatske”.

Sve je super i za pet

– Izgledalo je to kao da je bratstvo i jedinstvo ponovno stiglo u Srbiju. Nasmijani i dobro raspoloženi predsjednici u šetnji Kalemegdanom... ma, milina. Bolje da se makar i pomalo licemjerno grlimo i smješkamo nego da se iskreno tučemo – objavio je isti list u komentaru svog kolumnista Đorđa Vukadinovića.

Tabloid Press o posjetu je objavio tekst pod naslovom “Novo bratstvo i jedinstvo!” u kojem se ističe kako su Beograđani pljeskom pozdravili Josipovića i Tadića dok su se šetali Knez Mihajlovom ulicom. Večernje novosti ocjenjuju kako su dva predsjednika prije svega posvećena pomirenju Srbije i Hrvatske, dok sukobi ostaju prošlost. Urednik Blica Milorad Ivanović u svome komentaru naglašava kako je spoticanje Ive Josipovića na pozornici u Subotici bila jedina prepreka za njegova posjeta Srbiji. – Srbija i Hrvatska, kao dvije najveće i vodeće zemlje regije, moraju biti primjer i drugima. Ne moramo se međusobno voljeti, ali zbog životnih interesa svih građana suradnja mora biti prioritet – zaključuje Blic.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije